Kako objasniti šta je srpski inat?

Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica našli su se pred neobičnom molbom američkih novinara da im pojasne reč koju su čuli od srpskih ljubitelja košarke, a koja ih je potpuno zbunjivala.

Košarka 31.12.2019 | 21:12
Kako objasniti šta je srpski inat?

Naravno, radi se o reči "inat", koja je čak bila povod za posebno izdanje emisije "Locked on Denver", snimljene nakon što su trojica naših reprezentativaca igrala na terenu "Nagetsa".

Novinar koji je vodio emisiju je tu reč više puta video u komentarima na društvenim mrežama, a pisali su mu je Srbi koji prate Jokićeve nastupe, pa je rešio da potraži odgovor na pitanje šta inat, uopšte, znači i kako ga naši asovi doživljavaju.

"Srbi to imaju. Niko to ne može da objasni, pa ni ja. Mogu da to nazovem tvrdoglavošću, ali i nije to. Drugačije. Hrabrost je isto u tome...", počeo je Jokić da objašnjava, a onda je upitan "Da li je inat nešto loše ili dobro?", na šta je odgovorio sa:

"Pa, može da bude i jedno i drugo. Teško je opisati to. Ali, definitivno ga i ja imam (smeh). Mislim, pokazivao sam ja to i u Megi, kada sam ulazio u, da ih nazovemo, sukobe, koji nisu baš pravi sukobi, sa trenerom, Dejanom Milojevićem. Više su to borbe sa sobom (smeh). Teško je da se objasni, ali definitivno može da bude i dobra stvar.

Na primer, kada se zainatite zbog nekog rivala i rešite 'e, neće taj više da preko mene da nijedan poen'. Srpski je to termin, ne bi ga razumeo (Slovenac) Vlatko Čančar, moj klupski kolega, to je naša stvar", rekao je nasmejani Jokić.

Bogan Bogdanović je na pitanje šta je to inat i da li je pozitivna ili negativna stvar, ovako odgovorio Amerikancima:

"Ne znam pravi prevod, ali je to jedna mešavina tvrdoglavosti, samopouzdanja... Mislim, i kroz zid ćete da prođete, ako se zainatite (smeh). Može da bude to i dobra stvar, a i loša. Ako ne ostvarite svoju nameru, onda je loša, naravno (smeh). Mislim da i ja imam to, naročito kada se doživi neki pad, jer onda inat možete da iskoristite na pozitivan način. Pogotovo kada vam stvari ne idu kako ste zamislili, recimo sudija greškom vama dosudi prekršaj, pa vam to uključi inat. E, pa Jokić vam to uradi kada ga onako sudije oštete, pa počne da radi sve ono što radi!", rekao je Bogdanoić novinarima iz Denvera.

Nemanja Bjelica je, posle meča Denver - Sakramento, ovako odgovorio na pomenuta pitanja:

"Teško je naći prave reči koje bi odmenile inat. Recimo da bi moglo da se kaže da je to ono stanje svesti kada drugima hoćete da pokažete da nisu u pravu, da vi to, šta god da je povod, možete da uradite. Po meni je to pozitivna stvar, psihički posmatrano, pokrene vas na borbu. Nego, otkud vam to da me pitate za inat?", nasmejao se Bjelica, a kada mu je pojašnjeno, on je rekao da je to lična stvar svakog čoveka, ali da se sama reč ne koristi u svakodnevnom govoru baš toliko često.

(Kurir sport)

Komentari / 0

Ostavite komentar