Nova godina donosi i nova poskupljenja

Godinu na izmaku obilježio je porast cijena goriva i plina. Ovaj put na redu je poskupljenje hrane, stanovanja, režija i zdravstvenih usluga...

Republika Srpska 31.12.2019 | 19:36
Nova godina donosi i nova poskupljenja

Analize pokazuju da je u protekloj godini zabilježen rast cijena odjeće i obuće za 1,1 odsto, cijene stanovanja, vode i električne energije porasle su za 0,2 odsto, a cijene u oblasti komunikacija za 0,3 odsto.

Još veći procenti poskupljenja se očekuju i u 2020. godini.

Ipak, iz Vlade uvjeravaju da će se povećanjem najniže plate na 520 maraka doći i do prosječne od 1000 maraka. To se očekuje već u prvom kvartalu 2020.godine.

"To je ono što je cilj i nijednog momenta nisam rekao da će prosječna plata biti tad i tad već da je to naš cilj i mi se krećemo ka tom cilju i vrlo smo blizu tog cilja“, uvjerava Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Iz udruženja potrošača kažu da su stalna poskupljenja neopravdana, jer do sad nijedna plata, koju primaju radnici, nije pratila niti pokrivala rast cijena.

 "To je još jedan ogroman udar na i ovako tanak džep potrošača kad sve životne namirnice su doživjele i smanjenje u gramaži i porast cijena onda je to odraz jednog nerazmišljanja i nikakve ekonomske politike koja neće doprinijeti nekom kvalitetnijem životu na drugi način u ovoj zemlji“, smatra Murisa Marić iz udruženja potrošača DON Prijedor.

Da su poskupljanja neminovna pokazuju i sve češće najave povećanja stope PDV, jer ukoliko se to desi, cijene svih usluga će skočiti. Uz te najave, spominje se i uvođenje diferencirane stope PDV-a iako zvaničnog zahtjeva prema UIO BiH nema.

Radovan Višković je podržao najave da bi u BiH moglo doći do uvođenja diferencirane stope PDV-a što bi značilo da bi za osnovne životne namirnice, dječiju opremu, školski pribor i slične artikle stopa PDV-a bila smanjena ili nulta,a da bi se većom stopom oporezivao luksuz. 

"Mislim da bi za sve naše građane bila dobra diferencirana pdv stopa iako ima mišljenja da bi to bilo komplikovano za BiH, da bi to omogućilo spekulacije i zloupotrebe. Međutim ja nisam pristalica tih priča i neka svako radi svoj posao za koji je plaćen i onda zloupoteba i spekulacija ne bi trebalo biti“, smatra predsjednik Vlade RS.

Ekonomisti ali i udruženja potrošača ipak smatraju da je neophodno smanjiti jaz između bogatih i siromašnih, a da visoke poreze treba uvesti na luksusnu robu i time puniti budžet.

"Ono što je zaista neophodno BiH je da se taj sistem fiksnog opterećenja pdv od 17% na sve robe razdvoji na one koje su esencijalno potrebne i koje su stimulirajuće pogotovo kad je natalna politika u pitanju bebe, djeca, školovanje mladih... i s druge strane oni koji imaju dovoljno novca njima je naravno svejedno koliki će biti PDV na auto koji košta 300 000 KM“, kaže Zoran Pavlović, ekonomista. 

"Ta stopa koliko će ona značiti roditeljima sa malom djecom ili bilo kome, mislim da to više nije uopšte bitno zbog raseljavanja stanovništva i mladih ljudi koje odlaze sa porodicama iz ove zemlje. Ta stopa više ne znači ništa“, kaže Murisa Marić, udruženje potrošača DON Prijedor.

Nakon nedavnog sastanka sa entitetskim premijerima, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija je poručio da će se prilikom izmjene Zakona o PDV-u, koji je u fazi pripreme, razgovarati o diferenciranoj stopi.

BN TV

 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Crni

31.12.2019 19:11

A sta drugo ocekivati, samo davljenje vlastitog naroda!!!

ODGOVORITE
Name

Jaffa

01.01.2020 08:18

Vlast juri da ostvari prosječnu platu od 1.000 KM, i onda slijede salve pohvala...a do tad tih 1.000 KM neće vrijediti ni blizu kao sad...tako da narod mora da traži ove dobre parametre STANDARD, KUPOVNA MOĆ i KVALITET ŽIVOTA.

Name

NG

31.12.2019 19:15

Srećna nova skuplja godina!

ODGOVORITE
Name

Jusa

31.12.2019 19:44

Baš dobro

Name

Aman zaman

31.12.2019 19:27

Cijene su kao đvaoli. A đavoli, dobro se zna, nikad ne miruju. I idu gore, u vis, i samo gore i samo u vis. Ovdje cijene idu gore puzajući, mic po mic, lagano ali sigurno, na staju niti zastaju. Niko ih ne zaustavlja. Mnogo je onih koji ih guraju, podbačaju da ne bi krenule nazad. To zna svaka domaćica. Ne treba za to akademska zajednica.

ODGOVORITE
Name

nekad bilo

31.12.2019 19:41

Prije uvođenja jedinstvenog PDV od 17% u cijeloj BiH 01.01.2006. imali smo diferenciranu stopu od 0%, 10% i 20%. Koliko su bile jeftinije robe i usluge u jesen 2005. i prije mi bismo bili bogati kad bi sada robe i usluge koštale kao prije 15-20 godina u poređenju sa sadašnjim i najavljenim cijenama. Ali nažalost nema povratka na te cijene nego samo možemo očekivati da nas provociraju neka nova poskupljenja.

ODGOVORITE
Name

Uhh

31.12.2019 20:23

Kao povise platu a sve poskupi. Onda se dispecer hvali kako je dobro narodu sa njim.

ODGOVORITE
Name

nekad bilo

31.12.2019 21:20

Da. Kad su bile niže cijene bile su manje plate i penzije. Sad kad povećavaju plate i penzije u korak povisuju i cijene tako da običan čovjek nikad ne može dočekati luft da se obogati.

Name

Pavić

31.12.2019 21:30

Mi smo na to navikli, neobično je kad poskupljenja nema. Samo nastavite, ako se cijena ne mijenja može da se ubajati.

Name

Made in Canada

31.12.2019 22:26

Sretna nova godina narodu koji se prodaje za 30 $

ODGOVORITE