ММФ: Јавна предузећа у Српској претворена у полигон за пљачку

Јавна предузеца претворена у полигон за пљачку путем намештених тендера попут последњег у државној Лутрији Републике Српске. Главни покровитељ намештања тендера у Јавним предузећима је министарка финансија Зора Видовић, која је доведена само са циљем да се уништавање Јавних предузећа уради темељно и да се од јавности сакрију сви докази, преноси београдски лист Ало.

Република Српска 01.01.2020 | 19:34
ММФ: Јавна предузећа у Српској претворена у полигон за пљачку

ММФ је у октобру 2019, због скандала са намештеним тендером државне Лутрије Републике Српске урадио свеобухватну анализу рада јавних предузећа у Републици Српској и дошао до запрепашћујућих сазнања.

Криминални скандал који се десио са незабележеним намештањем тендера за стратешког партнера државне Лутрије уствари није усамљени случај, већ се ради о добро организованој матрици која се спроводи по готово свим јавним предузећима у Републици Српској.

Главни покровитељ намештања тендера у Јавним предузећима министарка финансија Зора Видовић, која је доведена само са циљем да се уништавање Јавних предузећа уради темељно и да се од јавности сакрију сви докази.

Чињенице из студије ММФ коју званичници Министарства финансија Републике Српске желе да сакрију од јавности:

-ЈП представљају, само 10% додате вредности економији и доводе до дисторзије тржишта рада због тога што су просечне плате у њима 40% више него у приватним фирмама, без обзира на 8% нижу продуктивност. Збирни дугови ЈП износе око 26% БДП-а или укупно чак 4 милијарде ЕУР.

-ЈП не доприноси довољно привреди. Од 2015. до 2017. године, ЈП су у просеку имали поврат на капитал (РОЕ) од - 0,3%, што указује на то да су владине инвестиције у сектор доносиле негативне поврате.

-У области власничке политике, ФБиХ је тек недавно успоставила централизовану листу ЈП, а РС није ажурирала свој регистар ЈП од 2014. године.

-Иако мање профитабилна од фирми из приватног сектора, плате у ЈП представљају 30,5% укупних оперативних трошкова истих, у поређењу са 12% у приватном сектору.

-Скоро 50% ЈП није ликвидно и захтева и експлицитну и имплицитну буџетску подршку, закаснеле неизмирене обавезе за порезе и доприносе за социјално осигурање, што додатно отежава финансијску ситуацију ентитетских фондова за пензијско и здравствено осигурање и влада. Делом као одговор на недостатке ликвидности, владе оба ентитета су у 2017. години обезбиједиле 0,9% БДП-а или 2,2% расхода, кроз буџетске трансфере, грантове и субвенције.

-Више од 78% ЈП су у категоријама високог или веома високог ризика финансијске полуге. Према критеријуму индекса управљања, ЈП у БиХ и РС друга су најгора од свих бивших социјалистичких земаља Европе

Препоруке ММФ које се хитно морају применити:

• Јасна власничка политика (постојање регистра ЈП, професионални менаџмент у ЈП без уплива политика, поготову у именовању чланова надзорних одбора итд.)

• Финансијски надзор (обавезни завршни годишњи финансијски извештаји који пролазе екстерну ревизију)

• Фискални критеријуми (строго дефинисани услови под којима се могу одобравати додатна задуживања)

Министарство финансија Републике Српске крије од јавности да ускоро креће нова рунда разговора са ММФ, где ће пљачка у јавним предузећима бити основна тема. 

На недавно намештеном тендеру за стратешког партнера државне Лутрије Републике Српске, за победника је изабрана фирма која је регистрована 40 дана пре расписивања тендера, без прихода, са два запослена, и не задовољава ни један услов из тендера.

Одбачене су пријаве двије највеће регионалне фирме и највеће америчке фирме, које су понудиле равно 25x јефтнијиу услугу од поменуте фантомске фирме.

Министарство финансија Републике Српске је само на овом тендеру добило преко 10 тужби са одштетним захтевом од неколико десетина милиона евра, који ће доћи на наплату. Судјење против БиХ почиње средином фебруара у Вашингтону и преко 60 најеминентнијих адвоката из земље, региона и света је ангажовано да брани брутално оштећена предуузећа.

Министарка Зора Видовић која се годинама уназад бави искључиво заташкивањима пореских утаја, сада се само бави осветама против фирми које указују на незакоње и брутално гажење устава и закона.

Шаљу се инспекције које пишу измишљене казне, врше се притисци на судове да доносе незаконите пресуде, преко судије основног суда Зорана Л. из Добоја. Ангажују се локални криминалци да прете менаџменту из Србије, пале се кладионице фирми из Србије и полиција под притиском не сме ни да пронадје починиоце.

