S. Makedonija večeras dobila tehničku vladu

- Parlament Severne Makedonije izabrao je u petak popodne prelaznu vladu koja će organizovati vanredne parlamentarne izbore, koji su dogovreni za 12. april.

Region 03.01.2020 | 18:53
S. Makedonija večeras dobila tehničku vladu

Za tehničku vladu, čuji je premijer dosadašnji ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik SDSM Oliver Spasovski, glasao je 101 poslanik u parlamentu sa 120 mesta.

Spasovski je u ekspozeu rekao da u narednih 100 dana prelaznu vladu čeka da obezbedi nesmetano funkcionisanje institucija, da nastavi aktivnosti koje je vlada njegovog prethodnika Zorana Zaeva započela u evroatlantskim integracijama i da organizuje fer i demokratske izbore.

"Država se nalazi u izuzetno značajnom periodu kada se od nas očekuje da neometano funkcionišu sve državne institucije. Ovo je vreme kada treba da se organizuju fer i demokratski izbori, da se završe aktivnosti za članstvo u NATO i početak pregovora sa EU", rekao je Spasovski i pozvao opoziciju da se odvaži i da bude deo tog procesa.

Tehnička vlada Olivera Spasovskog je praktično vlada lidera SDSM Zorana Zaeva, s tim da je opozicija, prema "pržinskom modelu" dala ministra policije i ministra za rad, a dosadašnja ministarka za rad Mila Carovska (iz SDSM) zamenila vicepremijera za ekonomska pitanja Koču Anđuševa, koji je napustio vladu.

Novi ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije, na predlog najveće opozicione partije, je pripadnik i bivši direktor Obaveštajne agencije Naće Čulev, a ministarka za rad Rašela Mizrahi.

Prema "pržinskom modelu", koji je prvi put primenjen za vanredne parmentarne izbore 2016, opozicija je dobila i dopunske zamenike ministara finansija, poljoprivrede i za administaciju, a vladajuća SDSM je dala dopunske zamenike ministara unutrašnjih poslova i za rad.

Zoran Zaev je jutros, posle dve godine i sedam meseci na premijerskoj funciji, podneo ostavku da bi omogućio da 12. aprila budu održani vlaredni parmentarni izbori koji su lideri vodećih stranka dogovrili nakon što Severna Makedonija u oktobru treći put nije dobila datum za početak pregovora sa EU.

(Beta)

Komentari / 0

Ostavite komentar