На данашњи дан рођен је Свети Василије Острошки

На данашњи дан рођен је Свети Василије Острошки познат и као Свети Василије Острошки Чудотворац.

Вијести 28.12.2019 | 20:57
На данашњи дан рођен је Свети Василије Острошки

 

Рођен је као Стојан Јовановић у селу Мркоњићи, Попово поље, надомак Требиња у Херцеговини од мајке Ане-Анастасије и оца Петра Јовановића, по предању 28. децембра 1610. године, у богобојажљивој породици херцеговачких тежака.

У страху од данка у крви, родитељи су Стојана већ у дванаестој години послали у скровити манастир Завалу, у којем је већ тада игумановао његов стриц, игуман Серафим. Тамо се је учио црквеној писмености. После неколико година, Стојан прелази у требињски манастир Тврдош, где након похађања манастирске школе, најзад прима и монашки постриг и свештенички чин, поставши парох поповопољски.

Погоршање прилика у манастиру, нарочито због унијатских притисака из Дубровачке надбискупије и самовоље турских власти и жеља за дубљим подвигом одводе га као архимандрита у Пећку Патријаршију и, по благослову патријарха Пајсија Јањевца, даље на Свету Гору, а затим у Влашку и Украјину. Отуда се враћа са даровима тамошњих владара страдалном народу у Херцеговини.

Године 1638. архимандрит Василије је рукоположен у Пећи одлуком Светог синода за митрополита херцеговачког, са обновљеном светосавском титулом - митрополит Захумски. Касније ће додати и титулу и Скендеријски. Кнез Лука Владиславић (отац Саве Владиславића) га је пратио на пут у Пећ и назад, када је Острог богато даривао.

Његов живот био је у сталној опасности од Турака. Био је прогањан и клеветан и од милитантних римокатоличких мисионара и прелата. Био је свргаван са митрополитског престола у Требињу од стране лажног епископа унијате Саватија 1641. године.

Излаган је бахатостима племенских кнезова и непослушних ускочких четовођа. Ипак, стизао је где год су га водили задаци његове архиепископске службе, од Мостара, Требиња, Билеће и Херцег Новог до Пљеваља, Мораче, Оногошта и Бјелопавлића.

Као архијереј живео је у манастиру Тврдош и одатле утврђивао у православљу своје вернике, чувајући их од турских свирепости и латинског лукавства. Када су Турци разорили Тврдош, Василије се преселио у манастир Острог где је наставио свој строги подвижнички живот.

Умро је 1671. године. Његове мошти и његов гроб чувају се у манастиру у Острогу до данашњег дана. У њихову моћ исцељења и утехе верују подједнако и хришћани и муслимани. У Острогу се сваке године на Тројичине дане одржава велики Народни сабор.

Манастир Светог Василија Острошког му је посвећен.

Српска православна црква слави Светог Василија Острошког 12. маја, по грегоријанском календару (29. априла, по јулијанском).

ЧУДА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА 

"Свети Василије Острошки је велики чудотворац чија су чудотворна дјела позната и изван граница Српске Православне Цркве. Његово свето тело у целости почива у острошкој испосници, неподложно закону труљења, ево већ више од триста година. Црквица у којој леже мошти Острошког Свеца испуњена је пријатним мирисом, који задивљује сваког поклоника", стоји на званичном сајту манастира Острог.

"Чињеница нетљености тела овог великог светитеља, представља феномен за себе, који ми хришћани називамо – чудом. Овај се феномен једино може схватити и објаснити светим животом Острошког Свеца. А живот Светог Василија био је заиста живот у Богу, живот сазидан по Христу, у коме све и сва беше Христос.

Још веће чудо и доказ светитељства Светог Василија јесте чудотворна моћ његовог нетљеног тела. Он, који је у свом земаљском животу више личио на анђела него на човека, уздигао је свој дух до престола Божијег, а своје тело обесмртио. То свето тело било је за време земаљског живљења храм Духа Светога, а после растанка са својом богочежњивом душом постало је ризница благодати Божије.

Светог Василија је у нашој Српској Цркви Господ одредио за посебну мисију, за помоћника и исцјелитеља свих невољних и болних, који са чврстом вером и љубављу долазе и приступају му као великом чудотворцу и Божијем угоднику.

И данас је острошка испосница, у којој се подвизавао Свети Василије и у којој почивају његове свете мошти, својеврсна Витезда, бања исцјељења, у којој многи: болесни, хроми, сухи, згрчени и умоболни налазе милост Божију и одакле својим домовима одлазе здрави и душом и телом.

Не могу се избројати разна чудеса, која је Господ преко њега учинио и које сваким даном чини и показује над сваким оним који долази и тражи помоћ од Господа посредством овог великог светитеља, великог Божијег угодника, великог јерарха и учитеља, молитвеника, подвижника, ревнитеља свете православне вјере, Василија Острошког, по чудима познатог широм васељене", наводи се на сајту манастира Острог.

(Курир)

 

 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Никола

28.12.2019 20:17

Слава Богу и Светом Василију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даца

28.12.2019 20:21

Слава му и милост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

28.12.2019 20:41

Слава му и милост и да уразуми и уједини све православне народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјерник

28.12.2019 20:46

Слава му и милост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

28.12.2019 20:48

Слава му и милост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

28.12.2019 21:05

Слава му и милост! Спаси нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

28.12.2019 22:12

Слава му и милост. Амин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свјетло милости

28.12.2019 22:57

Слава и милост Св. Василију, за његов скромни живот, бројне жртве за народ, у сталној борби против зла, јер је тим освијетлио путеве искреној вјери, нади у боље сутра, побједи над нечастивим. Вјерујем да ће српски народ, уз помоћ нашег Чудотворца, побиједити у борби за опстанак српског имена и православне вјере у ЦГ, јер је то једина правда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сњезана

29.12.2019 07:30

Слава и милост Светом Василију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Атеиста

29.12.2019 08:55

Није лијепо да ни након толико времена не дају мира његовим светим моштима. Носају га тамо амо, како се кад ћефне архијерејима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.12.2019 10:07

Није лијепо да се атеиста овим поводом оглашава, а Свети Василије слава му и милост, чува свој народ и своју православну цркву. Ко има право, ако не архијереји да премјесте његове мошти на она мјеста гдје се спашава њихов народ и њихова црква, управо од таквих као што си и ти.

Name

29.12.2019 10:23

Мисти се могу преносити по Православном закуну Цркве И увек су се преносиле а ти види где цес да мухамедом поз

Name

Ре ре

29.12.2019 11:32

Кад и кога је спасио? Атести су људи који мисле својом главом

Name

Ре за ре ре

29.12.2019 12:45

Нажалост теби и сличним не могу помоћи ни земаљске, а поготову небеске моћи.

Name

Рере

29.12.2019 17:16

Које то небеске моци?

Name

бијељина

29.12.2019 11:55

славаму и милост слава богу на висини и његовом слузитељу светом василији а мир и добра воља на земљи медју људима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаааааа

29.12.2019 21:24

Слава му и милост,Амин!

ОДГОВОРИТЕ