Ko mora da vrati diplomatske pasoše?

Novoimenovana ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Bisera Turković uputila je u posljednjim danima 2019. obavještenje svim institucijama. u kojem traži da određeni zvaničnici vrate diplomatske pasoše.

Bosna i Hercegovina 04.01.2020 | 16:19
Ko mora da vrati diplomatske pasoše?

Tako će neki od zvaničnika morati da vrate svoje ranije diplomatske pasoše, ukoliko ne bude utemeljenja u odredbama Pravilnika o izdavanju diplomatskih pasoša, dok će neki koji su zadržali diplomatske pasoše iz prethodnih mandata, a prešli na nove funkcije to takođe morati da urade da bi dobili nove.

Međutim, da je zavladao manji haos u ovoj oblasti i nepridržavanje Pravilnika, svjedoči upravo ovaj dopis ministarke.

Turkovićeva u ovom dopisu ističe da su od proteklih Opštih izbora u BiH održanih u oktobru 2018. do danas određeni nivoi (institucije) zakonodavne i izvršne vlasti formirani, a neki još uvijek nisu ili je u međuvremenu došlo do preraspodjele izvršnih funkcija izabranih zvaničnika na određenim nivoima ili institucijama vlasti.

– Skrećemo pažnju da je u skladu sa članom 9. Pravilnika o izdavanju diplomatskih pasoša zvaničnik kome prestane svojstvo na temelju kojeg je stekao pravo na pasoš dužan u roku od 15 dana od dana prestanku svojstva da vrati pasoš – kaže se u obavještenju ministarke.

U dopisu Turkovićeva navodi da određene zvaničnike sljeduje novi diplomatski pasoš s opisom aktuelne funkcije koja je predviđena pravilnikom liste A.

Ministarka Turković je posebnu pažnju skrenula na izabrane zvaničnike koji trenutno posjeduje pasoše izdate na funckije pod tačkama 29, 30, i 31. odnosno bivši članovi Predsjedništva, bivši predsjedavajući Savjeta ministara i bivši ministar inostranih poslova, a koji trenutno obavljaju druge funkcije na ovoj listi.

To su, prema raspoloživim informacijama, Dragan Čović, Bakir Izetbegović, Igor Crnadak i Denis Zvizdić.

U njenom dopisu je navedeno da će se po isteku roka pokrenuti postupak oduzimanja diplomatskog pasoša za onog ko ne postupi po obavijesti.

Takođe, pravo na diplomatski pasoš u BiH imaju i osobe na listi B.

Izmjenama Pravilnika u 2018. omogućeno je da diplomatske pasoše BiH imaju i direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA), generalni revizor i zamjenici generalnog revizora u Kabinetu za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) i direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).

Takođe, izmijenjena je i takozvana “Lista B”, na način da je određeno kako se diplomatski pasoši dodjeljuju članovima Komisije za evropske integracije Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, članovima Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske i stalnim sudijama i ad hok sudijama u Međunarodnim sudovima/arbitražama, imenovane od institucija Bosne i Hercegovine.

(Klix)

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Prvo carsija

04.01.2020 15:38

Nek prvo trazi povrat od zasluznih iz sarajevske carsije kojima je Borisa Arnaut dijelio sakom i kapom diplomatske pasose. Pa onda ovi novi. Mora da je na listi vidjela nekog Srbina.

ODGOVORITE
Name

Pita

04.01.2020 17:18

Malo je zadundila.

Name

koli

04.01.2020 17:31

Mislila je na srpske drzavljane koji su dobili d. pasos

Name

STRASNO

04.01.2020 19:33

To su, prema raspoloživim informacijama, Dragan Čović, Bakir Izetbegović, Igor Crnadak i Denis Zvizdić..........Citajte pobogu sve a ne samo naslov teksta

Name

Masala

05.01.2020 01:05

Ministrice,poništiš u sistemu i ne mogu da koriste iste i to je to

ODGOVORITE
Name

Pitanje

05.01.2020 07:01

Živo me zanima hoće li Bakir vratiti pasoš diplomatski..??

ODGOVORITE