С. Македонија вечерас добила техничку владу

- Парламент Северне Македоније изабрао је у петак поподне прелазну владу која ће организовати ванредне парламентарне изборе, који су договрени за 12. април.

Регион 03.01.2020 | 18:53
С. Македонија вечерас добила техничку владу

За техничку владу, чуји је премијер досадашњи министар унутрашњих послова и потпредседник СДСМ Оливер Спасовски, гласао је 101 посланик у парламенту са 120 места.

Спасовски је у експозеу рекао да у наредних 100 дана прелазну владу чека да обезбеди несметано функционисање институција, да настави активности које је влада његовог претходника Зорана Заева започела у евроатлантским интеграцијама и да организује фер и демократске изборе.

"Држава се налази у изузетно значајном периоду када се од нас очекује да неометано функционишу све државне институције. Ово је време када треба да се организују фер и демократски избори, да се заврше активности за чланство у НАТО и почетак преговора са ЕУ", рекао је Спасовски и позвао опозицију да се одважи и да буде део тог процеса.

Техничка влада Оливера Спасовског је практично влада лидера СДСМ Зорана Заева, с тим да је опозиција, према "пржинском моделу" дала министра полиције и министра за рад, а досадашња министарка за рад Мила Царовска (из СДСМ) заменила вицепремијера за економска питања Кочу Анђушева, који је напустио владу.

Нови министар унутрашњих послова Северне Македоније, на предлог највеће опозиционе партије, је припадник и бивши директор Обавештајне агенције Наће Чулев, а министарка за рад Рашела Мизрахи.

Према "пржинском моделу", који је први пут примењен за ванредне парментарне изборе 2016, опозиција је добила и допунске заменике министара финансија, пољопривреде и за администацију, а владајућа СДСМ је дала допунске заменике министара унутрашњих послова и за рад.

Зоран Заев је јутрос, после две године и седам месеци на премијерској фунцији, поднео оставку да би омогућио да 12. априла буду одржани вларедни парментарни избори који су лидери водећих странка договрили након што Северна Македонија у октобру трећи пут није добила датум за почетак преговора са ЕУ.

(Бета)

Коментари / 0

Оставите коментар