Umjesto sa srbačkih njiva, sirovina za biodizel dolazi iz uvoza?!

Umjesto 150 radnika, u ovoj fabrici danas radi oko dvadesetak, koliko ih je bilo i na početku rada. Iako su zbog obećanja da će otkupiti proizvodnju za potrebe fabrike, povećane površine pod uljanom repicom,  fabrika „Sistem Ekologika“ nije sklopila ni jedan ugovor sa ratarima, a sirovinu za biodizel svo vrijeme uvozi iz inostranstva.

Republika Srpska 02.01.2020 | 19:33
Umjesto sa srbačkih njiva, sirovina za biodizel dolazi iz uvoza?!

Prije nešto manje od dvanaest godina u Sitnešima kod Srpca otvorena je Fabrika biodizela „Sistem Ekologika“ u čiju izgradnju je američka firma  „Bes-ink“ uložila 30 miliona dolara. Presjecanjem svečane vrpce  27. septmbra 2008. godine, prvu fabriku ekološkog pogonskog goriva ozvaničili su tadašnji predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović i premijer Vlade Milorad Dodik.

Direktor Fabrike Biljana Kokanović  izjavila je tada da će se u početku rada u fabnrici proizvioditi 100 tona biodizela dnevno, te da će u njoj  raditi dvadesetak, a kasnije i do 150 radnika.

„Za sada će sirovina biti uvožena iz inostranstva, a radiće se na reciklaži korišćenih biljnih ulja i masti, a kada se dograde kapaciteti za skladištenje i cijedjenje ulja iz uljane repice, fabrika će ići na ugovaranje proizvodnje sa ratarima iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine“, rekla je tada na prigodnoj svečanosti Biljana Kokanović.

Ona je tada navela da će se  sa ugovaranjem proizvodnje uljane repice ići već naredne 2009. godine.

Milorad Dodik je otvaranje fabrike biodizela u Srpcu nazvao „pionirskim poduhvatom , ne samo za Republiku Srpsku već i Bosnu i Hercegovinu“.

„Kada sam u aprilu prošle godine (2007.) ovdje  položio kamen temeljac, svi su bili sumnjičavi da će biti izgradjena fabrika američkim kapitalom“, rekao je Dodik i naglasio „da je ovo referenca u smislu da se u svijetu  možemo predstaviti  kao sredina za siguran plasman inostranog kapitala“, dodavši  da će vlada RS i ubuduće snažno podržavati slične projekte.

Tadašnji predsjednik RS Rajko Kuzmanović tada je rekao da će pogon biodizela u Srpcu služiti kao primjer koji će „otvoriti vrata do pretpristupnih fondova“.

Zadovoljstvo je izrazio i tadašnji načelnik Srpca Mirko Kojić, koji je rekao da je "ovo bila treća fabrika koja je otvorena u ovoj lokalnoj zajednici uz pomoć inostranog kapitala“.

Otvaranju novog industrijskog kapaciteta, za mnoge fabrike budućnosti, pored lokalnih političara, obradovali su se i srbački ratari. Bili su spremni da potpišu ugovore o proizvodnji uljane repice, kao osnovne sirovine za  proizvodnju  biodizela, što su obećali predstavnici fabrike i najviši republički funkcioneri.

Prošlo je  gotovo dvanaest godina, ali od obećanja nije bilo ništa. Umjesto 150 radnika, u ovoj fabrici danas radi oko dvadesetak, koliko ih je bilo i na početku rada. Iako su zbog obećanja da će otkupiti proizvodnju za potrebe fabrike, povećane površine pod uljanom repicom,  fabrika „Sistem Ekologika“, kako tvrdi naš izvor, nije sklopila ni jedan ugovor sa ratarima, a sirovinu za biodizel svo vrijeme uvozi iz inostranstva.

Kako i na koji način, u Srpcu niko nema odgovor.

U Republičkoj upravi za indirektno oporezivanje, na naš upit o uvozno-izvoznim poslovima i ispunjavanju poreskih obaveza, rečeno je da „Sistem Ekologika“ iz Srpca redovno uvozi sirovinu i izvozi proizvode, te da sa 18. oktobrom 2019. godine nema dospjelih a neizmirenih  obaveza.

Otuda je informacija o navodnim zloupotrebama  u poslovanju ove firme izazvala  veliku pažnju u srbačkoj opštini.

Podsjetimo da su pojedini mediji nedavno objavili da inspektori Evropske službe za suzbijanje prevara (OLAF) istražuju poslovanje rafinerije “Sistem Ecologica” iz Srpca zbog sumnji u malverzacije prilikom izvoza biodizela u Evopsku uniju (EU), a koje se mjere desetinama miliona evra.

