Зашто је баш звезда на врху новогодишње јелке?!

Звезда је многим људима омиљени украс који сваке године има своје место на самом врху јелке. Зову је још божићна или витлајемска звезда. Божићно „дрвце“ звезда чини додатно лепим, али зашто баш звезда?

Занимљивости 01.01.2020 | 20:21
Зашто је баш звезда на врху новогодишње јелке?!

Неки људи на врх стављају анђела који симболизује анђеле који су пастирима објавили вест о Исусовом рођењу, док звезда симболизује витлејемску звезду која је према легенди водила три мудраца према месту Исусовог рођења.

Прича о звезди појављује се у Библији у Јеванђељу по Матеју. Он је написао како су након рођења Исуса у Витлејему, у дане краља Ирода, три мудраца са истока дошла у Јерусалим, па су се распитивала о томе где је новорођени јеврејски краљ, јер су видели његову звезду како излази па су дошли да се поклоне.

Када је то чуо краљ Ирод позвао је мудраце да му испричају када се појавила звезда, и замолио их је да га известе чим нађу Исуса јер и он жели да му се поклони.

Пошто су саслушали краља, мудраци су отишли, а звезда чији су излазак видели кретала се пред њима и зауставила се тек изнад места где се Исус родио.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар