Godinu dana traje istraga, ali nema tužilačke odluke

Državno tužilaštvo radi na istragama prijavljenih izbornih nepravilnosti u Brčkom i Zvorniku i zatražilo je dodatna vještačenja, potvrđeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), ali tužilačka odluka u ovom predmetu još uvijek nije donesena.

Bosna i Hercegovina 30.12.2019 | 22:10
Godinu dana traje istraga, ali nema tužilačke odluke

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kazao je BIRN-u BiH da više informacija o ovim istragama ne može reći osim “da su predmeti koji se odnose na prijavljene nezakonitosti prilikom izbornog procesa u Brčkom i Zvorniku u radu”.

Ove nepravilnosti prijavljene su prije godinu dana, nakon što su održani opšti zbori u BiH. Izvor BIRN-a BiH iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji je upoznat sa istragom, potvrdio je kako su do sada saslušani brojni svjedoci i prikupljeni materijalni dokazi te su podnesene krivične prijave protiv više nepoznatih osoba.

SIPA je pokrenula istragu poslije krivičnih prijava zbog sumnje u izborne prevare počinjene tokom Opštih izbora u oktobru 2018. godine na području Zvornika, a nakon što je ranije pokrenuta i slična istraga za Brčko.

- Krivična prijava podignuta je protiv za sada nepoznatih osoba, članova biračkih odbora na više od deset biračkih mjesta u Zvorniku, a SIPA provjerava moguće počinjenje krivičnog djela izborne prevare, potvrdio je za BIRN BiH izvor iz SIPA-e upoznat sa istragom.

U dokumentima u koje su novinari BIRN-a BiH imali uvid, navodi se da su osumnjičeni članovi biračkih odbora u Zvorniku netačno brojali glasove ili ih neistinito upisivali u zbirne rezultate.

“Osnov za takvo postupanje je dogovor lokalnih političkih subjekata da se preferencijalni glasovi za liste za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine i Narodnu Skupštinu Republike Srpske ne broje, već proizvoljno upisuju, te da se na taj način favorizuju kandidati iz Zvornika”, stoji u zapisniku SIPA-e koji je BIRN BiH imao na uvid a koji je predat Tužilaštvu BiH.

Kako stoji u dokumentima koje je sačinila SIPA a koje je BIRN BiH imao na uvid, u Zvorniku su na 64 biračka mjesta, od ukupno 88 mjesta, kandidati iz ovog grada imali gotovo 100 posto glasova partije kojoj pripadaju, dok su kandidati koji nisu iz Zvornika imali nula posto ili najviše nekoliko glasova.

(BN/Detektor))

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Rale

30.12.2019 21:42

Nerad je bolje placen, sirotinja radi pa sta ima.

ODGOVORITE
Name

Bruka

30.12.2019 22:17

Ma, da, ali zato Mektiću spakuju za mjesec. I babama koje prodaju duvan.

ODGOVORITE
Name

Uhh

31.12.2019 07:21

Ptice na grani znaju da su menjani glasacki listici. Uhvaceni su na djelu u Teslicu,pa nikom nista.

ODGOVORITE