Neistine o EU: Na listi priča iz Hrvatske

Objašnjenje da je Evropska unija tražila da se zabrani sušenje veša na konopcima ispred kuća, što su letos uveli neki gradovi u Hrvatskoj, jedan je od pet najvećih mitova i neistina o Uniji ove godine, objavila je Evropska komisija.

Region 29.12.2019 | 15:35
Neistine o EU: Na listi priča iz Hrvatske

Uz bok hrvatske obmane stoje priča iz Finske da EU zabranjuje fudbal, ona iz Austrije kako zbog pravila EU telo pokojnog vozača formule 1 Nikija Laude mora biti ekshumirano, vest iz Češke da EU zabranjuje neke vrste noževa kako Česi više ne bi skupljali gljive, kao i belgijska priča da EU ograničava veličinu grudnjaka, piše Večernji list.

Sve ove priče u matičnim državama izazvale su snažne reakcije javnosti.

Ali, među njima ipak postoji i razlika - dok su strane priče rezultat (ne)namernog medijskog tumačenja nekih odredbi Unije ili pak slobodna konstrukcija bazirana na njima, priča iz Hrvatske potekla je sa službenog nivoa, u ovom slučaju lokalne vlasti.

U avgustu su ostrva Šolta i Mljet, Kolan na Pagu, Rijeka i Kaštela uneli u Zakon o komunalnim službama odredbu o zabrani konopca za veš, s kaznama do dve hiljade kuna.

Na negodovanje javnosti, koja je takvu odluku dočekala na nož, pozivajući se na to da je takvo sušenje rublja tradicija od pamtiveka, da je deo identiteta i kulture te turistička atrakcija, iz grada Kaštela su uzvratili da to traži EU i da je odluka usklađena s direktivama Unije.

Apsolutno ništa od toga, međutim, nije bilo tačno.

Sintagma "to od nas traži EU" notorna je širom Unije, a dobro je poznaje i hrvatska javnost.

Lažna upozorenja, poput onih da će ulaskom u Uniju biti zabranjeni sir i pavlaka, služila su i kao političko sredstvo lobiranja protiv pridruženja, piše Večernji list.

(Večernji list)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Komentar

29.12.2019 15:14

Svaka vlast laže i živi od prevara naroda...

ODGOVORITE
Name

Joja

29.12.2019 15:38

Raspasce se to ubrzo kakva unija i klinac ...

ODGOVORITE
Name

guz

29.12.2019 16:10

Mozda i hoce,ali ono sto je vrijedno ima opet vrijednost,kao zlato.

Name

Никола

29.12.2019 17:26

To je njihov problem i na njima je da se time bave

ODGOVORITE