"Надам се да нико нема идеју да заузима Острог"

За нас је важно да се сачува мир у Црној Гори и да дође до смиривања тензија. Уверен сам да нико тамо не мисли да би било добро да неко дође да заузима Острог.

Србија 31.12.2019 | 11:15
"Надам се да нико нема идеју да заузима Острог"

Ово је изјавио данас председник Србије Александар Вучић и поручио да је кључно јединство Срба, где год да живе.

"Надам се да то није ничија идеја", истакао је Вучић, одговарајући на питање новинара да ли види излаз из кризе у Црној Гори пошто је очигледно да су обе стране одлучне да истрају.

Вучић истиче да су ограничене ствари које Србија може да уради поводом тога и да треба деловати пре свега речима, знањем, правничком и другом струком.

Председник је рекао да треба да укажемо свима у свету о чему се ради, Венецијанској комисији, свим другим комисијама, телима, форумима и организацијама.

"Са друге стране, да пошаљемо јасну поруку српском народу да смо јединствени и да између нас Срба, без обзира на границе које привхатамо и које постоје, нема разлика", поручио је Вучић.

Каже да нема никакве разлике између Србина који живи у Београду, Бањалуци, Подгорици, Будви или неком другом граду, и да сви Срби осећају оно што осећају и Срби у некој другој држави.

Како је рекао, важно је што је кључна порука патријарха данас јединство српског народа.

"Од патријарха речи разума и смиривања"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је од патријарха Иринеја данас чуо речи разума и смиривања поводом ситуације у Црној Гори, да ће држава помоћи и заједнички деловати у заштити интереса СПЦ и српског народа, али да су сагласни, обојица, да је неопходно пуно јединство српског народа.

"Верујем да ће у наредном периоду, после оваквих речи патријарха, који је позвао на смиривање, али и одлучности да се не дозволи отимање српских светиња, да ће се сви привести разуму и да ћемо моћи на нормалан начин да гледамо у будућност и да размишљамо о економским резултатима", истакао је Вучић.

Он је новинарима, после састанка са патријархом Иринејем, на којем је било речи о догађајима у Црној Гори након усвајања Закона о слободи вероисповести, рекао да је делегација државе дошла по савете, да чује каква су размишљања патријарха.

"Чули смо речи разума, речи смиривања, речи које значе подршку српском народу. Оно на чему је патријарх инсистирао и ми смо се сагласили је неопходност пуног јединства српског народа и да заједнички разумемо са каквим се националним проблемима суочавамо, истовремено поштујући државне границе других земаља", рекао је Вучић.

Он је навео да јединство српског народа на којем је увек радила српска црква, посебно патријарх Иринеј, јесте нешто на чему ће држава наставити да ради, улагањем у културне институције, уџбенике на српском језику, подршку очувању културне баштине свуда у региону.

Вучић је пренео да је са патријархом разговарао неопходности очувања наших светиња, цркава и манастира, те истакао да је патријарх рекао да размишља о томе да се у наредном периоду формира стручна међународна комисија која би могла и у међународним форумима, институцијама и организацијама на најбољи могући начин да штити интерес СПЦ и српског народа, и у Црној Гори.

"Што се државе тиче, ми ћемо, у сваком случају, помоћи и заједнички деловати и по саветима његове светости", додао је Вучић.

Он је напоменуо да је веома срећан што је председник земље у време када је на челу СПЦ патријарх Иринеј, за којег је рекао да је дубокомислећи, огромног срца за српски народ и разуме државу и нејне потребе.

"Онолико колико држама може да помогне цркви, ми ћемо увек бити подршка, без обзира да ли ћемо се увек, по сваком питању, сагласити са сваким архиепископом", подвукао је Вучић.

Навео је да је уверен да ће се сачувати мир за српски народ где год да живи и да ћемо успети да заштитимо светиње које су вековима наши људи успели да очувају.

Председник Вучић је додао и да је лично веома поносан што је актуелна власт, од свих претходних, имала највећу улогу у изградњи Храма Светог Саве.

