Трамп отворио Пандорину кутију на Блиском Истоку

Убиством иранског генерала Сулејманија, председник САД Доналд Трамп створио је ризик од неконтролисане провале насиља. А и ослабио демократске снаге у Ирану и читавом региону, сматра у свом коментару Рајнер Золих.

Свијет 03.01.2020 | 20:53
Трамп отворио Пандорину кутију на Блиском Истоку

После убиства иранског генерала Касима Сулејманија у Багдау, у изненадном нападу САД, све говори да ће ситуација даље ескалирати. Ситуација је веома опасна. Техерански режим и његови савезници су већ изрекли осветничке клетве, сада се може очекивати ново насиље и ситуација би врло брзо могла да измакне контроли.

Савезници САД попут Израела и Саудијске Арабије, али и Либан и пре свега Ирак, могли би да осете тешке последице; ништа не може да се искључи – од крвавих напада на појединце, места или институције, преко напада на танкере и гасоводе, па све до ракетних напада на савезнике САД. Јер, за Техеран убиство Сулејманија може бити само понижење и фактичка објава рата. Техеран већ и из унутрашњеполитичких разлога не може да дозволи себи да остави овај напад без одговора.

Иран може, али не мора, и сам да постане војно активан. Он – између осталог, и због Сулејманијевих ефикасних војних и обавештајних делатности током протеклих година – има функционалну мрежу добро опремљених јединица у региону. Од проиранских паравојних формација у Ираку и Сирији, преко либанског Хезболаха, па све до хутијевских побуњеника у Јемену, који су већ дуже у директној конфронтацији са иранским ривалом Саудијском Арабијом и представљају непријатеље Израела и САД.

Убиство је била политичка грешка

Са Сулејманијем, нестала је водећа оперативна глава иранске експанзионистичке политике у региону. Неутрално речено, више је него зачуђујуће то што режим у Техерану није могао да заштити свог најважнијег генерала у иностранству од оваквог напада. Али, ни на Блиском и Средњем Истоку нико није незаменљив, па ни Касим Сулејмани као шеф озлоглашених „Бригада Ал Кудса“. Мрежа Ирану оданих паравојних формација у региону би могла да и без њега остане јака и опасна. Већ је одређен наследник убијеног генерала.

Сулејмани има заслуге у борби против „Исламске државе“ у Ираку и Сирији. Али, он је био продужена рука режима који је подржавао терор и најбруталније силнике. Нема разлога за посебно саучешће са таквим човеком – али, његово убиство је политички ипак било грешка. Доналд Трамп је као председник САД и врховни заповедник војске САД довео у опасност читав регион из којег је његова земља заправо хтела да се војно повуче.

Он ризикује стварање антиамеричког и антизападног ефекта солидаризације у региону. Тај ефекат прети да зада смртан ударац демократским протестним покретима у Ираку, Либану и самом Ирану, јер сви протести су били посредно или непосредно усмерени против режима у Техерану. А ако се то деси, баш Трамп ће бити онај ко је поступио директно у складу са интересима Техерана.

(ДW)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

израелац

03.01.2020 20:06

каже то све Дојче Wеле који не воли Трампа ни јевреје... хехеххехе воле турке и иранце..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арм

03.01.2020 21:09

Е мој израелац,немаш појма.Човјек је сасвим добро снимио ситуацију.Јасно је да ће овим потезом Трамп окренути против себе већину оних снага које су биле проамерички опредјељене.Мислим да човјек толико воли власт да не преза ни од чега.Полако али сигурно нас води у апокалипсу.

Name

Тиито

03.01.2020 21:49

Извршити атентат у трећој земљи на војну ,политичку личност или цивила ,неможе се окаректерисати никако другачије него чин тероризма,ко год да га је извео.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логик

03.01.2020 22:01

Приликом синоћњем напада америка је за 12 сати изгубила цијели Ирак. Повлаче се као из Вијетнама, главом без обзира.

ОДГОВОРИТЕ