Ivanić: Predsjedništvo BiH izvršilo udar na institucije Republike Srpske

"Postoji čitav niz obaveza u 'Programu reformi' koje je Predsjedništvo nametnulo i institucijama Federacije i Republike Srpske. To je prvi put da je Predsjedništvo svojom odlukom nametnulo obaveze institucijama Republike Srpske. To je, vjerovatno, najveći udar na institucije Republike Srpske od Dejtona do danas", smatra Ivanić.

Bosna i Hercegovina 03.01.2020 | 19:37
Ivanić: Predsjedništvo BiH izvršilo udar na institucije Republike Srpske

Mladen Ivanić, počasni predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), rekao je da "Program reformi", koji je dostavljen Briselu, nakon što je NATO objavio da je aktivirao MAP samo zbog toga da bi se nešto uradilo nakon proglašenja MAP-a.

"Taj program se sad ne zove ANP, nego 'Program reformi BiH'. MAP je definitivno aktiviran", rekao je Ivanić u emisiji Dan uživo N1 televizije.

Prema njegovim riječima, tu se desila još jedna stvar koja je u javnosti malo primijećena.

"Postoji čitav niz obaveza koje je Predsjedništvo nametnulo i institucijama Federacije i Republike Srpske. To je prvi put da je Predsjedništvo svojom odlukom nametnulo obaveze institucijama Republike Srpske. To je vjerovatno najveći udar na institucije Republike Srpske od Dejtona do danas. Prošlo je vrlo neprimijećeno, a mislim da je jedno od suštinskih stvari kada je u pitanju slanje ovog Programa", objasnio je Ivanić.

Komentarišući slučaj Mlađena Božovića, koji danas nije dobio preporuku Komisije da bude izabran za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, Ivanić je rekao da u tome ne vidi ništa spektakularno:

"Ne mislim da je to nešto posebno spektakularno, jer se odnosi na relaciju SDA, s jedne strane i HDZ i SNSD. Gospodin Božović će proći, bez obzira na to šta Komisija uradila. Suviše su jedni s drugima isprepleteni da bi ova stvar mogla ugroziti imenovanje. Očito će SDA malo zatezati, ali pretpostavljam, na kraju će popustiti. Za popuštanje će, od Milorada Dodika, na kraju dobiti neki ustupak. Ne bi oni ovo radili da nemaju neku zamisao, a pokazalo se da kad gospodina Dodika malo stisnete, on popusti uvijek", rekao je Ivanić.

Što se tiče novog Savjeta ministara BiH, Ivanić je rekao da cijela ta ekipa, reprezentacija iz Republike Srpske, po njegovom dubokom poimanju, u odnosu na sve prethodne Savjete ministara je reprezentacija druge lige.

"Vrlo slabog kvaliteta, vrlo slabog znanja iz oblasti koje pokrivaju, ali je to izbor SNSD-a. Ne mislim da se gospodin Božović nešto izdvaja u odnosu na ostale. U cijelom Savjetu ministara imate malo onih sa dignitetom. U pitanju je neka vrsta poslušnika koji će slušati svoje šefove. Pitanje kvaliteta, nažalost, u ovom trenutku uopšte nije važno", rekao je Ivanić televiziji N1.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Vjeciti opozicionar

03.01.2020 19:31

Izdaja i prenos nadležnosti sa Republike Srpske na BiH. To je dodikov posao, obećanje dato stranim centrima moći ispunjava tzv. branioc srpstva dodik.

ODGOVORITE
Name

Ukinut Dejton

04.01.2020 07:33

Milorad Dodik je ukinuo Dejtonski sporazum. To je najveca izdaja srpskog naroda u BiH. Ikada.

Name

cups

03.01.2020 20:23

Pa nista niste niste uradili tolike godine. Sta se bunite. Ako ja imam auto servis koji nije popravio ni jedan auto 25god onda cemu taj servis ?

ODGOVORITE
Name

4d

03.01.2020 20:28

Jos to si trebo

Name

Brzi

03.01.2020 20:46

Sve moj do moga.

Name

Re

03.01.2020 20:55

Samo ti guraj glavu u pijesak.

Name

Pero

03.01.2020 20:37

Tvoj kadar je baš bio kvalitetan. Crnadak se pet godina bavio uhljebljavanjem propalih PDP kadrova. Sada je red na njegovog (po stručnosti i obrazovanju) brata blizanca - Stašu Košarca. I kako da iko normalan ostane u takvoj zemlji?

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

03.01.2020 21:29

Udarate vi po ovom narodu i ovoj zemlji godinama sa svojim provincijalizmom. Da probate malo za promjenu ojacati drzavu ovih naroda za promjenu , mozda bude bolje. Naravno ako vam nije u interesu ova stagnacija i patnja.

ODGOVORITE
Name

borac

04.01.2020 06:33

Dokazalo se da Dodik nije nikakav politicar jer ga federalci prevaspitavaju a sto im i uspijeva svi njegovi uspjesi u RS su samo sila uz policiju i vlasti.Mozda nesto nauci za mandata a to naravno kosta odricanja.

ODGOVORITE