Протерују се страни инвеститори пре свега из Србије док се у исто време глуми братска љубав, тражећи од помоћ из Србије за "угрожену браћу и сестре" који не раде ништа сем што протерују стране инвеститоре и намештају тендере за чланове узе фамилије остављајући за собом економску пустош у Републици Спрској.

По нивоу инвестиција Република Српска је раме уз раме са Вануатуом, док у исто време Министарство финансија Републике Српске фалсификује буџет за 2020. лажно приказујући ставке, како би измислиле суфиците који не постоје, у исто време задужујући се 6x више него што је измишљени суфицит.

Према закључку ММФ ни један завршни рачун ни једној јавног предузећа у Републици Српској није урађен ни по једном рачуноводственом стандарду, који би могао да продје било коју екстерну ревизију. Сви завршни рачуни су радјени на нивоу алхемије, пре него било какве рачуноводствене процедуре, пренио је београдски лист.

(БН/Ало)

Коментари / 51

Оставите коментар
Name

Yука

01.01.2020 19:21

Аферим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комплекс

01.01.2020 20:21

Ста це зора, само се бори да обезбједи оног јадног зета. Узалуд им сви милиони, зна се одакле су

Name

ПАМЕТИ НИКАД ДОСТА

01.01.2020 21:14

Ако треба хранит це мо се по контејнерима само нека нам бог цува насега водзу Он једини зна како отети и украсти од оваца а овце захвалне до гроба и наредних избора

Name

Ре

01.01.2020 21:56

Сада це наси да оптузују како се спроводи терор над српским народом. А ми цомо да гриземо у одбрани српства не зелеци цути истину да уствари бранимо криминал и зло

Name

САЛЕ 20 ГАРАВА

01.01.2020 22:11

А У ОН КОНГУ ДЕМОНСТРАЦИЈЕ НЕ.ПРЕСТАЈУ ОД ЈУНА ПРОСЛЕ ГОДИНЕ

Name

Q

02.01.2020 08:53

Краду они народ-овце вец 20 и висе година,а народ и даље сути.

Name

075

02.01.2020 09:26

Позорно сам прочитао 36 коментара и "коментара" али нигдје нисам видио да је неко примјетио да новце у "бољи" ентитет шаљу ИМФ, WБ, ЕЦБ, етц., дакле западни кредитори или како је популарно рећи НАТО државе а не видјех нигдје да је неко примјетио да нема "братских" руских новаца, нити кредита "браћи" Србима!! Значи, плаће и мировине у "бољем" ентитету су од западних новаца, да их нема не би било нити плаћа а нити мировина!

Name

РЕ 075

02.01.2020 10:36

Ниси примјетио да пљачком јавних предузећа по налогу НАТО институција на чијим тенковима су дошли на власт Додик и његови сатрапи циљано уништавају РС и задужују је код ММФ, WЦ, ЕБРД.... Јавна предузећа ЕПРС, ШУМЕ РС би да се домаћински воде могли финансирати Републику Српску да буде рај на земљи. Екипа из Лакташа и МГ све је себи у џепове стрпала и опљачкала. Само ће им ти новци на рачунима на Западу бити блокирани и онда ће Запад и њих опљачкали како су они опљачкају нас.

Name

Ајде

02.01.2020 16:04

Ајде сендвицари браните не одбрањиво,јад бједа и цамотиња сам последња у Европи.

Name

@ре сале 20 гарава

02.01.2020 16:30

Ако не знаш распитаје се малоУ Хон Конгу су демонстрације јер Кина хоче да владају закони тј ПОРЕЗИ ко у Кини који би нарушили куповну моч становника ХонКонга.Не заборави да су у Хон Конгу најмањи порези на свијету.

Name

Хм

04.01.2020 00:20

Не !!!!! Остајте овдје СУНЦЕ овог Неба неће Вас гријат к'О што тамо грије,Бјежите одавде ако за Бога знате,Бјежите чим Прије!!

Name

Дјордје

01.01.2020 19:22

И поред свега написаног ММФ и даље кредитира ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мифко

01.01.2020 19:39

Гледају свој инерес јер зато постоје АЛИ СУ ФЕР КАД ХОЋЕ ИЗНИЈЕТИ У ЈАВНОСТ ПЉАЧКУ ВЛАСТИ

Name

Ми

01.01.2020 19:49

Да невјеровтно!!!! Уцесници у пљацки, заједно!!!

