Нико не тражи смањење стопе ПДВ-а

Иако у посљедње вријеме многи заговарају да би требало да буде уведена друга стопа ПДВ-а, односно да се смањи стопа на дјечју храну, одјећу и основне прехрамбене намирнице, још нису стигли нити званични захтјев нити иницијатива за то.

Република Српска 30.12.2019 | 07:31
Нико не тражи смањење стопе ПДВ-а

Наташа Крсман, портпарол Управног одбора УИО, потврдила је "Независним" да нису добили званичне инцијативе нити захтјеве за промјену стопе ПДВ-а.

"Тренутно је у процедури доношење новог закона о ПДВ-у и УО УИО усвојио је нацрт у коме се постојећа стопа не мијења, остаје 17 одсто. Овај нацрт закона још није упућен Савјету министара БиХ у даљу процедуру, јер се чека изјашњење надлежне парламентарне комисије у Федералном паралементу, док су своје примједбе доставили из Народне скупштине РС", каже Крсманова.

Додаје да ће нови закон о ПДВ-у проћи све потребне процедуре, укључујући и јавне консултације, те да ће сви заинтересовани моћи доставити своје приједлоге и сугестије.

Горан Радивојац, економски аналитичар, сматра да смањење ПДВ-а на дјечју опрему и храну није велико одрицање за буџет БиХ, те да је то проводиво и да би свакако било поздрављено у јавности.

"Оно што је кључно питање је да та роба заиста и појефтини за тај износ. Ако смањујемо стопу са 17 на пет одсто, онда та роба треба и да појефтини за тај износ, а не да трговци то злоупотријебе па дигну своју маржу за 12 одсто, па да та цијена остане иста, те о том ефекту треба водити рачуна", упозорава Радивојац за "Независне". Истиче да је за то потребна промјена Закона о ПДВ-у и едукација запослених у УИО БиХ, али сматра да то није вишегодишњи процес, јер су они већ обучени за то.

С њим се слаже и Немања Васић, потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ, који каже да се стопа ПДВ-а може смањити, али сматра да ефекти неће бити они који се очекују док се трговцима не одреде марже на основне намирнице.

"Имамо најскупље лијекове у региону, наши људи и дан-данас купују лијекове у апотекама у региону зато што ми немамо контролу трговаца који одређују маржу по своме", рекао је за "Независне" Васић, који сматра да би ефекта било ако трговци разлику између садашње и неке нове стопе ПДВ-а не би оставили себи.

Муриса Марић, извршна директорица Удружења за заштиту потрошача ДОН из Приједора, каже за "Независне" да је за све у овој земљи потребна политичка воља.

"Могу бити добри закони, али ако не постоји политичка воља и усаглашеност, ако не постоји то да сви једнако размишљамо и да треба да причамо о наталитету, стопа ПДВ-а неће значити ништа", рекла је Марићева.

Јован Радовановић, предсједник Удружења "Четири плус", каже за "Независне" да заговарају да се стопа укине, али би и смањење добродошло, посебно сада када се боримо за наталитет и стимулисање рађања дјеце.

"Досад нисмо наилазили на разумијевање, сад чујемо прве изјаве неких политичара да се слажу са тим, а значајно је јер се ради о члану Предсједништва БиХ из РС", каже Радовановић и тврди да се годинама обраћају дописима разним институцијама, међу којима је и УИО БиХ, да се укине ПДВ за дјечју опрему, гарадеробу и храну.

Подсјећамо, Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, недавно је рекао да је у БиХ потребно смањити стопу ПДВ-а на дјечју храну, одјећу и основне прехрамбене намирнице, те да у том смислу ПДВ треба да буде пет-шест одсто.

"Ипак, требало би у том погледу да се рационално мисли и направи нека нова математика", рекао је тада Додик, док је Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора БиХ, рекао да је о томе многе пута говорио и да је његов став увијек био јасан, а то је да без јасних анализа не можемо улазити у велике промјене као што је диференцирана стопа ПДВ-а, повећање стопе или измјена тајминга обрачуна пријаве ПДВ-а.

"Морамо знати да је то комплексан сустав и да је УИО институција која почива на више повезаних котача и када један од њих закочи имамо проблем отварања црног тржишта, утаје пореза, немогућности наплате и сличних проблема. Мислим да се морамо уклапати у свјетске стандарде порезне политике, али и да морамо одговорити актуалном тренутку код нас у БиХ", рекао је Беванда.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Боки

30.12.2019 14:31

Незналице , они само знају повећавати порезе, а што куповна моћ грађана тиме опада и издвајање неће бити веће, него само теже народу, али народ бира, тако и треба. Немају они у власти ни стручњака нити правог домаћина, у економији кажу " пажња доброг привредника", тога ова власт нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Позив опозицији

30.12.2019 18:49

Драга опозицијо, која си изгледа позиција, пресавиј табак и писи захтјев за смањење ПДВ-а. Ајде да видим хоцете ли иста корисно урадити или цете и даље само цекати дудукове мрвице

ОДГОВОРИТЕ