Требиње: Украсили град, па расписали тендер

Град Требиње у децембру 2019. године набавио је и поставио новогодишњи накит, па је тек онда расписао тендер за његову набавку у вриједности од 30.000 марака са ПДВ-ом.

Република Српска 06.01.2020 | 17:38
Требиње: Украсили град, па расписали тендер

Наиме, кићење градских улица завршено је 27. децембра, постављањем свјетлећег броја 2020 испред улаза у Стари град, писали су о томе локални медији. Тај исти дан Град Требиње је расписао тендер за набавку новогдишњег накита, који је већ постављен на планирана мјеста, иако набавка није спроведена до краја.

Начелник одјељења за стамбено-комуналне послове Града Требиња Бојан Чворо казао је тада на локалној Херцег телевизији да су нови накити већ постављени. Како је речено у новинарском прилогу, нови накити су постављени у улице Његошева, Преображенска, дијелове улице Луке Вукаловића и дијелове улице Вука Караџића те на два моста у граду.

Ти дијелови града су новим накитом били окићени иако је процес јавне набавке у току, јер је понуде могуће доставити до 13. јануара. Најповољнији понуђач у том случају би требало да украсе испоручи најкасније седам дана од достављања налога уговорног органа. Посао је, очигледно, завршен прије званичне процедуре.

“Уколико се испостави да се тендер фиктивно проводи да се покрије оно што је већ реализовано то је озбиљан проблем и ми ћемо реаговати свим расположивим правним средствима. Тренутно и ми чекамо објашњење уговорног органа, јер смо упутили Агенцији за јавне набавке захтјев за мониторинг овог поступка, јер постоје неке ствари које нису до краја јасне”, казали су кратко у Транспаренси интернешналу Босне и Херцеговине за “Директ”.

Додали су да уговорни органи, иначе, на разне начине избјегавају поступке јавне конкуренције, али је у овом тендеру видљива потпуна крајност.

Наиме, Начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове Града Требиња Бојан Чворо 11. децембра 2019. године је рекао за локалну Херцег телевизију да ће град бити украшен додатним новим накитом – 100 комада. Уз то, декорације од претходних година биће, такође,  искориштене.

„Углавном проводимо процес јавне набавке и зависи ко ће да се пријави и ко ће да се јави, ми на то не можемо утицати“, рекао је Чворо за Херцег ТВ.

У истом разговору је појаснио да ће Град уштедјети значајна средства за уградњу накита, јер ће то радити, како је казао, радници Хидроелектрана на Требишњици (ХЕТ) и Електро-Херцеговине. Нејасно је, стога, зашто је у тендерској документацији за набавку и уградњу опреме за декорацију онда наведено да се тражи, поред испоруке, и монтажа истог.

Из тендерске документације видљиво је и да уговорни орган тражи накит одређеног произвођача – „МК Иллуминатион“ или „Фотодиастаси“ или одговарајуће еквиваленте.

Марин Баго из Удружења „Футура“ из Мостара каже да тешко да ће потенцијални „еквиваленти“, односно конкуренција, имати баш тако тражене спецификације као што је наведено у тендерској документацији.

"Можда постоје у конкуренције друга рјешења, али она ће одступати од тражене понуде, па чак и ако вриједност буде иста или слична. Претпоставка је у старту да Требињу одговарају баш те спецификације одређеног произвођача, што није никако, нити смије бити, тржишна претпоставка за најквалитетнији производ. Дакле, јасно је да су узети у обзир специфични производи једног произвођача, са спектром његове понуде”, појаснио је Баго за “Директ”.

Нејасно је како је начелник Чворо, 11. децембра,  могао да каже да ће кићење града бити завршено у наредних седам-осам дана, средином децембра, иако тендер за набавку нових укрса није био ни расписан.

Која је фирма и како мимо тендерске процедуре доставила Граду Требињу новогодишње украсе те да ли је ријеч о фиктивном тендеру нисмо успјели да сазнамо од начелника одјељења Бојана Чвора, јер на наше телефонске позиве није одговарао.

Упит у вези са набавком новогодишњег накита смо послали и градоначелнику Требиња Мирку Ћурићу, али до објаве текста одговор није стигао.

Према подацима са портала јавних набавки, у јануару 2018. године директним споразумом Град Требиње је за набавку новогодишњег накита склопио посао са "Сегментом" у вриједности од 5.947,20 КМ без ПДВ-а.

На сајту фирме Електро тим из Бањалуке наводи се да су својим украсима претходних година украсили тргове и улице у многим градовима широм РС, између осталог и у Требињу. Такође, на њиховом сајту наведено је да је фирма "овлаштени и ексклузивни дистрибутер  за квалитетан асортиман производа компаније МК Иллуминатион из Аустрије, а најбољи показатељ професионалног приступа и квалитета јесу реализовани пројекти".

Нетранспарентно трошење јавног новца у новогодишњој еуфорији није новост за Град Требиње.  Подсјећамо, власт у Требињу одбија да одговори „Директу“ колико су новца коштали новогодишњи концерти.

(Директ портал)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Киро

06.01.2020 17:12

Стара сСнсд скола.Немозе нам нико Виста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

06.01.2020 18:05

Бог це им судит.

Name

Миле Китиц

07.01.2020 19:09

Само кити,нек све бљести ! Ово је неком засња година на власти,нека памти !

Name

Бањалучанин

06.01.2020 17:20

Корупција на дјелу. Зицер за полицију и тужилаштво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

06.01.2020 18:01

Коју јадну полицију и Тужилашрво,управо они стите све њихове пљачке и криминал!? А кад баш загусти од јавности,онда они оперу њихов криминал тако што кажу "нема почињених елемената за тужиластво" или "нису криви" Сви они су на истом казану и код истог газде,наравно о нашем државном трошку.

Name

Саса

06.01.2020 18:05

Санер лопина али постоји Бог,полако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакиначка школа

06.01.2020 18:22

Следеће године неће бити проблема око тендера! Проинтер-ци ће да о”ките”, и неће бити никакве дилеме ни проблема! Лајте кере Јакобсфелда! ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговина

06.01.2020 18:27

Није ничија до зоре горела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

06.01.2020 18:41

Људи па кад цујем висе ту ријец Тендер мени се зелудац одмах окрене.Колико ми се згадила да мозда мозе и да буде све по закону али мени у глави одмах створи слика да је лоповлук и извлацење дрзавних пара у приватне дзепове као сто мислим да јест у 90% слуцајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мерц

06.01.2020 19:02

узми ШЕМСО колико ти драго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кицо

06.01.2020 19:44

Најбитније је да је било окицено за 25...

Name

Кицо

06.01.2020 19:46

Битно је да је било за 25 окицено.

Name

Кицо

06.01.2020 20:00

Само постено

ОДГОВОРИТЕ