Синод СПЦ позива да се преиспита спорни закон у ЦГ

Свети архијерејски синод Српске православне цркве /СПЦ/ са жалошћу је констатовао да је Закон о слободи вјероисповјести већ изазвао многобројне негативне посљедице у Црној Гори и ширем региону, те позвао званичну Подгорицу да преиспита доношење спорног закона.

Србија 04.01.2020 | 15:32
Синод СПЦ позива да се преиспита спорни закон у ЦГ

Са проширене сједнице одржане у Патријаршији у Београду, Синод је још једном апеловао на државне органе Црне Горе да буду свјесни своје одговорности пред историјом и будућношћу и да преиспитају свој став о вјерским правима и слободама својих грађана и већинске Цркве у Црној Гори, саопштено је из СПЦ.

У саопштењу се истиче да ће СПЦ и њене епархије у Црној Гори свим расположивим законским и правним средствима штитити вјерска права и слободе и истовремено позивати све релевантне чиниоце на обнову свестраног дијалога по овом надасве важном и осјетљивом питању.

Синод је изразио пуно разумијевање за оправдану узнемиреност вјерујућег православног народа у Црној Гори и дао пуну подршку његовом мирном хришћанском отпору неправди коју Цркви и народу наноси већ изгласани антидемократски и дискриминаторски црногорски Закон о слободи вјероисповјести.

Оцијењено је да се овим законом омогућава отимање и скрнављење светиња и гажење завјештања њихових светих ктитора и задужбинара који су их Богу и Цркви посвећивали, а не било којој држави или власти.

"До сада се показало да су свенародна окупљања поводом речене неправде имала изричито црквени карактер и зато је неопходно да се и убудуће избегну било какве политичке или страначке злоупотребе ових јединствених народних сабрања", нагласио је Синод.

Очигледно је, истиче Синод, да овај закон без преседана продубљује већ постојеће подјеле и сукобе у црногорском друштву.

На сједници су учестовали Његова светост патријарх српски Иринеј, као и архијереји који своју јурисдикцију имају у Црној Гори - митрополит црногорско-приморски Амфилохије, те епископи будимљанско-никшићки Јоаникије, милешевски Атанасије и захумско-херцеговачки Димитрије.

Сједници су присуствовали и викарни епископи ремезијански Стефан и диоклијски Методије.

Непосредни повод за ову проширену синодску сједницу било је доношење антиуставног и антицивилизацијског Закона о слободи вјероисповести или увјерења и правном положају вјерских заједница који би, како је оцијенио Синод, правилније било назвати законом против Православне цркве у Црној Гори.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Адвокат

04.01.2020 14:54

Црна Гора није Иран, па да вјерске вође диктирају законе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

04.01.2020 15:15

Погледајте има ли јос који орден да дати додигу, ста нас опљацка, понизи и растјера?

Name

пензионер

04.01.2020 18:09

Е тако се бори за фабрику и радно мијесто.Кад су радницима одузимали властите фабрике и радна мјеста,униставали их и продавали у отпад,узимали новац у властити дзеп (кумови,зетови,пријатељи-сто раде и дан данас-радници се само измицу и одмацу итд) А погледај кад се поповима "одузима" извор прихода (хотели,преноциста око 50 км2 земљиста идр.) Угрозавају радна мјеста,треба да се покреце рат(мада попови и у рату одлицно профитирају).А које су само фабрике,заводи,предузеца,зељезница и др.унистени,имовина у другим дрзавама,прекњизена,криминалу нигдје краја.Зато се сад борите поповима за радна мјеста и њихове "фабрике"..Молебан,молебан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.01.2020 08:01

Тито је за њих био пенцилин