MMF: Javna preduzeća u Srpskoj pretvorena u poligon za pljačku

Javna preduzeca pretvorena u poligon za pljačku putem nameštenih tendera poput poslednjeg u državnoj Lutriji Republike Srpske. Glavni pokrovitelj nameštanja tendera u Javnim preduzećima je ministarka finansija Zora Vidović, koja je dovedena samo sa ciljem da se uništavanje Javnih preduzeća uradi temeljno i da se od javnosti sakriju svi dokazi, prenosi beogradski list Alo.

Republika Srpska 01.01.2020 | 19:34
MMF: Javna preduzeća u Srpskoj pretvorena u poligon za pljačku

MMF je u oktobru 2019, zbog skandala sa nameštenim tenderom državne Lutrije Republike Srpske uradio sveobuhvatnu analizu rada javnih preduzeća u Republici Srpskoj i došao do zaprepašćujućih saznanja.

Kriminalni skandal koji se desio sa nezabeleženim nameštanjem tendera za strateškog partnera državne Lutrije ustvari nije usamljeni slučaj, već se radi o dobro organizovanoj matrici koja se sprovodi po gotovo svim javnim preduzećima u Republici Srpskoj.

Glavni pokrovitelj nameštanja tendera u Javnim preduzećima ministarka finansija Zora Vidović, koja je dovedena samo sa ciljem da se uništavanje Javnih preduzeća uradi temeljno i da se od javnosti sakriju svi dokazi.

Činjenice iz studije MMF koju zvaničnici Ministarstva finansija Republike Srpske žele da sakriju od javnosti:

-JP predstavljaju, samo 10% dodate vrednosti ekonomiji i dovode do distorzije tržišta rada zbog toga što su prosečne plate u njima 40% više nego u privatnim firmama, bez obzira na 8% nižu produktivnost. Zbirni dugovi JP iznose oko 26% BDP-a ili ukupno čak 4 milijarde EUR.

-JP ne doprinosi dovoljno privredi. Od 2015. do 2017. godine, JP su u proseku imali povrat na kapital (ROE) od - 0,3%, što ukazuje na to da su vladine investicije u sektor donosile negativne povrate.

-U oblasti vlasničke politike, FBiH je tek nedavno uspostavila centralizovanu listu JP, a RS nije ažurirala svoj registar JP od 2014. godine.

-Iako manje profitabilna od firmi iz privatnog sektora, plate u JP predstavljaju 30,5% ukupnih operativnih troškova istih, u poređenju sa 12% u privatnom sektoru.

-Skoro 50% JP nije likvidno i zahteva i eksplicitnu i implicitnu budžetsku podršku, zakasnele neizmirene obaveze za poreze i doprinose za socijalno osiguranje, što dodatno otežava finansijsku situaciju entitetskih fondova za penzijsko i zdravstveno osiguranje i vlada. Delom kao odgovor na nedostatke likvidnosti, vlade oba entiteta su u 2017. godini obezbijedile 0,9% BDP-a ili 2,2% rashoda, kroz budžetske transfere, grantove i subvencije.

-Više od 78% JP su u kategorijama visokog ili veoma visokog rizika finansijske poluge. Prema kriterijumu indeksa upravljanja, JP u BiH i RS druga su najgora od svih bivših socijalističkih zemalja Evrope

Preporuke MMF koje se hitno moraju primeniti:

• Jasna vlasnička politika (postojanje registra JP, profesionalni menadžment u JP bez upliva politika, pogotovu u imenovanju članova nadzornih odbora itd.)

• Finansijski nadzor (obavezni završni godišnji finansijski izveštaji koji prolaze eksternu reviziju)

• Fiskalni kriterijumi (strogo definisani uslovi pod kojima se mogu odobravati dodatna zaduživanja)

Ministarstvo finansija Republike Srpske krije od javnosti da uskoro kreće nova runda razgovora sa MMF, gde će pljačka u javnim preduzećima biti osnovna tema. 

Na nedavno nameštenom tenderu za strateškog partnera državne Lutrije Republike Srpske, za pobednika je izabrana firma koja je registrovana 40 dana pre raspisivanja tendera, bez prihoda, sa dva zaposlena, i ne zadovoljava ni jedan uslov iz tendera.

