Годину дана траје истрага, али нема тужилачке одлуке

Државно тужилаштво ради на истрагама пријављених изборних неправилности у Брчком и Зворнику и затражило је додатна вјештачења, потврђено је из Тужилаштва Босне и Херцеговине за Балканску истраживачку мрежу Босне и Херцеговине (БИРН БиХ), али тужилачка одлука у овом предмету још увијек није донесена.

Босна и Херцеговина 30.12.2019 | 22:10
Годину дана траје истрага, али нема тужилачке одлуке

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић казао је БИРН-у БиХ да више информација о овим истрагама не може рећи осим “да су предмети који се односе на пријављене незаконитости приликом изборног процеса у Брчком и Зворнику у раду”.

Ове неправилности пријављене су прије годину дана, након што су одржани општи збори у БиХ. Извор БИРН-а БиХ из Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), који је упознат са истрагом, потврдио је како су до сада саслушани бројни свједоци и прикупљени материјални докази те су поднесене кривичне пријаве против више непознатих особа.

СИПА је покренула истрагу послије кривичних пријава због сумње у изборне преваре почињене током Општих избора у октобру 2018. године на подручју Зворника, а након што је раније покренута и слична истрага за Брчко.

- Кривична пријава подигнута је против за сада непознатих особа, чланова бирачких одбора на више од десет бирачких мјеста у Зворнику, а СИПА провјерава могуће почињење кривичног дјела изборне преваре, потврдио је за БИРН БиХ извор из СИПА-е упознат са истрагом.

У документима у које су новинари БИРН-а БиХ имали увид, наводи се да су осумњичени чланови бирачких одбора у Зворнику нетачно бројали гласове или их неистинито уписивали у збирне резултате.

“Основ за такво поступање је договор локалних политичких субјеката да се преференцијални гласови за листе за Парламентарну скупштину Босне и Херцеговине и Народну Скупштину Републике Српске не броје, већ произвољно уписују, те да се на тај начин фаворизују кандидати из Зворника”, стоји у записнику СИПА-е који је БИРН БиХ имао на увид а који је предат Тужилаштву БиХ.

Како стоји у документима које је сачинила СИПА а које је БИРН БиХ имао на увид, у Зворнику су на 64 бирачка мјеста, од укупно 88 мјеста, кандидати из овог града имали готово 100 посто гласова партије којој припадају, док су кандидати који нису из Зворника имали нула посто или највише неколико гласова.

(БН/Детектор))

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Рале

30.12.2019 21:42

Нерад је боље плацен, сиротиња ради па ста има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брука

30.12.2019 22:17

Ма, да, али зато Мектићу спакују за мјесец. И бабама које продају дуван.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

31.12.2019 07:21

Птице на грани знају да су мењани гласацки листици. Ухвацени су на дјелу у Теслицу,па ником ниста.

ОДГОВОРИТЕ