Иванић: Предсједништво БиХ извршило удар на институције Републике Српске

"Постоји читав низ обавеза у 'Програму реформи' које је Предсједништво наметнуло и институцијама Федерације и Републике Српске. То је први пут да је Предсједништво својом одлуком наметнуло обавезе институцијама Републике Српске. То је, вјероватно, највећи удар на институције Републике Српске од Дејтона до данас", сматра Иванић.

Босна и Херцеговина 03.01.2020 | 19:37
Иванић: Предсједништво БиХ извршило удар на институције Републике Српске

Младен Иванић, почасни предсједник Партије демократског прогреса (ПДП), рекао је да "Програм реформи", који је достављен Бриселу, након што је НАТО објавио да је активирао МАП само због тога да би се нешто урадило након проглашења МАП-а.

"Тај програм се сад не зове АНП, него 'Програм реформи БиХ'. МАП је дефинитивно активиран", рекао је Иванић у емисији Дан уживо Н1 телевизије.

Према његовим ријечима, ту се десила још једна ствар која је у јавности мало примијећена.

"Постоји читав низ обавеза које је Предсједништво наметнуло и институцијама Федерације и Републике Српске. То је први пут да је Предсједништво својом одлуком наметнуло обавезе институцијама Републике Српске. То је вјероватно највећи удар на институције Републике Српске од Дејтона до данас. Прошло је врло непримијећено, а мислим да је једно од суштинских ствари када је у питању слање овог Програма", објаснио је Иванић.

Коментаришући случај Млађена Божовића, који данас није добио препоруку Комисије да буде изабран за министра за људска права и избјеглице у Савјету министара Босне и Херцеговине, Иванић је рекао да у томе не види ништа спектакуларно:

"Не мислим да је то нешто посебно спектакуларно, јер се односи на релацију СДА, с једне стране и ХДЗ и СНСД. Господин Божовић ће проћи, без обзира на то шта Комисија урадила. Сувише су једни с другима испреплетени да би ова ствар могла угрозити именовање. Очито ће СДА мало затезати, али претпостављам, на крају ће попустити. За попуштање ће, од Милорада Додика, на крају добити неки уступак. Не би они ово радили да немају неку замисао, а показало се да кад господина Додика мало стиснете, он попусти увијек", рекао је Иванић.

Што се тиче новог Савјета министара БиХ, Иванић је рекао да цијела та екипа, репрезентација из Републике Српске, по његовом дубоком поимању, у односу на све претходне Савјете министара је репрезентација друге лиге.

"Врло слабог квалитета, врло слабог знања из области које покривају, али је то избор СНСД-а. Не мислим да се господин Божовић нешто издваја у односу на остале. У цијелом Савјету министара имате мало оних са дигнитетом. У питању је нека врста послушника који ће слушати своје шефове. Питање квалитета, нажалост, у овом тренутку уопште није важно", рекао је Иванић телевизији Н1.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Вјецити опозиционар

03.01.2020 19:31

Издаја и пренос надлежности са Републике Српске на БиХ. То је додиков посао, обећање дато страним центрима моћи испуњава тзв. браниоц српства додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Укинут Дејтон

04.01.2020 07:33

Милорад Додик је укинуо Дејтонски споразум. То је највеца издаја српског народа у БиХ. Икада.

Name

цупс

03.01.2020 20:23

Па ниста нисте нисте урадили толике године. Ста се буните. Ако ја имам ауто сервис који није поправио ни један ауто 25год онда цему тај сервис ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

03.01.2020 20:28

Јос то си требо

Name

Брзи

03.01.2020 20:46

Све мој до мога.

Name

Ре

03.01.2020 20:55

Само ти гурај главу у пијесак.

Name

Перо

03.01.2020 20:37

Твој кадар је баш био квалитетан. Црнадак се пет година бавио ухљебљавањем пропалих ПДП кадрова. Сада је ред на његовог (по стручности и образовању) брата близанца - Сташу Кошарца. И како да ико нормалан остане у таквој земљи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

03.01.2020 21:29

Ударате ви по овом народу и овој земљи годинама са својим провинцијализмом. Да пробате мало за промјену ојацати дрзаву ових народа за промјену , мозда буде боље. Наравно ако вам није у интересу ова стагнација и патња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

04.01.2020 06:33

Доказало се да Додик није никакав политицар јер га федералци преваспитавају а сто им и успијева сви његови успјеси у РС су само сила уз полицију и власти.Мозда несто науци за мандата а то наравно коста одрицања.

ОДГОВОРИТЕ