Kako otkriva portal Capital, postoji osnovana sumnja da je ovo preduzeće u proizvodnji biodizela koristilo sirovine uvezene iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a zatim to kao domaći proizvod izvozilo u EU i tako izbjeglo plaćanje milionskih dažbina.

Naime, na biodizel proizveden iz domaćih resursa se ne plaća carina pri izvozu što nije slučaj kada je riječ o gorivu koji sadrži uvezene sirovine.

Kako se navodi, prvi put je čak deset inspektora OLAF-a došlo u BiH da sprovede istragu. Sumnja se da je „Sistem Ecologica“ iz SAD uvozila prerađeno ulje iz američkog KFC-a i izvezlo ga u EU, odnosno samo ga „provozali“ kroz BiH, a sve kako bi izbjegli platiti dadžbine koje su obavezne kada je roba porijeklom iz SAD.

OLAF sumnja, prema izvorima Capitala, da je na ovaj način EU oštećena za više od 90 miliona evra, te da ta prevara nije bila moguća bez pomoći nekog u državnim institucijama zaduženim za kontrolu.

Nezvanično, u čitavoj aferi se ispituje i odgovornost šefa Carinske ispostave Banjaluka Gorana Marinkovića, kojeg, navodno, njegov kum Zoran Tegeltija namjerava zaposliti kao savjetnika u Savjetu ministara BiH.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Komentar

02.01.2020 19:15

Još jedna u nizu prevara Laktašenka...

ODGOVORITE
Name

STALNO HAPSITI

03.01.2020 05:00

TA CARINA U BIH JE TAKVO LEGLO KRIMINALČINA DA JE TO NESTVARNO. TO SVE TREBA LAGANO POHAPSITI.,

Name

Fokkk

02.01.2020 19:24

Ja imal išta pošteno braćo mila.... Kamioni samo kružili i menjali fakture.

ODGOVORITE
Name

Joja

02.01.2020 21:20

Ako ti se ne svidja seli ...

Name

Sss

03.01.2020 16:01

To ste u pravu,UIO jekriminalno-korupciono-reketaska institucija cijim uposlenicima uopste nije vazno sta se uvozi,je li drzava ostecena samo je VAZNO koliko ce uzeti novca za sebe i sefove.To je jedna krimiinogena hobotnica koja se prostire od vrha do dna.Zato sw desavaju ovakvi slucajevi kao i mnogi,mnogi drugi.Dokle.

Name

Piga

02.01.2020 20:47

Milokrad samo laže narod i pokrade sve živo

ODGOVORITE
Name

Jaffa

02.01.2020 20:51

Da nismo prerađivali sumnjive materije?

ODGOVORITE
Name

Grga

02.01.2020 20:56

KFC ....Zato onako miriše na pileća krilca i batačiće...

ODGOVORITE
Name

Moj Bato

02.01.2020 21:41

Kapitalizam ne poznaje patriotizam, kupujes tamo gdje ti je jeftinije. Naravno, narod zaglupljujes "patriotizmon", da ne skonta.

ODGOVORITE
Name

Kiki

02.01.2020 22:18

Mile misli da je to neka poštena proizvodnja i sad ći biti kriva Sipa što dira ugledne privrednike u RS a eto Olaf Njemački se uključio.

ODGOVORITE
Name

Dragan

02.01.2020 22:55

Stara komunjara i satordzija, sta se moze drugo ocekivati nego prevara

ODGOVORITE
Name

P

03.01.2020 16:19

Dodik je najmanje tri puta ovdje presjecao tu vrpcu. Po potrebi, svaki put pred izbore. Ovo preduzeće u Sitnešima nije proizvelo ni litru dizela, "tu se nikad' ništa nije ni pušilo niti dimilo". Ta firma je napravljena čisto za "pranje novca", to se znalo odmah kada su navodno počeli "proizvodnju".

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

04.01.2020 08:19

Bez obzira kako će se ovaj slučaj u sticaju riješiti, dobro je što je Olaf došao, što je javno ušao u BH-a, a time i RS-a. Pokrenuće mnoge stvari zapretane u korov i šaš, razbuditi i trgnuti ovo pleme što snom mrtvijem spava, oživiti zamrli sistem procesuiranja antinarodnih nedjela, na vidjelo dana izvući te silne pljačke, korupciju i ključne aktere. I poklopiti generatore korupcije, zloupotreba vlasti i ovlasti, tendera i javnih nabavki, teških oblika finansijskog kriminala, pljačke do sada neviđene.

ODGOVORITE