Неистине о ЕУ: На листи прича из Хрватске

Објашњење да је Европска унија тражила да се забрани сушење веша на конопцима испред кућа, што су летос увели неки градови у Хрватској, један је од пет највећих митова и неистина о Унији ове године, објавила је Европска комисија.

Регион 29.12.2019 | 15:35
Неистине о ЕУ: На листи прича из Хрватске

Уз бок хрватске обмане стоје прича из Финске да ЕУ забрањује фудбал, она из Аустрије како због правила ЕУ тело покојног возача формуле 1 Никија Лауде мора бити ексхумирано, вест из Чешке да ЕУ забрањује неке врсте ножева како Чеси више не би скупљали гљиве, као и белгијска прича да ЕУ ограничава величину грудњака, пише Вечерњи лист.

Све ове приче у матичним државама изазвале су снажне реакције јавности.

Али, међу њима ипак постоји и разлика - док су стране приче резултат (не)намерног медијског тумачења неких одредби Уније или пак слободна конструкција базирана на њима, прича из Хрватске потекла је са службеног нивоа, у овом случају локалне власти.

У августу су острва Шолта и Мљет, Колан на Пагу, Ријека и Каштела унели у Закон о комуналним службама одредбу о забрани конопца за веш, с казнама до две хиљаде куна.

На негодовање јавности, која је такву одлуку дочекала на нож, позивајући се на то да је такво сушење рубља традиција од памтивека, да је део идентитета и културе те туристичка атракција, из града Каштела су узвратили да то тражи ЕУ и да је одлука усклађена с директивама Уније.

Апсолутно ништа од тога, међутим, није било тачно.

Синтагма "то од нас тражи ЕУ" ноторна је широм Уније, а добро је познаје и хрватска јавност.

Лажна упозорења, попут оних да ће уласком у Унију бити забрањени сир и павлака, служила су и као политичко средство лобирања против придружења, пише Вечерњи лист.

(Вечерњи лист)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Коментар

29.12.2019 15:14

Свака власт лаже и живи од превара народа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

29.12.2019 15:38

Распасце се то убрзо каква унија и клинац ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

29.12.2019 16:10

Мозда и хоце,али оно сто је вриједно има опет вриједност,као злато.

Name

Никола

29.12.2019 17:26

То је њихов проблем и на њима је да се тиме баве

ОДГОВОРИТЕ