Ovako šef ruske države dočekuje Božić

U najvećoj pravoslavnoj zemlji na svetu najveći hrišćanski praznik je poseban događaj i proslavlja se u skladu sa običajima i tradicijom, koje se pridržava i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Svijet 06.01.2020 | 21:15
Ovako šef ruske države dočekuje Božić

Naime, šef Kremlja godinama unazad praktikuje da Božić dočeka u nekoj od mnogobrojnih crkava širom zemlje.

Tajno kršten

Putin obično Novu godinu dočekuje u društvu porodice i prijatelja, dok za božićnu liturgiju nenajavljeno posećuje neku od lokalnih crkava od Urala do Sibira. Putin se pridržava pravila da Uskrs obeležava u Moskvi, kada posećuje Hram Hrista Spasitelja. Prošle godine božićno jutro je proveo u Crkvi Preobraženja u Sankt Peterburgu.

Službu je vodio starešina crkve Nikolaj Brindin. Velelepno zdanje je bilo prepuno vernika i dece, a Putin se potrudio da izgleda kao sav normalan svet i ne odskače od okoline. Društvo su mu pravili gubernator Sankt Peterburga Aleksander Beglov. Posle molitve, Putin je starešini crkve darovao Hrista Pantokratora kao poklon za Božić.

Zanimljivo je da je Putin kao dečak tajno kršten upravo u Crkvi Preobraženja u Sankt Peterburgu, baš kao i njegova majka, što u sovjetsko vreme svakako nije bio poželjan obrazac ponašanja građana.

Pre tri godine Putin je Božić dočekao u Crkvi Presvete Bogorodice u selu Otrandoje u Voronježu, hramu koji je bio zatvoren 60 godina tokom SSSR. Za Božić 2006. Putin se nije libio da praznik provede u Jakutsku, u kojem je u tom trenutku temperatura bila 50 stepeni ispod nule.

Priprema govor

Ruski premijer i Putinov najbliži saradnik Dmitrij Medvedev Božić po običaju provodi u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, gde liturgiju služi patrijarh Kiril. Putin je najavio da će se 15. januara obratiti saveznom parlamentu i da će najveću pažnju posvetiti ekonomskoj situaciji i prihodu građana.

- Razmišljam o tome kako prevazići stagnaciju u primanjima građana, smanjiti broj ljudi koji žive na minimalnoj plati i o tome kako prevazići siromaštvo. Odluke o tome moraju biti donete. Zabrinuti smo, ja sam veoma zabrinut zbog stagnacije realnih primanja građana - istakao je ruski predsednik.

(Kurir)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Poslednji kineski car

07.01.2020 06:34

Prije svega Mir Božiji Hristos se rodi! Lično, ne interesuje me kako Putin proslavlja Božić, niti kako Dodik siječe Badnjak. Preko glave mi je više novopečenih Srba i vjernika, osvješćenih patriota i biznismena u mantijama. Gledam sinoć, ATV prenosi liturgiju iz Moskve. Ako su već htjeli prenositi liturgiju, a mislim da nisu, onda su mogli naći neko naše manje mjesto i biti uživo sa našim ljudima. Šta ima nas da zanima Kiril, Moskva i Rusija koja samo sa nama mlati i preko nas gura prst u oko zapadu, Americi. Nikad' se nećemo opametiti.

ODGOVORITE
Name

Re

07.01.2020 08:15

Eto, mene zanima kako izgleda božićna liturgija u Moskvi. Ti onda prebaci na drugi kanal i svi srećni. Mir bozji, Hristos se rodi!

Name

Njegoš

07.01.2020 09:41

Svaka čast!

Name

Magistra vitae

07.01.2020 09:57

Ruska liturgija je ruska propaganda. Ateista Putin na ruskoj liturgiji je takođe ruska propaganda. Sva ona raskoš što šljašti, žutilo što asocira na zlato, sve je to ruska propaganda. Rusija je ateistička zemlja. Vjernici, oni što baš vjeruju, čine manje od sedam posto ukupnog ruskog stanovništva. Pozivanja ruskih političara i parapolitičara na pravoslavno bratstvo takođe je propaganda namijenjena prije svega srpskom pravoslavnom stadu. Može se primijetiti i da su sva obraćanja ruske crkve javnosti, stranoj i domaćoj, odmjerena, kliširana, kao da su rađena po šnitu ruske diplomatije. Ako se tome doda da je hijerarhija SPC-a odvajkada bila uz vlastodršce, pogotovo uz samodršce, a narod im je bio tamo negdje dolje, stado, onda je sve jasnije i bistrije.

Name

To vazi za

07.01.2020 12:36

Sve a ne samo kako kazes za SPC.

Name

Obrad

07.01.2020 17:45

Kralj.

ODGOVORITE
Name

Brzi

07.01.2020 17:55

Kralj bio-Kralj i ostao.