Na današnji dan rođen je Sveti Vasilije Ostroški

Na današnji dan rođen je Sveti Vasilije Ostroški poznat i kao Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac.

Vijesti 28.12.2019 | 20:57
Na današnji dan rođen je Sveti Vasilije Ostroški

 

Rođen je kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjići, Popovo polje, nadomak Trebinja u Hercegovini od majke Ane-Anastasije i oca Petra Jovanovića, po predanju 28. decembra 1610. godine, u bogobojažljivoj porodici hercegovačkih težaka.

U strahu od danka u krvi, roditelji su Stojana već u dvanaestoj godini poslali u skroviti manastir Zavalu, u kojem je već tada igumanovao njegov stric, iguman Serafim. Tamo se je učio crkvenoj pismenosti. Posle nekoliko godina, Stojan prelazi u trebinjski manastir Tvrdoš, gde nakon pohađanja manastirske škole, najzad prima i monaški postrig i sveštenički čin, postavši paroh popovopoljski.

Pogoršanje prilika u manastiru, naročito zbog unijatskih pritisaka iz Dubrovačke nadbiskupije i samovolje turskih vlasti i želja za dubljim podvigom odvode ga kao arhimandrita u Pećku Patrijaršiju i, po blagoslovu patrijarha Pajsija Janjevca, dalje na Svetu Goru, a zatim u Vlašku i Ukrajinu. Otuda se vraća sa darovima tamošnjih vladara stradalnom narodu u Hercegovini.

Godine 1638. arhimandrit Vasilije je rukopoložen u Peći odlukom Svetog sinoda za mitropolita hercegovačkog, sa obnovljenom svetosavskom titulom - mitropolit Zahumski. Kasnije će dodati i titulu i Skenderijski. Knez Luka Vladislavić (otac Save Vladislavića) ga je pratio na put u Peć i nazad, kada je Ostrog bogato darivao.

Njegov život bio je u stalnoj opasnosti od Turaka. Bio je proganjan i klevetan i od militantnih rimokatoličkih misionara i prelata. Bio je svrgavan sa mitropolitskog prestola u Trebinju od strane lažnog episkopa unijate Savatija 1641. godine.

Izlagan je bahatostima plemenskih knezova i neposlušnih uskočkih četovođa. Ipak, stizao je gde god su ga vodili zadaci njegove arhiepiskopske službe, od Mostara, Trebinja, Bileće i Herceg Novog do Pljevalja, Morače, Onogošta i Bjelopavlića.

Kao arhijerej živeo je u manastiru Tvrdoš i odatle utvrđivao u pravoslavlju svoje vernike, čuvajući ih od turskih svireposti i latinskog lukavstva. Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostrog gde je nastavio svoj strogi podvižnički život.

Umro je 1671. godine. Njegove mošti i njegov grob čuvaju se u manastiru u Ostrogu do današnjeg dana. U njihovu moć isceljenja i utehe veruju podjednako i hrišćani i muslimani. U Ostrogu se svake godine na Trojičine dane održava veliki Narodni sabor.

Manastir Svetog Vasilija Ostroškog mu je posvećen.

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja, po gregorijanskom kalendaru (29. aprila, po julijanskom).

ČUDA SVETOG VASILIJA 

"Sveti Vasilije Ostroški je veliki čudotvorac čija su čudotvorna djela poznata i izvan granica Srpske Pravoslavne Crkve. Njegovo sveto telo u celosti počiva u ostroškoj isposnici, nepodložno zakonu truljenja, evo već više od trista godina. Crkvica u kojoj leže mošti Ostroškog Sveca ispunjena je prijatnim mirisom, koji zadivljuje svakog poklonika", stoji na zvaničnom sajtu manastira Ostrog.

"Činjenica netljenosti tela ovog velikog svetitelja, predstavlja fenomen za sebe, koji mi hrišćani nazivamo – čudom. Ovaj se fenomen jedino može shvatiti i objasniti svetim životom Ostroškog Sveca. A život Svetog Vasilija bio je zaista život u Bogu, život sazidan po Hristu, u kome sve i sva beše Hristos.

Još veće čudo i dokaz svetiteljstva Svetog Vasilija jeste čudotvorna moć njegovog netljenog tela. On, koji je u svom zemaljskom životu više ličio na anđela nego na čoveka, uzdigao je svoj duh do prestola Božijeg, a svoje telo obesmrtio. To sveto telo bilo je za vreme zemaljskog življenja hram Duha Svetoga, a posle rastanka sa svojom bogočežnjivom dušom postalo je riznica blagodati Božije.

