Сачувати српско културно насљеђе од заборава

Начелник општине Гацко Милан Радмиловић потписао је са председником Удружења гуслара и епских пјесника „Тешан Подруговић“ из Гацка Споразум о сарадњи којим ће се установити културна манифестација "Дани Тешана Подруговића" у знак сјећања на најомиљенијег приповједача и пјесника Вука Стефановића Карадзића а који је родом из Казанаца код Гацка.

Република Српска 30.12.2019 | 13:29
Сачувати српско културно насљеђе од заборава

Споразумом о сарадњи чији додатак чине и пропозиције за одржавање манифестације дефинише се награда "Тешан Подруговић" за најбољу епску пјесму која ће се по први пут догодити следеће године током априла мјесеца, а чији ће организатори бити општина Гацко и Удружење гуслара и епских пјесника „Тешан Подруговић“.

Тако ће по први пут епски пјесници широм Републике Српске, Србије и Црне Горе имати прилику да се надмећу у свом епском и пјесничком стваралачком раду.

Начелник општине Милан Радмиловић је истакао да је циљ ове манифестације да се промовише епска традиција и да се подстакну епски пјесници да пишу и стварају на високом нивоу.

“Као што знате ми у октобру мјесецу имамо дане Ћоровића гдје Гацко које има десетак хиљада становника додјељује највећу награду из области историјских наука. У овој области у Гацку имамо једно врхунско гусларско друштво", казао је Радмиловић, додајући да гуслари имају своја такмичења и награде а ово би била једна нова културна манифестација којом желимо да промовишемо епске пјеснике и епску традицију на највећем могућем нивоу.

"Активност ће почињати у јануару мјесецу расписивањем јавног конкурса а цјелокупна манифестација ће се завршавати у мјесецу априлу избором најбоље епске пјесме и додјелом награде "Тешан Подруговић", казао је Радмиловић.

Предсједник удружења гуслара и епских пјесника „Тешан Подруговић" Војин Тепавчевић изразио је задовољство и захвалио се начелнику општине Милану Радмиловићу који је препознао значај ове манифестације.

"Наше удружење је прије два мјесеца званично покренуло иницијативу за овом манифестацијом у виду елабората који је начелник општине одобрио. Потом смо написали пропозиције за одржавање манифестације које су саставни дио овог споразума који данас потписујемо", казао је Тепавчевић.

Наш циљ је, како каже, подстаћи епске пјеснике да пишу и стварају како би сачували нашу епску традицију која је родила српског народног гуслара.

"Ово је наш допринос једној великој чињеници коју је уважила организација УН за образовање,науку и културу (УНЕСЦО) стављајући српске гусле на своју репрезентативну листу нематеријалног блага“, казао је Тепавчевић.

Тешан Подруговић је једно од занимљивијих личности наше историје. Вук Стефановић Караџић је о њему писао и као хајдуку и као приповједачу великог броја епских пјесама које је и сам од Подруговића записивао.

Није кријо да је Тешан Подруговић био најбољи од свих од којих је записао велики број епских пјесама. Лик Марка Краљевића у епској пјесми је дјело Подруговића као и многе други ликови, од цара Душана до Јанковић Стојана.

Караџић је од Подруговића записао нешто више од двадесетак пјесама. Можда и мало ако узмемо у обзир да и сам Караџић каже да их је знао преко стотину.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар