Умјесто са србачких њива, сировина за биодизел долази из увоза?!

Умјесто 150 радника, у овој фабрици данас ради око двадесетак, колико их је било и на почетку рада. Иако су због обећања да ће откупити производњу за потребе фабрике, повећане површине под уљаном репицом,  фабрика „Систем Екологика“ није склопила ни један уговор са ратарима, а сировину за биодизел сво вријеме увози из иностранства.

Република Српска 02.01.2020 | 19:33
Умјесто са србачких њива, сировина за биодизел долази из увоза?!

Прије нешто мање од дванаест година у Ситнешима код Српца отворена је Фабрика биодизела „Систем Екологика“ у чију изградњу је америчка фирма  „Бес-инк“ уложила 30 милиона долара. Пресјецањем свечане врпце  27. септмбра 2008. године, прву фабрику еколошког погонског горива озваничили су тадашњи предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић и премијер Владе Милорад Додик.

Директор Фабрике Биљана Кокановић  изјавила је тада да ће се у почетку рада у фабнрици произвиодити 100 тона биодизела дневно, те да ће у њој  радити двадесетак, а касније и до 150 радника.

„За сада ће сировина бити увожена из иностранства, а радиће се на рециклажи коришћених биљних уља и масти, а када се дограде капацитети за складиштење и циједјење уља из уљане репице, фабрика ће ићи на уговарање производње са ратарима из Републике Српске и Босне и Херцеговине“, рекла је тада на пригодној свечаности Биљана Кокановић.

Она је тада навела да ће се  са уговарањем производње уљане репице ићи већ наредне 2009. године.

Милорад Додик је отварање фабрике биодизела у Српцу назвао „пионирским подухватом , не само за Републику Српску већ и Босну и Херцеговину“.

„Када сам у априлу прошле године (2007.) овдје  положио камен темељац, сви су били сумњичави да ће бити изградјена фабрика америчким капиталом“, рекао је Додик и нагласио „да је ово референца у смислу да се у свијету  можемо представити  као средина за сигуран пласман иностраног капитала“, додавши  да ће влада РС и убудуће снажно подржавати сличне пројекте.

Тадашњи предсједник РС Рајко Кузмановић тада је рекао да ће погон биодизела у Српцу служити као примјер који ће „отворити врата до претприступних фондова“.

Задовољство је изразио и тадашњи начелник Српца Мирко Којић, који је рекао да је "ово била трећа фабрика која је отворена у овој локалној заједници уз помоћ иностраног капитала“.

Отварању новог индустријског капацитета, за многе фабрике будућности, поред локалних политичара, обрадовали су се и србачки ратари. Били су спремни да потпишу уговоре о производњи уљане репице, као основне сировине за  производњу  биодизела, што су обећали представници фабрике и највиши републички функционери.

Прошло је  готово дванаест година, али од обећања није било ништа. Умјесто 150 радника, у овој фабрици данас ради око двадесетак, колико их је било и на почетку рада. Иако су због обећања да ће откупити производњу за потребе фабрике, повећане површине под уљаном репицом,  фабрика „Систем Екологика“, како тврди наш извор, није склопила ни један уговор са ратарима, а сировину за биодизел сво вријеме увози из иностранства.

Како и на који начин, у Српцу нико нема одговор.

У Републичкој управи за индиректно опорезивање, на наш упит о увозно-извозним пословима и испуњавању пореских обавеза, речено је да „Систем Екологика“ из Српца редовно увози сировину и извози производе, те да са 18. октобром 2019. године нема доспјелих а неизмирених  обавеза.

Отуда је информација о наводним злоупотребама  у пословању ове фирме изазвала  велику пажњу у србачкој општини.

Подсјетимо да су поједини медији недавно објавили да инспектори Европске службе за сузбијање превара (ОЛАФ) истражују пословање рафинерије “Систем Ецологица” из Српца због сумњи у малверзације приликом извоза биодизела у Евопску унију (ЕУ), а које се мјере десетинама милиона евра.

Како открива портал Цапитал, постоји основана сумња да је ово предузеће у производњи биодизела користило сировине увезене из Сједињених Америчких Држава (САД), а затим то као домаћи производ извозило у ЕУ и тако избјегло плаћање милионских дажбина.

Наиме, на биодизел произведен из домаћих ресурса се не плаћа царина при извозу што није случај када је ријеч о гориву који садржи увезене сировине.

Како се наводи, први пут је чак десет инспектора ОЛАФ-а дошло у БиХ да спроведе истрагу. Сумња се да је „Систем Ецологица“ из САД увозила прерађено уље из америчког КФЦ-а и извезло га у ЕУ, односно само га „провозали“ кроз БиХ, а све како би избјегли платити даџбине које су обавезне када је роба поријеклом из САД.

ОЛАФ сумња, према изворима Цапитала, да је на овај начин ЕУ оштећена за више од 90 милиона евра, те да та превара није била могућа без помоћи неког у државним институцијама задуженим за контролу.

Незванично, у читавој афери се испитује и одговорност шефа Царинске испоставе Бањалука Горана Маринковића, којег, наводно, његов кум Зоран Тегелтија намјерава запослити као савјетника у Савјету министара БиХ.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Коментар

02.01.2020 19:15

Још једна у низу превара Лакташенка...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАЛНО ХАПСИТИ

03.01.2020 05:00

ТА ЦАРИНА У БИХ ЈЕ ТАКВО ЛЕГЛО КРИМИНАЛЧИНА ДА ЈЕ ТО НЕСТВАРНО. ТО СВЕ ТРЕБА ЛАГАНО ПОХАПСИТИ.,

Name

Фоккк

02.01.2020 19:24

Ја имал ишта поштено браћо мила.... Камиони само кружили и мењали фактуре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

02.01.2020 21:20

Ако ти се не свидја сели ...

Name

Ссс

03.01.2020 16:01

То сте у праву,УИО јекриминално-корупционо-рекетаска институција цијим упосленицима уопсте није вазно ста се увози,је ли дрзава остецена само је ВАЗНО колико це узети новца за себе и сефове.То је једна кримииногена хоботница која се простире од врха до дна.Зато сw десавају овакви слуцајеви као и многи,многи други.Докле.

Name

Пига

02.01.2020 20:47

Милокрад само лаже народ и покраде све живо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

02.01.2020 20:51

Да нисмо прерађивали сумњиве материје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

02.01.2020 20:56

КФЦ ....Зато онако мирише на пилећа крилца и батачиће...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мој Бато

02.01.2020 21:41

Капитализам не познаје патриотизам, купујес тамо гдје ти је јефтиније. Наравно, народ заглупљујес "патриотизмон", да не сконта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

02.01.2020 22:18

Миле мисли да је то нека поштена производња и сад ћи бити крива Сипа што дира угледне привреднике у РС а ето Олаф Њемачки се укључио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

02.01.2020 22:55

Стара комуњара и сатордзија, ста се мозе друго оцекивати него превара

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

03.01.2020 16:19

Додик је најмање три пута овдје пресјецао ту врпцу. По потреби, сваки пут пред изборе. Ово предузеће у Ситнешима није произвело ни литру дизела, "ту се никад' ништа није ни пушило нити димило". Та фирма је направљена чисто за "прање новца", то се знало одмах када су наводно почели "производњу".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

04.01.2020 08:19

Без обзира како ће се овај случај у стицају ријешити, добро је што је Олаф дошао, што је јавно ушао у БХ-а, а тиме и РС-а. Покренуће многе ствари запретане у коров и шаш, разбудити и тргнути ово племе што сном мртвијем спава, оживити замрли систем процесуирања антинародних недјела, на видјело дана извући те силне пљачке, корупцију и кључне актере. И поклопити генераторе корупције, злоупотреба власти и овласти, тендера и јавних набавки, тешких облика финансијског криминала, пљачке до сада невиђене.

ОДГОВОРИТЕ