Odbačene su prijave dvije najveće regionalne firme i najveće američke firme, koje su ponudile ravno 25x jeftnijiu uslugu od pomenute fantomske firme.

Ministarstvo finansija Republike Srpske je samo na ovom tenderu dobilo preko 10 tužbi sa odštetnim zahtevom od nekoliko desetina miliona evra, koji će doći na naplatu. Sudjenje protiv BiH počinje sredinom februara u Vašingtonu i preko 60 najeminentnijih advokata iz zemlje, regiona i sveta je angažovano da brani brutalno oštećena preduuzeća.

Ministarka Zora Vidović koja se godinama unazad bavi isključivo zataškivanjima poreskih utaja, sada se samo bavi osvetama protiv firmi koje ukazuju na nezakonje i brutalno gaženje ustava i zakona.

Šalju se inspekcije koje pišu izmišljene kazne, vrše se pritisci na sudove da donose nezakonite presude, preko sudije osnovnog suda Zorana L. iz Doboja. Angažuju se lokalni kriminalci da prete menadžmentu iz Srbije, pale se kladionice firmi iz Srbije i policija pod pritiskom ne sme ni da pronadje počinioce.

Proteruju se strani investitori pre svega iz Srbije dok se u isto vreme glumi bratska ljubav, tražeći od pomoć iz Srbije za "ugroženu braću i sestre" koji ne rade ništa sem što proteruju strane investitore i nameštaju tendere za članove uze familije ostavljajući za sobom ekonomsku pustoš u Republici Sprskoj.

Po nivou investicija Republika Srpska je rame uz rame sa Vanuatuom, dok u isto vreme Ministarstvo finansija Republike Srpske falsifikuje budžet za 2020. lažno prikazujući stavke, kako bi izmislile suficite koji ne postoje, u isto vreme zadužujući se 6x više nego što je izmišljeni suficit.

Prema zaključku MMF ni jedan završni račun ni jednoj javnog preduzeća u Republici Srpskoj nije urađen ni po jednom računovodstvenom standardu, koji bi mogao da prodje bilo koju eksternu reviziju. Svi završni računi su radjeni na nivou alhemije, pre nego bilo kakve računovodstvene procedure, prenio je beogradski list.

(BN/Alo)

Komentari / 51

Ostavite komentar
Name

Yuka

01.01.2020 19:21

Aferim

ODGOVORITE
Name

Kompleks

01.01.2020 20:21

Sta ce zora, samo se bori da obezbjedi onog jadnog zeta. Uzalud im svi milioni, zna se odakle su

Name

PAMETI NIKAD DOSTA

01.01.2020 21:14

Ako treba hranit ce mo se po kontejnerima samo neka nam bog cuva nasega vodzu On jedini zna kako oteti i ukrasti od ovaca a ovce zahvalne do groba i narednih izbora

Name

Re

01.01.2020 21:56

Sada ce nasi da optuzuju kako se sprovodi teror nad srpskim narodom. A mi como da grizemo u odbrani srpstva ne zeleci cuti istinu da ustvari branimo kriminal i zlo

Name

SALE 20 GARAVA

01.01.2020 22:11

A U ON KONGU DEMONSTRACIJE NE.PRESTAJU OD JUNA PROSLE GODINE

Name

Q

02.01.2020 08:53

Kradu oni narod-ovce vec 20 i vise godina,a narod i dalje suti.

Name

075

02.01.2020 09:26

Pozorno sam pročitao 36 komentara i "komentara" ali nigdje nisam vidio da je neko primjetio da novce u "bolji" entitet šalju IMF, WB, ECB, etc., dakle zapadni kreditori ili kako je popularno reći NATO države a ne vidjeh nigdje da je neko primjetio da nema "bratskih" ruskih novaca, niti kredita "braći" Srbima!! Znači, plaće i mirovine u "boljem" entitetu su od zapadnih novaca, da ih nema ne bi bilo niti plaća a niti mirovina!

Name

RE 075

02.01.2020 10:36

Nisi primjetio da pljačkom javnih preduzeća po nalogu NATO institucija na čijim tenkovima su došli na vlast Dodik i njegovi satrapi ciljano uništavaju RS i zadužuju je kod MMF, WC, EBRD.... Javna preduzeća EPRS, ŠUME RS bi da se domaćinski vode mogli finansirati Republiku Srpsku da bude raj na zemlji. Ekipa iz Laktaša i MG sve je sebi u džepove strpala i opljačkala. Samo će im ti novci na računima na Zapadu biti blokirani i onda će Zapad i njih opljačkali kako su oni opljačkaju nas.