То су, каже, ствари које нису само верске, чак не ни само нешто што ће припадати културној баштини нашег наорда, већ нешто што ће служити нашем народу у сваком смилсу, па цак и туристичком.

"То ће бити место окупљња и симболично за све Србе и православне вернике из целог региона. Поносан сам на то што ћемо следеће године тај посао да завршимо", рекао је Вучић.

Додао је да је патријарх и овог пута, као и на ранијим састаницма, изразио забринутост због ниског наталитета и захвалио поглавару СПЦ што увек истцице потребу да имамо више деце и да не губимо генерације.

Вучић је пренео да је патријарха упознао са свим што је постигнуто у овој години и изразио очекевиања да у 2020. резултати буду још бољи.

"Заиста сам задовољан тешким уложеним радом, добрим резултатима, а патријарх је, као и увек, брижан за целину српског народа", рекао је Вучић.

Додао је да је патријарх замолио да се настави са подршком Републици Српској.

"И, ја сам обећао да ће Србија наставити, уз поштовање интегритета БиХ, да пружа подршку нашем народу западно од Дрине, која никада није била већа него ове године", рекао је Вучић.

"Спреман сам за састанак на највишем нивоу са ЦГ"

Председник Александар Вучић рекао је данас да је увек спреман за састанак на државном нивоу са представницима Црне Горе и најавио скуп лидера региона у Карловцима или Суботици крајем јануара, на којем би требало да буде и председник Црне Горе Мило Ðукановић.

Вучић је новинарима, после састанка са патрихархом Иринејем, на питање да ли је време за састанак државног врха две земље, рекао да је на то увек спреман.

"Мислим да постоји скуп који је заказан у Карловцима или Суботици, крајем јануара или почетком фебруара, где ће бити многи лидери из региона. Мислим да је могућ долазак и председника Ðукановића", рекао је Вучић.

Он је рекао да је са Ðукановићем разговарао и у Тирани овог месеца и да нема проблем да разговара, наводећи да њих двојица неке ствари виде на нешто другачији начин.

"Али, наше је да поштујемо државу Црну Гору, да разумемо потребе и захтеве српског народа. Да се не стидимо тога што припадамо српском народу, не пада ми на памет, никога нисмо увредили, учинили нажао. Ако у свему лошем што се збивало нашем народу има нешто добро, то је што се показало јединство српског народа", рекао је Вучић.

То јединство, рекао је, не би било могуће да није "оваквог српског патријарха" и да, како каже, Срби нису сазрели као народ и схватили да не треба да се окупљају зато што смо против неког другог, него зато што смо за себе.

"Не треба на негативистичком приступу да градимо своје јединство, већ на томе како ћемо децу да учимо српски, да имамо исте букваре, да чувамо исту нашу српску православну цркву, као што то дозвољавамо свима другима, да баштине своја верска осећања овде у Србији", рекао је Вучић.

То је снага српског народа која је рационална, одговорна и озбиљна, а није рушилачка, додао је председник.

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Јаффа

31.12.2019 11:32

Ради се о 700 цркава, храмова и манастира...које је нациљао Мило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин РС

31.12.2019 14:25

Американац

Name

ДАДО

31.12.2019 15:49

Ајмо Ацо и Додо под руку па у Црну Гору,оправдајте признања која сте добили одСПЦ.

Name

Нострадамус

31.12.2019 16:36

Дадо одлицан коментар.

Name

Рале

31.12.2019 18:41

То Дадо, браво.

Name

Параноиа

31.12.2019 15:28

Ма јебе се њима двојици.... Пардон , тројици , и Мило је шњима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.31.12.2019

31.12.2019 16:57

Свеје то демократија западна,Мило је тај који изводи ту наметнуту свеску демократију.Онићу га скинути са положаја,не само са пложаја него мало културније.Он је колетарна штета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паин_киллер

01.01.2020 18:38

Има црква пара, Српска је једина која нема добротворну организацију (Коло Српских сестара није добротворна организација цркве) Стога, нек откупе Острог и готово, и онако гуле народ да народ ни гаца нема.

ОДГОВОРИТЕ