Sačuvati srpsko kulturno nasljeđe od zaborava

Načelnik opštine Gacko Milan Radmilović potpisao je sa predsednikom Udruženja guslara i epskih pjesnika „Tešan Podrugović“ iz Gacka Sporazum o saradnji kojim će se ustanoviti kulturna manifestacija "Dani Tešana Podrugovića" u znak sjećanja na najomiljenijeg pripovjedača i pjesnika Vuka Stefanovića Karadzića a koji je rodom iz Kazanaca kod Gacka.

Republika Srpska 30.12.2019 | 13:29
Sačuvati srpsko kulturno nasljeđe od zaborava

Sporazumom o saradnji čiji dodatak čine i propozicije za održavanje manifestacije definiše se nagrada "Tešan Podrugović" za najbolju epsku pjesmu koja će se po prvi put dogoditi sledeće godine tokom aprila mjeseca, a čiji će organizatori biti opština Gacko i Udruženje guslara i epskih pjesnika „Tešan Podrugović“.

Tako će po prvi put epski pjesnici širom Republike Srpske, Srbije i Crne Gore imati priliku da se nadmeću u svom epskom i pjesničkom stvaralačkom radu.

Načelnik opštine Milan Radmilović je istakao da je cilj ove manifestacije da se promoviše epska tradicija i da se podstaknu epski pjesnici da pišu i stvaraju na visokom nivou.

“Kao što znate mi u oktobru mjesecu imamo dane Ćorovića gdje Gacko koje ima desetak hiljada stanovnika dodjeljuje najveću nagradu iz oblasti istorijskih nauka. U ovoj oblasti u Gacku imamo jedno vrhunsko guslarsko društvo", kazao je Radmilović, dodajući da guslari imaju svoja takmičenja i nagrade a ovo bi bila jedna nova kulturna manifestacija kojom želimo da promovišemo epske pjesnike i epsku tradiciju na najvećem mogućem nivou.

"Aktivnost će počinjati u januaru mjesecu raspisivanjem javnog konkursa a cjelokupna manifestacija će se završavati u mjesecu aprilu izborom najbolje epske pjesme i dodjelom nagrade "Tešan Podrugović", kazao je Radmilović.

Predsjednik udruženja guslara i epskih pjesnika „Tešan Podrugović" Vojin Tepavčević izrazio je zadovoljstvo i zahvalio se načelniku opštine Milanu Radmiloviću koji je prepoznao značaj ove manifestacije.

"Naše udruženje je prije dva mjeseca zvanično pokrenulo inicijativu za ovom manifestacijom u vidu elaborata koji je načelnik opštine odobrio. Potom smo napisali propozicije za održavanje manifestacije koje su sastavni dio ovog sporazuma koji danas potpisujemo", kazao je Tepavčević.

Naš cilj je, kako kaže, podstaći epske pjesnike da pišu i stvaraju kako bi sačuvali našu epsku tradiciju koja je rodila srpskog narodnog guslara.

"Ovo je naš doprinos jednoj velikoj činjenici koju je uvažila organizacija UN za obrazovanje,nauku i kulturu (UNESCO) stavljajući srpske gusle na svoju reprezentativnu listu nematerijalnog blaga“, kazao je Tepavčević.

Tešan Podrugović je jedno od zanimljivijih ličnosti naše istorije. Vuk Stefanović Karadžić je o njemu pisao i kao hajduku i kao pripovjedaču velikog broja epskih pjesama koje je i sam od Podrugovića zapisivao.

Nije krijo da je Tešan Podrugović bio najbolji od svih od kojih je zapisao veliki broj epskih pjesama. Lik Marka Kraljevića u epskoj pjesmi je djelo Podrugovića kao i mnoge drugi likovi, od cara Dušana do Janković Stojana.

Karadžić je od Podrugovića zapisao nešto više od dvadesetak pjesama. Možda i malo ako uzmemo u obzir da i sam Karadžić kaže da ih je znao preko stotinu.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar