Tači o ukidanju granice između Kosova i Albanije

Predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je albanskog premijera Edija Ramu da potpiše "međudržavni" sporazum o uklanjanju granica i carina između Kosova i Albanije.

Region 31.12.2019 | 17:11
Tači o ukidanju granice između Kosova i Albanije

Tači je rekao da je Kosovo od danas spremno da ukine granicu i carine, navodeći da su Albanci sa obe strane granice "braća i ista nacija".

"Potvrđujem u ime institucija Kosova, da je Kosovo danas a ne sutra, spremno da donese odluku o uklanjanju granice, carina i bilo koje druge barijere u odnosu na Albaniju. Od danas, ne bi bilo bilo nikakvih barijera između dve države. Pozivam mog prijatelja Edija Ramu da donese takvu odluku, ja je spremno čekam", kazao je Tači na konferenciji za novinare.

Govoreći o odnosima sa Ramom posle samita u Tirani i brojnih negativnih komentara koji su sa Kosova bili upućeni albanskom premijeru, Tači je rekao da ceni doprinos svog "prijatelja Rame".

"Mi smo braća, ne mogu izdati ni interese Albanije ni Kosova, jer obe naše države funkcionišu kao normalne države, sa modernim ustavima i zakonima. Cenim doprinos premijera Albanije Edija Rame, jer je on moj prijatelj po mom izboru, cenim njegovu posvećenost miru i stabilnosti", rekao je Tači.

Ocenio je kako treba imati u vidu da Srbiju treba tretirati "drugim jezikom", posebno inicijative koje imaju za cilj da "Kosovo ne tretiraju kao ravnopravnu državu", što kako je naveo, može dati alibi Srbiji da ne prizna, odnosno da odlaže priznanje Kosova.

(Beta)

Komentari / 0

Ostavite komentar