Svetog Vasilija je u našoj Srpskoj Crkvi Gospod odredio za posebnu misiju, za pomoćnika i iscjelitelja svih nevoljnih i bolnih, koji sa čvrstom verom i ljubavlju dolaze i pristupaju mu kao velikom čudotvorcu i Božijem ugodniku.

I danas je ostroška isposnica, u kojoj se podvizavao Sveti Vasilije i u kojoj počivaju njegove svete mošti, svojevrsna Vitezda, banja iscjeljenja, u kojoj mnogi: bolesni, hromi, suhi, zgrčeni i umobolni nalaze milost Božiju i odakle svojim domovima odlaze zdravi i dušom i telom.

Ne mogu se izbrojati razna čudesa, koja je Gospod preko njega učinio i koje svakim danom čini i pokazuje nad svakim onim koji dolazi i traži pomoć od Gospoda posredstvom ovog velikog svetitelja, velikog Božijeg ugodnika, velikog jerarha i učitelja, molitvenika, podvižnika, revnitelja svete pravoslavne vjere, Vasilija Ostroškog, po čudima poznatog širom vaseljene", navodi se na sajtu manastira Ostrog.

(Kurir)

 

 

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Nikola

28.12.2019 21:17

Slava Bogu i Svetom Vasiliju.

ODGOVORITE
Name

Daca

28.12.2019 21:21

Slava mu i milost.

ODGOVORITE
Name

Lana

28.12.2019 21:41

Slava mu i milost i da urazumi i ujedini sve pravoslavne narode.

ODGOVORITE
Name

Vjernik

28.12.2019 21:46

Slava mu i milost!

ODGOVORITE
Name

Srbin

28.12.2019 21:48

Slava mu i milost

ODGOVORITE
Name

Mirkan

28.12.2019 22:05

Slava mu i milost! Spasi nas

ODGOVORITE
Name

Srbin

28.12.2019 23:12

Slava mu i milost. Amin

ODGOVORITE
Name

Svjetlo milosti

28.12.2019 23:57

Slava i milost Sv. Vasiliju, za njegov skromni život, brojne žrtve za narod, u stalnoj borbi protiv zla, jer je tim osvijetlio puteve iskrenoj vjeri, nadi u bolje sutra, pobjedi nad nečastivim. Vjerujem da će srpski narod, uz pomoć našeg Čudotvorca, pobijediti u borbi za opstanak srpskog imena i pravoslavne vjere u CG, jer je to jedina pravda.

ODGOVORITE
Name

Snjezana

29.12.2019 08:30

Slava i milost Svetom Vasiliju!

ODGOVORITE
Name

Ateista

29.12.2019 09:55

Nije lijepo da ni nakon toliko vremena ne daju mira njegovim svetim moštima. Nosaju ga tamo amo, kako se kad ćefne arhijerejima.

ODGOVORITE
Name

Re

29.12.2019 11:07

Nije lijepo da se ateista ovim povodom oglašava, a Sveti Vasilije slava mu i milost, čuva svoj narod i svoju pravoslavnu crkvu. Ko ima pravo, ako ne arhijereji da premjeste njegove mošti na ona mjesta gdje se spašava njihov narod i njihova crkva, upravo od takvih kao što si i ti.

Name

4d

29.12.2019 11:23

Misti se mogu prenositi po Pravoslavnom zakunu Crkve I uvek su se prenosile a ti vidi gde ces da muhamedom poz

Name

Re re

29.12.2019 12:32

Kad i koga je spasio? Atesti su ljudi koji misle svojom glavom

Name

Re za re re

29.12.2019 13:45

Nažalost tebi i sličnim ne mogu pomoći ni zemaljske, a pogotovu nebeske moći.

Name

Rere

29.12.2019 18:16

Koje to nebeske moci?

Name

bijeljina

29.12.2019 12:55

slavamu i milost slava bogu na visini i njegovom sluzitelju svetom vasiliji a mir i dobra volja na zemlji medju ljudima

ODGOVORITE
Name

Jaaaaaa

29.12.2019 22:24

Slava mu i milost,Amin!

ODGOVORITE