Овако шеф руске државе дочекује Божић

У највећој православној земљи на свету највећи хришћански празник је посебан догађај и прославља се у складу са обичајима и традицијом, које се придржава и председник Русије Владимир Путин.

Свијет 06.01.2020 | 21:15
Овако шеф руске државе дочекује Божић

Наиме, шеф Кремља годинама уназад практикује да Божић дочека у некој од многобројних цркава широм земље.

Тајно крштен

Путин обично Нову годину дочекује у друштву породице и пријатеља, док за божићну литургију ненајављено посећује неку од локалних цркава од Урала до Сибира. Путин се придржава правила да Ускрс обележава у Москви, када посећује Храм Христа Спаситеља. Прошле године божићно јутро је провео у Цркви Преображења у Санкт Петербургу.

Службу је водио старешина цркве Николај Бриндин. Велелепно здање је било препуно верника и деце, а Путин се потрудио да изгледа као сав нормалан свет и не одскаче од околине. Друштво су му правили губернатор Санкт Петербурга Александер Беглов. После молитве, Путин је старешини цркве даровао Христа Пантократора као поклон за Божић.

Занимљиво је да је Путин као дечак тајно крштен управо у Цркви Преображења у Санкт Петербургу, баш као и његова мајка, што у совјетско време свакако није био пожељан образац понашања грађана.

Пре три године Путин је Божић дочекао у Цркви Пресвете Богородице у селу Отрандоје у Вороњежу, храму који је био затворен 60 година током СССР. За Божић 2006. Путин се није либио да празник проведе у Јакутску, у којем је у том тренутку температура била 50 степени испод нуле.

Припрема говор

Руски премијер и Путинов најближи сарадник Дмитриј Медведев Божић по обичају проводи у Храму Христа Спаситеља у Москви, где литургију служи патријарх Кирил. Путин је најавио да ће се 15. јануара обратити савезном парламенту и да ће највећу пажњу посветити економској ситуацији и приходу грађана.

- Размишљам о томе како превазићи стагнацију у примањима грађана, смањити број људи који живе на минималној плати и о томе како превазићи сиромаштво. Одлуке о томе морају бити донете. Забринути смо, ја сам веома забринут због стагнације реалних примања грађана - истакао је руски председник.

(Курир)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Последњи кинески цар

07.01.2020 06:34

Прије свега Мир Божији Христос се роди! Лично, не интересује ме како Путин прославља Божић, нити како Додик сијече Бадњак. Преко главе ми је више новопечених Срба и вјерника, освјешћених патриота и бизнисмена у мантијама. Гледам синоћ, АТВ преноси литургију из Москве. Ако су већ хтјели преносити литургију, а мислим да нису, онда су могли наћи неко наше мање мјесто и бити уживо са нашим људима. Шта има нас да занима Кирил, Москва и Русија која само са нама млати и преко нас гура прст у око западу, Америци. Никад' се нећемо опаметити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.01.2020 08:15

Ето, мене занима како изгледа божићна литургија у Москви. Ти онда пребаци на други канал и сви срећни. Мир бозји, Христос се роди!

Name

Његош

07.01.2020 09:41

Свака част!

Name

Магистра витае

07.01.2020 09:57

Руска литургија је руска пропаганда. Атеиста Путин на руској литургији је такође руска пропаганда. Сва она раскош што шљашти, жутило што асоцира на злато, све је то руска пропаганда. Русија је атеистичка земља. Вјерници, они што баш вјерују, чине мање од седам посто укупног руског становништва. Позивања руских политичара и параполитичара на православно братство такође је пропаганда намијењена прије свега српском православном стаду. Може се примијетити и да су сва обраћања руске цркве јавности, страној и домаћој, одмјерена, клиширана, као да су рађена по шниту руске дипломатије. Ако се томе дода да је хијерархија СПЦ-а одвајкада била уз властодршце, поготово уз самодршце, а народ им је био тамо негдје доље, стадо, онда је све јасније и бистрије.

Name

То вази за

07.01.2020 12:36

Све а не само како казес за СПЦ.

Name

Обрад

07.01.2020 17:45

Краљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

07.01.2020 17:55

Краљ био-Краљ и остао.