Tramp otvorio Pandorinu kutiju na Bliskom Istoku

Ubistvom iranskog generala Sulejmanija, predsednik SAD Donald Tramp stvorio je rizik od nekontrolisane provale nasilja. A i oslabio demokratske snage u Iranu i čitavom regionu, smatra u svom komentaru Rajner Zolih.

Svijet 03.01.2020 | 20:53
Tramp otvorio Pandorinu kutiju na Bliskom Istoku

Posle ubistva iranskog generala Kasima Sulejmanija u Bagdau, u iznenadnom napadu SAD, sve govori da će situacija dalje eskalirati. Situacija je veoma opasna. Teheranski režim i njegovi saveznici su već izrekli osvetničke kletve, sada se može očekivati novo nasilje i situacija bi vrlo brzo mogla da izmakne kontroli.

Saveznici SAD poput Izraela i Saudijske Arabije, ali i Liban i pre svega Irak, mogli bi da osete teške posledice; ništa ne može da se isključi – od krvavih napada na pojedince, mesta ili institucije, preko napada na tankere i gasovode, pa sve do raketnih napada na saveznike SAD. Jer, za Teheran ubistvo Sulejmanija može biti samo poniženje i faktička objava rata. Teheran već i iz unutrašnjepolitičkih razloga ne može da dozvoli sebi da ostavi ovaj napad bez odgovora.

Iran može, ali ne mora, i sam da postane vojno aktivan. On – između ostalog, i zbog Sulejmanijevih efikasnih vojnih i obaveštajnih delatnosti tokom proteklih godina – ima funkcionalnu mrežu dobro opremljenih jedinica u regionu. Od proiranskih paravojnih formacija u Iraku i Siriji, preko libanskog Hezbolaha, pa sve do hutijevskih pobunjenika u Jemenu, koji su već duže u direktnoj konfrontaciji sa iranskim rivalom Saudijskom Arabijom i predstavljaju neprijatelje Izraela i SAD.

Ubistvo je bila politička greška

Sa Sulejmanijem, nestala je vodeća operativna glava iranske ekspanzionističke politike u regionu. Neutralno rečeno, više je nego začuđujuće to što režim u Teheranu nije mogao da zaštiti svog najvažnijeg generala u inostranstvu od ovakvog napada. Ali, ni na Bliskom i Srednjem Istoku niko nije nezamenljiv, pa ni Kasim Sulejmani kao šef ozloglašenih „Brigada Al Kudsa“. Mreža Iranu odanih paravojnih formacija u regionu bi mogla da i bez njega ostane jaka i opasna. Već je određen naslednik ubijenog generala.

Sulejmani ima zasluge u borbi protiv „Islamske države“ u Iraku i Siriji. Ali, on je bio produžena ruka režima koji je podržavao teror i najbrutalnije silnike. Nema razloga za posebno saučešće sa takvim čovekom – ali, njegovo ubistvo je politički ipak bilo greška. Donald Tramp je kao predsednik SAD i vrhovni zapovednik vojske SAD doveo u opasnost čitav region iz kojeg je njegova zemlja zapravo htela da se vojno povuče.

On rizikuje stvaranje antiameričkog i antizapadnog efekta solidarizacije u regionu. Taj efekat preti da zada smrtan udarac demokratskim protestnim pokretima u Iraku, Libanu i samom Iranu, jer svi protesti su bili posredno ili neposredno usmereni protiv režima u Teheranu. A ako se to desi, baš Tramp će biti onaj ko je postupio direktno u skladu sa interesima Teherana.

(DW)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

izraelac

03.01.2020 20:06

kaže to sve Dojče Wele koji ne voli Trampa ni jevreje... hehehhehe vole turke i irance..

ODGOVORITE
Name

Arm

03.01.2020 21:09

E moj izraelac,nemaš pojma.Čovjek je sasvim dobro snimio situaciju.Jasno je da će ovim potezom Tramp okrenuti protiv sebe većinu onih snaga koje su bile proamerički opredjeljene.Mislim da čovjek toliko voli vlast da ne preza ni od čega.Polako ali sigurno nas vodi u apokalipsu.

Name

Tiito

03.01.2020 21:49

Izvršiti atentat u trećoj zemlji na vojnu ,političku ličnost ili civila ,nemože se okarekterisati nikako drugačije nego čin terorizma,ko god da ga je izveo.

ODGOVORITE
Name

Logik

03.01.2020 22:01

Prilikom sinoćnjem napada amerika je za 12 sati izgubila cijeli Irak. Povlače se kao iz Vijetnama, glavom bez obzira.

ODGOVORITE