Name

ре дјордје

01.01.2020 20:09

Нетребас бити пуно паметан да закљуцис засто вам дају паре.срби су увјек били нецији робови

Name

Па

01.01.2020 20:22

Дрцна министарка осилила се!! Па казе коме се не свидја нема иде у федерацију!!која дрскост!министарка се бахати у својем царству! Пресвуцена у свилу и кадифу!наградјена за своја дјела тј недјела!!! Циркус балкански

Name

Мила

01.01.2020 20:28

ММФ ЈЕ ТО У САРАДЊИ СА ОВИМА И КРЕИРАО И НАШАО СВОЈ ИНТЕРЕС А САДА ГЛЕ ЧУДА ПА КАО ОКРИВЉУЈЕ ПОЈЕДИНЦЕ А СПОЈЕНИ КАО ЦРИИЈЕВА ТОЛИКО НАМ ЈЕ ЈАСНО ФУЈ И ОНИ И ОВИ ИСТИ

Name

Несхваћен

01.01.2020 21:17

Наравно Ђорђе, то је политика ММФ-а и свјетских моћника. Дају ти новац до новоа када више не можеш да враћаш, а онда зна се - роб.

Name

Ре Ђорђе

02.01.2020 07:51

Па наравно да дају. Зна се њихов циљ. Једно јутро кад устанемо РС бит ће опасана жутом траком на којој ће писати: Од данас сва јавна и природна добра у РС су у власништву ММФ-а пошто РС не може да враћа своје кредите.

Name

Реган

01.01.2020 19:25

Не могу да вјерујем,зар то да ради наша Зорица,онаква љепотица.Ја мислим да је то још један атак на нашу ,,државу",мрски непријатељ не мирује,лажу да власт краде од свог народа и пуне рачуне у иностранству,лажу и да знају бројеве рачуна и износе на њима,лажу да знају све о овим битангама на власти,све лажу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Млађи референт

01.01.2020 19:25

То је ниста у поређењу са криминалом стевандићевих "УЈЕДИНИТЕЉА" који спроводе у ПОШТАМА РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лала

01.01.2020 19:35

Ово Моцарт и друзина тузили за преко 100 мил...због бинга и добит це их на суду..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лотос

01.01.2020 19:37

Коцкарски лоби у свијету је медју најацим..тако да ем су намијестали тендер ови из владе ..ем су се намјерили на људе и комоаније које икају милијарде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар Добој

01.01.2020 19:37

Види овог ММФ-а што износи дезинформације. И судију су измислили. Зора је краљица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.01.2020 04:08

"Легалног" лоповлука.

Name

мими53

01.01.2020 19:43

Вијест би била да је било ста урадјено постено ,а за њихове лоповлуке знају и птице на грани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милика

01.01.2020 19:44

Коме је то вазно? Онима којима то смета, они су се иселили. Овима сто су навикли на пасји зивот, њих није брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пљачка

01.01.2020 20:06

Елоктроориведа РС највеће легло пљачки намјештених тендера и свега најгорех. Колико их ту има за робије кад се клупко почне одмотавати ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

јован

01.01.2020 20:08

То о чему ММФ прави аналиизе је мањи дио проблема јер се ради о бившем друштвеном, дакле, ничијем капиталу. Већи проблем је отворена пљачка страног капитала коју легализује режиму одано корумпирано правосуђе. Тако је нпр. одбијањем поступања по тужби легализована пљачка капитала италијанског улагача у творницу пелета у Н. Граду у вриједности од 6,3 мио КМ, швајцарском улагачу без његовог знања и сагласности брисан оснивачки улог од преко 5.5 мио КМ у свињогојској фарми а њемачком инвеститору отета инвестиција у Агрохерцеговину и многи други. Дакле, да не буде забуне, капитал страних улагача се на најгрубљи начин пљачка и преноси организованим криминалним групама блиским властима. Након тога дрска лаж и прашина у очи народа су приче о интересу странаца да улажу у постојећим околностима тоталне имовинске и правне несигурности инвестираног капитала, што има дугорочне последице по РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

01.01.2020 22:45

Само су из Електробијељине узели неки дан 30 мил. км,Проинтер за нека бројила која ником не требају. Зло невидјено..

Name

кики

02.01.2020 08:04

Јоване који бивси капитал...ти си бас далабу..цуј, ниције.хахаха Па тога је највисе остало..сад кад оде ЕП посто је ниција како ти казес..и Суме Српске..онда цемо бити срецни.

