Нова година доноси и нова поскупљења

Годину на измаку обиљежио је пораст цијена горива и плина. Овај пут на реду је поскупљење хране, становања, режија и здравствених услуга...

Република Српска 31.12.2019 | 19:36
Нова година доноси и нова поскупљења

Анализе показују да је у протеклој години забиљежен раст цијена одјеће и обуће за 1,1 одсто, цијене становања, воде и електричне енергије порасле су за 0,2 одсто, а цијене у области комуникација за 0,3 одсто.

Још већи проценти поскупљења се очекују и у 2020. години.

Ипак, из Владе увјеравају да ће се повећањем најниже плате на 520 марака доћи и до просјечне од 1000 марака. То се очекује већ у првом кварталу 2020.године.

"То је оно што је циљ и ниједног момента нисам рекао да ће просјечна плата бити тад и тад већ да је то наш циљ и ми се крећемо ка том циљу и врло смо близу тог циља“, увјерава Радован Вишковић, предсједник Владе РС.

Из удружења потрошача кажу да су стална поскупљења неоправдана, јер до сад ниједна плата, коју примају радници, није пратила нити покривала раст цијена.

 "То је још један огроман удар на и овако танак џеп потрошача кад све животне намирнице су доживјеле и смањење у грамажи и пораст цијена онда је то одраз једног неразмишљања и никакве економске политике која неће допринијети неком квалитетнијем животу на други начин у овој земљи“, сматра Муриса Марић из удружења потрошача ДОН Приједор.

Да су поскупљања неминовна показују и све чешће најаве повећања стопе ПДВ, јер уколико се то деси, цијене свих услуга ће скочити. Уз те најаве, спомиње се и увођење диференциране стопе ПДВ-а иако званичног захтјева према УИО БиХ нема.

Радован Вишковић је подржао најаве да би у БиХ могло доћи до увођења диференциране стопе ПДВ-а што би значило да би за основне животне намирнице, дјечију опрему, школски прибор и сличне артикле стопа ПДВ-а била смањена или нулта,а да би се већом стопом опорезивао луксуз. 

"Мислим да би за све наше грађане била добра диференцирана пдв стопа иако има мишљења да би то било компликовано за БиХ, да би то омогућило спекулације и злоупотребе. Међутим ја нисам присталица тих прича и нека свако ради свој посао за који је плаћен и онда злоупотеба и спекулација не би требало бити“, сматра предсједник Владе РС.

Економисти али и удружења потрошача ипак сматрају да је неопходно смањити јаз између богатих и сиромашних, а да високе порезе треба увести на луксусну робу и тиме пунити буџет.

"Оно што је заиста неопходно БиХ је да се тај систем фиксног оптерећења пдв од 17% на све робе раздвоји на оне које су есенцијално потребне и које су стимулирајуће поготово кад је натална политика у питању бебе, дјеца, школовање младих... и с друге стране они који имају довољно новца њима је наравно свеједно колики ће бити ПДВ на ауто који кошта 300 000 КМ“, каже Зоран Павловић, економиста. 

"Та стопа колико ће она значити родитељима са малом дјецом или било коме, мислим да то више није уопште битно због расељавања становништва и младих људи које одлазе са породицама из ове земље. Та стопа више не значи ништа“, каже Муриса Марић, удружење потрошача ДОН Приједор.

Након недавног састанка са ентитетским премијерима, предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија је поручио да ће се приликом измјене Закона о ПДВ-у, који је у фази припреме, разговарати о диференцираној стопи.

БН ТВ

 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Црни

31.12.2019 19:11

А ста друго оцекивати, само дављење властитог народа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

01.01.2020 08:18

Власт јури да оствари просјечну плату од 1.000 КМ, и онда слиједе салве похвала...а до тад тих 1.000 КМ неће вриједити ни близу као сад...тако да народ мора да тражи ове добре параметре СТАНДАРД, КУПОВНА МОЋ и КВАЛИТЕТ ЖИВОТА.

Name

НГ

31.12.2019 19:15

Срећна нова скупља година!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јуса

31.12.2019 19:44

Баш добро

Name

Аман заман

31.12.2019 19:27

Цијене су као ђваоли. А ђаволи, добро се зна, никад не мирују. И иду горе, у вис, и само горе и само у вис. Овдје цијене иду горе пузајући, миц по миц, лагано али сигурно, на стају нити застају. Нико их не зауставља. Много је оних који их гурају, подбачају да не би кренуле назад. То зна свака домаћица. Не треба за то академска заједница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

некад било

31.12.2019 19:41

Прије увођења јединственог ПДВ од 17% у цијелој БиХ 01.01.2006. имали смо диференцирану стопу од 0%, 10% и 20%. Колико су биле јефтиније робе и услуге у јесен 2005. и прије ми бисмо били богати кад би сада робе и услуге коштале као прије 15-20 година у поређењу са садашњим и најављеним цијенама. Али нажалост нема повратка на те цијене него само можемо очекивати да нас провоцирају нека нова поскупљења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

31.12.2019 20:23

Као повисе плату а све поскупи. Онда се диспецер хвали како је добро народу са њим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

некад било

31.12.2019 21:20

Да. Кад су биле ниже цијене биле су мање плате и пензије. Сад кад повећавају плате и пензије у корак повисују и цијене тако да обичан човјек никад не може дочекати луфт да се обогати.

Name

Павић

31.12.2019 21:30

Ми смо на то навикли, необично је кад поскупљења нема. Само наставите, ако се цијена не мијења може да се убајати.

Name

Маде ин Цанада

31.12.2019 22:26

Сретна нова година народу који се продаје за 30 $

ОДГОВОРИТЕ