Тачи о укидању границе између Косова и Албаније

Председник Косова Хашим Тачи позвао је албанског премијера Едија Раму да потпише "међудржавни" споразум о уклањању граница и царина између Косова и Албаније.

Регион 31.12.2019 | 17:11
Тачи о укидању границе између Косова и Албаније

Тачи је рекао да је Косово од данас спремно да укине границу и царине, наводећи да су Албанци са обе стране границе "брац́а и иста нација".

"Потврђујем у име институција Косова, да је Косово данас а не сутра, спремно да донесе одлуку о уклањању границе, царина и било које друге баријере у односу на Албанију. Од данас, не би било било никаквих баријера између две државе. Позивам мог пријатеља Едија Раму да донесе такву одлуку, ја је спремно чекам", казао је Тачи на конференцији за новинаре.

Говорећи о односима са Рамом после самита у Тирани и бројних негативних коментара који су са Косова били упућени албанском премијеру, Тачи је рекао да цени допринос свог "пријатеља Раме".

"Ми смо брац́а, не могу издати ни интересе Албаније ни Косова, јер обе наше државе функционишу као нормалне државе, са модерним уставима и законима. Ценим допринос премијера Албаније Едија Раме, јер је он мој пријатељ по мом избору, ценим његову посвец́еност миру и стабилности", рекао је Тачи.

Оценио је како треба имати у виду да Србију треба третирати "другим језиком", посебно иницијативе које имају за циљ да "Косово не третирају као равноправну државу", што како је навео, може дати алиби Србији да не призна, односно да одлаже признање Косова.

(Бета)

Коментари / 0

Оставите коментар