Name

Ajde

02.01.2020 16:04

Ajde sendvicari branite ne odbranjivo,jad bjeda i camotinja sam poslednja u Evropi.

Name

@re sale 20 garava

02.01.2020 16:30

Ako ne znaš raspitaje se maloU Hon Kongu su demonstracije jer Kina hoče da vladaju zakoni tj POREZI ko u Kini koji bi narušili kupovnu moč stanovnika HonKonga.Ne zaboravi da su u Hon Kongu najmanji porezi na svijetu.

Name

Hm

04.01.2020 00:20

Ne !!!!! Ostajte ovdje SUNCE ovog Neba neće Vas grijat k'O što tamo grije,Bježite odavde ako za Boga znate,Bježite čim Prije!!

Name

Djordje

01.01.2020 19:22

I pored svega napisanog MMF i dalje kreditira ?

ODGOVORITE
Name

Mifko

01.01.2020 19:39

Gledaju svoj ineres jer zato postoje ALI SU FER KAD HOĆE IZNIJETI U JAVNOST PLJAČKU VLASTI

Name

Mi

01.01.2020 19:49

Da nevjerovtno!!!! Ucesnici u pljacki, zajedno!!!

Name

re djordje

01.01.2020 20:09

Netrebas biti puno pametan da zakljucis zasto vam daju pare.srbi su uvjek bili neciji robovi

Name

Pa

01.01.2020 20:22

Drcna ministarka osilila se!! Pa kaze kome se ne svidja nema ide u federaciju!!koja drskost!ministarka se bahati u svojem carstvu! Presvucena u svilu i kadifu!nagradjena za svoja djela tj nedjela!!! Cirkus balkanski

Name

Mila

01.01.2020 20:28

MMF JE TO U SARADNJI SA OVIMA I KREIRAO I NAŠAO SVOJ INTERES A SADA GLE ČUDA PA KAO OKRIVLJUJE POJEDINCE A SPOJENI KAO CRIIJEVA TOLIKO NAM JE JASNO FUJ I ONI I OVI ISTI

Name

Neshvaćen

01.01.2020 21:17

Naravno Đorđe, to je politika MMF-a i svjetskih moćnika. Daju ti novac do novoa kada više ne možeš da vraćaš, a onda zna se - rob.

Name

Ре Ђорђе

02.01.2020 07:51

Па наравно да дају. Зна се њихов циљ. Једно јутро кад устанемо РС бит ће опасана жутом траком на којој ће писати: Од данас сва јавна и природна добра у РС су у власништву ММФ-а пошто РС не може да враћа своје кредите.

Name

Regan

01.01.2020 19:25

Ne mogu da vjerujem,zar to da radi naša Zorica,onakva ljepotica.Ja mislim da je to još jedan atak na našu ,,državu",mrski neprijatelj ne miruje,lažu da vlast krade od svog naroda i pune račune u inostranstvu,lažu i da znaju brojeve računa i iznose na njima,lažu da znaju sve o ovim bitangama na vlasti,sve lažu!!!

ODGOVORITE
Name

Mlađi referent

01.01.2020 19:25

To je nista u poređenju sa kriminalom stevandićevih "UJEDINITELJA" koji sprovode u POŠTAMA RS.

ODGOVORITE
Name

Lala

01.01.2020 19:35

Ovo Mocart i druzina tuzili za preko 100 mil...zbog binga i dobit ce ih na sudu..

ODGOVORITE
Name

Lotos

01.01.2020 19:37

Kockarski lobi u svijetu je medju najacim..tako da em su namijestali tender ovi iz vlade ..em su se namjerili na ljude i komoanije koje ikaju milijarde

ODGOVORITE
Name

Petar Doboj

01.01.2020 19:37

Vidi ovog MMF-a što iznosi dezinformacije. I sudiju su izmislili. Zora je kraljica.

ODGOVORITE
Name

Direkt

04.01.2020 04:08

"Legalnog" lopovluka.

Name

mimi53

01.01.2020 19:43

Vijest bi bila da je bilo sta uradjeno posteno ,a za njihove lopovluke znaju i ptice na grani.

ODGOVORITE
Name

Milika

01.01.2020 19:44

Kome je to vazno? Onima kojima to smeta, oni su se iselili. Ovima sto su navikli na pasji zivot, njih nije briga.

ODGOVORITE
Name

Pljačka

01.01.2020 20:06

Eloktrooriveda RS najveće leglo pljački namještenih tendera i svega najgoreh. Koliko ih tu ima za robije kad se klupko počne odmotavati ..

ODGOVORITE
Name

jovan

01.01.2020 20:08

To o čemu MMF pravi analiize je manji dio problema jer se radi o bivšem društvenom, dakle, ničijem kapitalu. Veći problem je otvorena pljačka stranog kapitala koju legalizuje režimu odano korumpirano pravosuđe. Tako je npr. odbijanjem postupanja po tužbi legalizovana pljačka kapitala italijanskog ulagača u tvornicu peleta u N. Gradu u vrijednosti od 6,3 mio KM, švajcarskom ulagaču bez njegovog znanja i saglasnosti brisan osnivački ulog od preko 5.5 mio KM u svinjogojskoj farmi a njemačkom investitoru oteta investicija u Agrohercegovinu i mnogi drugi. Dakle, da ne bude zabune, kapital stranih ulagača se na najgrublji način pljačka i prenosi organizovanim kriminalnim grupama bliskim vlastima. Nakon toga drska laž i prašina u oči naroda su priče o interesu stranaca da ulažu u postojećim okolnostima totalne imovinske i pravne nesigurnosti investiranog kapitala, što ima dugoročne posledice po RS.

ODGOVORITE
Name

Milo

01.01.2020 22:45

Samo su iz Elektrobijeljine uzeli neki dan 30 mil. km,Prointer za neka brojila koja nikom ne trebaju. Zlo nevidjeno..

Name

kiki

02.01.2020 08:04

Jovane koji bivsi kapital...ti si bas dalabu..cuj, nicije.hahaha Pa toga je najvise ostalo..sad kad ode EP posto je nicija kako ti kazes..i Sume Srpske..onda cemo biti srecni.

Name

Empirija korupcija

01.01.2020 20:26

Gdje je Mladen Delić da uzvikne ono svoje čuveno - ljudi moji je li to moguće..??!! Nema ga i nema ko da tako uzvikne. Svakoga ko bi tako uzviknuo dočekao bi gromki i gromoglasni, tradicionalni esenesdeovski kontrauzvik, u prevodu otpozdrav: AJNESERI..!!

ODGOVORITE
Name

Riki

01.01.2020 20:30

Samo pišaj po sirotinji

ODGOVORITE
Name

Jaffa

01.01.2020 20:32

Iz istih stranaka godinama izlazi kadar, postavljen da radi to...i kakva je reakcija MMF-a bila...i sad kao zabrinuti...ma, dajte!

ODGOVORITE
Name

izraelac

01.01.2020 21:07

ma nije istina.. sve super bilo niko pare diro nije...

ODGOVORITE
Name

MlĆA

01.01.2020 21:13

Sve što kriminalne institucije opljačkaju fino podijele a građani se kažnjavaju i plaćaju sa kamatom, uz to MMF sve planski servira i sprovodi u djelo. To je ta demokratska vlast koju svjetski lešinari podržavaju.

ODGOVORITE
Name

Hercegovina

01.01.2020 21:18

To je taj SNSD! Posle njih ovde nece biti zivota, a mnogi ce se crveniti kad prodju ulicom koga su podrzavali. Al mi cemo ih slatko pljuvati i prozivati gdje god stignemo!

ODGOVORITE
Name

Skeptik

01.01.2020 21:21

Kada sam pročitao naslov malo sam se začudio da je MMF zabrinut zbog pljačke i namještanja tendera. Ali, kada sam u tekstu vidio da je na tenderu izvisila AMERIČKA firma, sve mi je bilo jasno....

ODGOVORITE
Name

Радојица

01.01.2020 21:23

ММФ није нека добротворна организација која помаже земљама у кризи него интересна организација која ради за профит. Да би неко добио паре од ММФ-а мора спровести низ болних реформи као што су нпр ограничавање плата и пензија. Брига њих што неко од своје пензије неће имати за лијекове ако они добију свој дио колача. Све њихове оцјене економске ситуације неке земље су субјективне са првенственом тежњом да добију зелено свјетло да ко фол помажу и добију свој профит а не да помогну.

ODGOVORITE
Name

ВРС

02.01.2020 11:26

Ма ја, они лажу. У ЈП је све по закону..

Name

Linux

01.01.2020 21:56

Ovo je samo po onoj "da se Vlasi ne dosjete". Jugoslavija je razbijena da bi se uništio jedini uspješni model socijalizma. Kao sredstvo razbijanja je korišćen nacionalizam, a izvođači radova su bili domaći izdajnici koji su u tome vidjeli priliku da dođu na vlast i opljačkaju društvenu imovinu. U okrilju rata izvršena je prvobitna akumulacija kapitala dok je radnička klasa bila u rovovima, nesvjesna sudbine koja je čeka poslije rata. Tako je uništena privreda u svim republikama sa ciljem da se sve republike pretvore u kolonije onih koji se sada licemerno javljaju kao tobožnji zaštitnici javnih preduzeća koja će na kraju postati upravo njihovo vlasništvo. Jedini spas može biti organizovanje i ujedinjavanje svih ljevičarskih, antikapitalističkih i antinacionalističkih snaga u jednu jaku stranku koja će se suprotstaviti stranom krupnom kapitalu i njegovim domaćim saradnicima oličenim u strankama na vlasti i opoziciji.

ODGOVORITE
Name

Osvit

02.01.2020 09:15

Definisali ste sustinu problema, Sistemski ruseci ono sto smo imali, na valovima kleronacionalizma plovimo u propast i to proglasavamo pobjedama.

Name

Djordje

01.01.2020 22:48

Ma ljudi, dali je ovo moguce? Ja ne mogu da vjerujem da je to bas ovako kako pise..

ODGOVORITE
Name

Luka

01.01.2020 23:28

Ma ništa nije važno hodat čemo gladni dokle izdržimo, najvažnije je da je Dodo zdrav i sit.

ODGOVORITE
Name

pitanje

02.01.2020 08:11

Kad kažu da narod ima vlast kakvu zaslužuje, tj. mi smo krivi što ovako živimo, onda nam dajte na listama druga imena kandidata, jer ovako isti likovi se vrte na kandidatskim listama već godinama . Sve lopov do lopova. Vidi narod da sve teže živi, zahvaljujući kriminalcima na vlasti.Oni sve bogatiji, a narod, koji ostaje ovdje , živi sve teže. Otjerali su na stotine hiljada ljudi, kradu bjesomučno, tako da Bosna nema većeg neprijatelja od domaćih političara.

ODGOVORITE
Name

VRS

02.01.2020 09:18

kako god su se lopovi udružili moramo i mi narode il nas nema

ODGOVORITE
Name

VILI

02.01.2020 11:34

Na rukovodeća mjesta imenuju podobne, a ne sposobne i vladajući prekomjerno zapošljavaju kao glasačku mašineriju.

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

02.01.2020 11:38

Firma koja je uništena dobila spor sa firmom koja je uništena, šta ova sekta radi, lud, zbunjen, normalan, oni su nenormalni.

ODGOVORITE
Name

Jela

02.01.2020 14:40

A šta je novo u ovom tekstu? To svi znaju a ništa se ne mjenja i neće se promijeniti dok ne bankrotira Republika Srpska.

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

03.01.2020 20:59

Bez obzira kako će se ovaj slučaj u sticaju riješiti, dobro je što je Olaf došao, što je javno ušao u BH-a, a time i RS-a. Pokrenuće mnoge stvari zapretane u korov i šaš, razbuditi i trgnuti ovo pleme što snom mrtvijem spava, oživiti zamrli sistem procesuiranja antinarodnih nedjela, na vidjelo dana izući te silne pljačke, korupciju i ključne aktere. I poklopiti generatore korupcije, zloupotreba vlasti i ovlasti, tendera i javnih nabavki, teških oblika finansijskog kriminala, pljačke do sada neviđene.

ODGOVORITE
Name

Direkt

04.01.2020 04:05

U RS nema pljacke, posto ona je zakonom regulisana. Sve je u skladu sa zakonom, a drzava propala k'o Grcka.

ODGOVORITE