Name

Емпирија корупција

01.01.2020 20:26

Гдје је Младен Делић да узвикне оно своје чувено - људи моји је ли то могуће..??!! Нема га и нема ко да тако узвикне. Свакога ко би тако узвикнуо дочекао би громки и громогласни, традиционални есенесдеовски контраузвик, у преводу отпоздрав: АЈНЕСЕРИ..!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рики

01.01.2020 20:30

Само пишај по сиротињи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

01.01.2020 20:32

Из истих странака годинама излази кадар, постављен да ради то...и каква је реакција ММФ-а била...и сад као забринути...ма, дајте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

01.01.2020 21:07

ма није истина.. све супер било нико паре диро није...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МлЋА

01.01.2020 21:13

Све што криминалне институције опљачкају фино подијеле а грађани се кажњавају и плаћају са каматом, уз то ММФ све плански сервира и спроводи у дјело. То је та демократска власт коју свјетски лешинари подржавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговина

01.01.2020 21:18

То је тај СНСД! После њих овде неце бити зивота, а многи це се црвенити кад продју улицом кога су подрзавали. Ал ми цемо их слатко пљувати и прозивати гдје год стигнемо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

01.01.2020 21:21

Када сам прочитао наслов мало сам се зачудио да је ММФ забринут због пљачке и намјештања тендера. Али, када сам у тексту видио да је на тендеру извисила АМЕРИЧКА фирма, све ми је било јасно....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојица

01.01.2020 21:23

ММФ није нека добротворна организација која помаже земљама у кризи него интересна организација која ради за профит. Да би неко добио паре од ММФ-а мора спровести низ болних реформи као што су нпр ограничавање плата и пензија. Брига њих што неко од своје пензије неће имати за лијекове ако они добију свој дио колача. Све њихове оцјене економске ситуације неке земље су субјективне са првенственом тежњом да добију зелено свјетло да ко фол помажу и добију свој профит а не да помогну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

02.01.2020 11:26

Ма ја, они лажу. У ЈП је све по закону..

Name

Линуx

01.01.2020 21:56

Ово је само по оној "да се Власи не досјете". Југославија је разбијена да би се уништио једини успјешни модел социјализма. Као средство разбијања је коришћен национализам, а извођачи радова су били домаћи издајници који су у томе видјели прилику да дођу на власт и опљачкају друштвену имовину. У окриљу рата извршена је првобитна акумулација капитала док је радничка класа била у рововима, несвјесна судбине која је чека послије рата. Тако је уништена привреда у свим републикама са циљем да се све републике претворе у колоније оних који се сада лицемерно јављају као тобожњи заштитници јавних предузећа која ће на крају постати управо њихово власништво. Једини спас може бити организовање и уједињавање свих љевичарских, антикапиталистичких и антинационалистичких снага у једну јаку странку која ће се супротставити страном крупном капиталу и његовим домаћим сарадницима оличеним у странкама на власти и опозицији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

02.01.2020 09:15

Дефинисали сте сустину проблема, Системски русеци оно сто смо имали, на валовима клеронационализма пловимо у пропаст и то прогласавамо побједама.

Name

Дјордје

01.01.2020 22:48

Ма људи, дали је ово могуце? Ја не могу да вјерујем да је то бас овако како писе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

01.01.2020 23:28

Ма ништа није важно ходат чемо гладни докле издржимо, најважније је да је Додо здрав и сит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

питање

02.01.2020 08:11

Кад кажу да народ има власт какву заслужује, тј. ми смо криви што овако живимо, онда нам дајте на листама друга имена кандидата, јер овако исти ликови се врте на кандидатским листама већ годинама . Све лопов до лопова. Види народ да све теже живи, захваљујући криминалцима на власти.Они све богатији, а народ, који остаје овдје , живи све теже. Отјерали су на стотине хиљада људи, краду бјесомучно, тако да Босна нема већег непријатеља од домаћих политичара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

02.01.2020 09:18

како год су се лопови удружили морамо и ми народе ил нас нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИЛИ

02.01.2020 11:34

На руководећа мјеста именују подобне, а не способне и владајући прекомјерно запошљавају као гласачку машинерију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

02.01.2020 11:38

Фирма која је уништена добила спор са фирмом која је уништена, шта ова секта ради, луд, збуњен, нормалан, они су ненормални.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јела

02.01.2020 14:40

А шта је ново у овом тексту? То сви знају а ништа се не мјења и неће се промијенити док не банкротира Република Српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

03.01.2020 20:59

Без обзира како ће се овај случај у стицају ријешити, добро је што је Олаф дошао, што је јавно ушао у БХ-а, а тиме и РС-а. Покренуће многе ствари запретане у коров и шаш, разбудити и тргнути ово племе што сном мртвијем спава, оживити замрли систем процесуирања антинародних недјела, на видјело дана изући те силне пљачке, корупцију и кључне актере. И поклопити генераторе корупције, злоупотреба власти и овласти, тендера и јавних набавки, тешких облика финансијског криминала, пљачке до сада невиђене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.01.2020 04:05

У РС нема пљацке, посто она је законом регулисана. Све је у складу са законом, а дрзава пропала к'о Грцка.

ОДГОВОРИТЕ