Како објаснити шта је српски инат?

Никола Јокић, Богдан Богдановић и Немања Бјелица нашли су се пред необичном молбом америчких новинара да им појасне реч коју су чули од српских љубитеља кошарке, а која их је потпуно збуњивала.

Кошарка 31.12.2019 | 21:12
Како објаснити шта је српски инат?

Наравно, ради се о речи "инат", која је чак била повод за посебно издање емисије "Лоцкед он Денвер", снимљене након што су тројица наших репрезентативаца играла на терену "Нагетса".

Новинар који је водио емисију је ту реч више пута видео у коментарима на друштвеним мрежама, а писали су му је Срби који прате Јокићеве наступе, па је решио да потражи одговор на питање шта инат, уопште, значи и како га наши асови доживљавају.

"Срби то имају. Нико то не може да објасни, па ни ја. Могу да то назовем тврдоглавошћу, али и није то. Другачије. Храброст је исто у томе...", почео је Јокић да објашњава, а онда је упитан "Да ли је инат нешто лоше или добро?", на шта је одговорио са:

"Па, може да буде и једно и друго. Тешко је описати то. Али, дефинитивно га и ја имам (смех). Мислим, показивао сам ја то и у Меги, када сам улазио у, да их назовемо, сукобе, који нису баш прави сукоби, са тренером, Дејаном Милојевићем. Више су то борбе са собом (смех). Тешко је да се објасни, али дефинитивно може да буде и добра ствар.

На пример, када се заинатите због неког ривала и решите 'е, неће тај више да преко мене да ниједан поен'. Српски је то термин, не би га разумео (Словенац) Влатко Чанчар, мој клупски колега, то је наша ствар", рекао је насмејани Јокић.

Боган Богдановић је на питање шта је то инат и да ли је позитивна или негативна ствар, овако одговорио Американцима:

"Не знам прави превод, али је то једна мешавина тврдоглавости, самопоуздања... Мислим, и кроз зид ћете да прођете, ако се заинатите (смех). Може да буде то и добра ствар, а и лоша. Ако не остварите своју намеру, онда је лоша, наравно (смех). Мислим да и ја имам то, нарочито када се доживи неки пад, јер онда инат можете да искористите на позитиван начин. Поготово када вам ствари не иду како сте замислили, рецимо судија грешком вама досуди прекршај, па вам то укључи инат. Е, па Јокић вам то уради када га онако судије оштете, па почне да ради све оно што ради!", рекао је Богданоић новинарима из Денвера.

Немања Бјелица је, после меча Денвер - Сакраменто, овако одговорио на поменута питања:

"Тешко је наћи праве речи које би одмениле инат. Рецимо да би могло да се каже да је то оно стање свести када другима хоћете да покажете да нису у праву, да ви то, шта год да је повод, можете да урадите. По мени је то позитивна ствар, психички посматрано, покрене вас на борбу. Него, откуд вам то да ме питате за инат?", насмејао се Бјелица, а када му је појашњено, он је рекао да је то лична ствар сваког човека, али да се сама реч не користи у свакодневном говору баш толико често.

(Курир спорт)

Коментари / 0

Оставите коментар