Ко мора да врати дипломатске пасоше?

Новоименована министарка иностраних послова у Савјету министара БиХ Бисера Турковић упутила је у посљедњим данима 2019. обавјештење свим институцијама. у којем тражи да одређени званичници врате дипломатске пасоше.

Босна и Херцеговина 04.01.2020 | 16:19
Ко мора да врати дипломатске пасоше?

Тако ће неки од званичника морати да врате своје раније дипломатске пасоше, уколико не буде утемељења у одредбама Правилника о издавању дипломатских пасоша, док ће неки који су задржали дипломатске пасоше из претходних мандата, а прешли на нове функције то такође морати да ураде да би добили нове.

Међутим, да је завладао мањи хаос у овој области и непридржавање Правилника, свједочи управо овај допис министарке.

Турковићева у овом допису истиче да су од протеклих Општих избора у БиХ одржаних у октобру 2018. до данас одређени нивои (институције) законодавне и извршне власти формирани, а неки још увијек нису или је у међувремену дошло до прерасподјеле извршних функција изабраних званичника на одређеним нивоима или институцијама власти.

– Скрећемо пажњу да је у складу са чланом 9. Правилника о издавању дипломатских пасоша званичник коме престане својство на темељу којег је стекао право на пасош дужан у року од 15 дана од дана престанку својства да врати пасош – каже се у обавјештењу министарке.

У допису Турковићева наводи да одређене званичнике сљедује нови дипломатски пасош с описом актуелне функције која је предвиђена правилником листе А.

Министарка Турковић је посебну пажњу скренула на изабране званичнике који тренутно посједује пасоше издате на фунцкије под тачкама 29, 30, и 31. односно бивши чланови Предсједништва, бивши предсједавајући Савјета министара и бивши министар иностраних послова, а који тренутно обављају друге функције на овој листи.

То су, према расположивим информацијама, Драган Човић, Бакир Изетбеговић, Игор Црнадак и Денис Звиздић.

У њеном допису је наведено да ће се по истеку рока покренути поступак одузимања дипломатског пасоша за оног ко не поступи по обавијести.

Такође, право на дипломатски пасош у БиХ имају и особе на листи Б.

Измјенама Правилника у 2018. омогућено је да дипломатске пасоше БиХ имају и директор Државне агенције за истраге и заштиту Босне и Херцеговине (СИПА), генерални ревизор и замјеници генералног ревизора у Кабинету за ревизију институција Босне и Херцеговине, генерални директор Регулаторне агенције за комуникације Босне и Херцеговине (РАК) и директор Агенције за унапређење страних инвестиција у Босни и Херцеговини (ФИПА).

Такође, измијењена је и такозвана “Листа Б”, на начин да је одређено како се дипломатски пасоши додјељују члановима Комисије за европске интеграције Парламента Федерације Босне и Херцеговине, члановима Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске и сталним судијама и ад хок судијама у Међународним судовима/арбитражама, именоване од институција Босне и Херцеговине.

(Клиx)

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Прво царсија

04.01.2020 15:38

Нек прво трази поврат од заслузних из сарајевске царсије којима је Бориса Арнаут дијелио саком и капом дипломатске пасосе. Па онда ови нови. Мора да је на листи видјела неког Србина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пита

04.01.2020 17:18

Мало је задундила.

Name

коли

04.01.2020 17:31

Мислила је на српске дрзављане који су добили д. пасос

Name

СТРАСНО

04.01.2020 19:33

То су, према расположивим информацијама, Драган Човић, Бакир Изетбеговић, Игор Црнадак и Денис Звиздић..........Цитајте побогу све а не само наслов текста

Name

Масала

05.01.2020 01:05

Министрице,поништиш у систему и не могу да користе исте и то је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

05.01.2020 07:01

Живо ме занима хоће ли Бакир вратити пасош дипломатски..??

ОДГОВОРИТЕ