Niko ne traži smanjenje stope PDV-a

Iako u posljednje vrijeme mnogi zagovaraju da bi trebalo da bude uvedena druga stopa PDV-a, odnosno da se smanji stopa na dječju hranu, odjeću i osnovne prehrambene namirnice, još nisu stigli niti zvanični zahtjev niti inicijativa za to.

Republika Srpska 30.12.2019 | 07:31
Niko ne traži smanjenje stope PDV-a

Nataša Krsman, portparol Upravnog odbora UIO, potvrdila je "Nezavisnim" da nisu dobili zvanične incijative niti zahtjeve za promjenu stope PDV-a.

"Trenutno je u proceduri donošenje novog zakona o PDV-u i UO UIO usvojio je nacrt u kome se postojeća stopa ne mijenja, ostaje 17 odsto. Ovaj nacrt zakona još nije upućen Savjetu ministara BiH u dalju proceduru, jer se čeka izjašnjenje nadležne parlamentarne komisije u Federalnom paralementu, dok su svoje primjedbe dostavili iz Narodne skupštine RS", kaže Krsmanova.

Dodaje da će novi zakon o PDV-u proći sve potrebne procedure, uključujući i javne konsultacije, te da će svi zainteresovani moći dostaviti svoje prijedloge i sugestije.

Goran Radivojac, ekonomski analitičar, smatra da smanjenje PDV-a na dječju opremu i hranu nije veliko odricanje za budžet BiH, te da je to provodivo i da bi svakako bilo pozdravljeno u javnosti.

"Ono što je ključno pitanje je da ta roba zaista i pojeftini za taj iznos. Ako smanjujemo stopu sa 17 na pet odsto, onda ta roba treba i da pojeftini za taj iznos, a ne da trgovci to zloupotrijebe pa dignu svoju maržu za 12 odsto, pa da ta cijena ostane ista, te o tom efektu treba voditi računa", upozorava Radivojac za "Nezavisne". Ističe da je za to potrebna promjena Zakona o PDV-u i edukacija zaposlenih u UIO BiH, ali smatra da to nije višegodišnji proces, jer su oni već obučeni za to.

S njim se slaže i Nemanja Vasić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, koji kaže da se stopa PDV-a može smanjiti, ali smatra da efekti neće biti oni koji se očekuju dok se trgovcima ne odrede marže na osnovne namirnice.

"Imamo najskuplje lijekove u regionu, naši ljudi i dan-danas kupuju lijekove u apotekama u regionu zato što mi nemamo kontrolu trgovaca koji određuju maržu po svome", rekao je za "Nezavisne" Vasić, koji smatra da bi efekta bilo ako trgovci razliku između sadašnje i neke nove stope PDV-a ne bi ostavili sebi.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača DON iz Prijedora, kaže za "Nezavisne" da je za sve u ovoj zemlji potrebna politička volja.

"Mogu biti dobri zakoni, ali ako ne postoji politička volja i usaglašenost, ako ne postoji to da svi jednako razmišljamo i da treba da pričamo o natalitetu, stopa PDV-a neće značiti ništa", rekla je Marićeva.

Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja "Četiri plus", kaže za "Nezavisne" da zagovaraju da se stopa ukine, ali bi i smanjenje dobrodošlo, posebno sada kada se borimo za natalitet i stimulisanje rađanja djece.

"Dosad nismo nailazili na razumijevanje, sad čujemo prve izjave nekih političara da se slažu sa tim, a značajno je jer se radi o članu Predsjedništva BiH iz RS", kaže Radovanović i tvrdi da se godinama obraćaju dopisima raznim institucijama, među kojima je i UIO BiH, da se ukine PDV za dječju opremu, garaderobu i hranu.

Podsjećamo, Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, nedavno je rekao da je u BiH potrebno smanjiti stopu PDV-a na dječju hranu, odjeću i osnovne prehrambene namirnice, te da u tom smislu PDV treba da bude pet-šest odsto.

"Ipak, trebalo bi u tom pogledu da se racionalno misli i napravi neka nova matematika", rekao je tada Dodik, dok je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, rekao da je o tome mnoge puta govorio i da je njegov stav uvijek bio jasan, a to je da bez jasnih analiza ne možemo ulaziti u velike promjene kao što je diferencirana stopa PDV-a, povećanje stope ili izmjena tajminga obračuna prijave PDV-a.

"Moramo znati da je to kompleksan sustav i da je UIO institucija koja počiva na više povezanih kotača i kada jedan od njih zakoči imamo problem otvaranja crnog tržišta, utaje poreza, nemogućnosti naplate i sličnih problema. Mislim da se moramo uklapati u svjetske standarde porezne politike, ali i da moramo odgovoriti aktualnom trenutku kod nas u BiH", rekao je Bevanda.

(Nezavisne)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Boki

30.12.2019 14:31

Neznalice , oni samo znaju povećavati poreze, a što kupovna moć građana time opada i izdvajanje neće biti veće, nego samo teže narodu, ali narod bira, tako i treba. Nemaju oni u vlasti ni stručnjaka niti pravog domaćina, u ekonomiji kažu " pažnja dobrog privrednika", toga ova vlast nema.

ODGOVORITE
Name

Poziv opoziciji

30.12.2019 18:49

Draga opozicijo, koja si izgleda pozicija, presavij tabak i pisi zahtjev za smanjenje PDV-a. Ajde da vidim hocete li ista korisno uraditi ili cete i dalje samo cekati dudukove mrvice

ODGOVORITE