Zašto je baš zvezda na vrhu novogodišnje jelke?!

Zvezda je mnogim ljudima omiljeni ukras koji svake godine ima svoje mesto na samom vrhu jelke. Zovu je još božićna ili vitlajemska zvezda. Božićno „drvce“ zvezda čini dodatno lepim, ali zašto baš zvezda?

Zanimljivosti 01.01.2020 | 20:21
Zašto je baš zvezda na vrhu novogodišnje jelke?!

Neki ljudi na vrh stavljaju anđela koji simbolizuje anđele koji su pastirima objavili vest o Isusovom rođenju, dok zvezda simbolizuje vitlejemsku zvezdu koja je prema legendi vodila tri mudraca prema mestu Isusovog rođenja.

Priča o zvezdi pojavljuje se u Bibliji u Jevanđelju po Mateju. On je napisao kako su nakon rođenja Isusa u Vitlejemu, u dane kralja Iroda, tri mudraca sa istoka došla u Jerusalim, pa su se raspitivala o tome gde je novorođeni jevrejski kralj, jer su videli njegovu zvezdu kako izlazi pa su došli da se poklone.

Kada je to čuo kralj Irod pozvao je mudrace da mu ispričaju kada se pojavila zvezda, i zamolio ih je da ga izveste čim nađu Isusa jer i on želi da mu se pokloni.

Pošto su saslušali kralja, mudraci su otišli, a zvezda čiji su izlazak videli kretala se pred njima i zaustavila se tek iznad mesta gde se Isus rodio.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar