Власт РС узима народне новце за своје потребе

Коментаришући куповину владиног авиона од 19 милиона марака, ПДП-ов посланик у Народној скупштини Републике Српске Јелена Тривић каже да власт узима народни новац за приватне сврхе.

Република Српска 28.12.2019 | 19:21
Власт РС узима народне новце за своје потребе

Цесна ЦЈ4. То је нови авион, који је Влада Републике Српске купила за 19 милиона марака. Нова Цесна стигла је на аеродром Маховљани. Летјелица је купљена, иако није био расписан јавни тендер за набавку у складу са Законом о јавним набавкама. Куповина Цесне није била ни у Плану јавних набавки Владе РС за 2019. годину.

На који је начин купљен нови авион, за сада нема одговора из Владе РС. Данас је недоступан био и директор Ваздухопловног сервиса РС Сретен Илић. Премијер РС Радован Вишковић је недавно најавио да ће се приликом куповине авиона ићи по принциму '' мјењамо старо за ново''

"На основу процијене коју су урадили из Цессне нисмо били задовољни са процијењеном вриједности за наш авион и донијели смо одлуку да комплетан износ за набавку авиона финансирамо из буџета Републике Српске, и по доласку тог новог авиона, овај авион који сада имамо продаћемо на лицитацији јер сматрамо да ћемо тиме знатно више добити средстава него да смо ишли у замјену и доплату за нови авион", појаснио је Вишковић.

Да би се купио нови авион, Влада је крајем октобра направила и ребаланс буџета. Повећан је износ средстава Ваздухопловном сервису РС. Ради се о 21, 5 милиона марака. Трошење јавног новца требало би да буде транспарентно. Међутим, у овом случају нема детаља.

"Мора се захтијевати од Владе Републике Српске да објави све документе и информације, односно да образложи којим процедурама је ишла куповина овог авиона. Евидентно је да се у овом случају ишло на изузетке од Закона о јавним набавкама, али се мора појаснити грађанима који су финансирали куповину овог авиона због чега је то тако", истиче Милена Мастало из Транспаренси интернешнел БИХ.

Када се сагледа економска ситуација, ради се о непотребном трошку каже економиста Зоран Павловић.

''Чудим се да није урађена студија исплативости. Било би нормално да се приступи алтернативним могућностима превозима. Изнајмите авион да долети авион из Београда одвезе вас гдје треба и врати вас назада имате на располагању колико траје вас службени пут и практично нисмо у обавези да издвајамо једну трећину пољопривредног буџета за следећу годину.

Очиглендо је то Влада урадила мимо неких редовних прецедура, јер да је било редовних процдура можда би били и неки други понуђачи'' – каже економски аналитичар Зоран Павловић.

Сличног мишљења је и ПДП-ова Јелена Тривић.

''Није урађена процјена да ли је потребно или не или се може на другачији начин то урадити. То показује да они народни новац узимају за приватне срхе и да ће се они с тим возати како хоће''- каже посланик ПДП у НС РС Јелена Тривић.

Нова Цесна спада у категорију лаких авиона који може да превезе до 10 путника на дужим летовима. Кабина садржи шест потпуно самосталних сједишта, као и медијске прикључке. Током претходних година често се доводило у питање у које сврхе се корсти Владин авион.

Током 2017 године авион Владе РС-а често је путовао на црногорско приморје, у Љубљану, Беч, Салзбург, али и на грчка острва и Русију иако није било званичних посјета.

 

БН ТВ

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Нострадамус

28.12.2019 20:17

Морали су да купе авион како би смањили гузве на аутопутевима насе Републике Српске а и та цијена аутопута је скупа тако да це користеци авио да устеде .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лети на посао

28.12.2019 23:26

Додик це да лети на посао. Сви предсједници влада у Западној Европи на посао иду углавном бициклом. Ово је балканско селдзуцко сенлуцење. Кад иде као да иде Доналд Трумп. Аута. Обезбједјења. Опста фрка. Стварно болестан. Умислио он да је паметан и да вриједи несто. Они тросе новац по цеифу, а не по процедурама.

Name

Министар

28.12.2019 21:20

Потписујем све написано у тексту. Било би добро да се инсистира да овај авион сваки лет мора јавно да објави на сајту тог сервиса, са подацима ко је користио авион, по цијем одобрењу и за коју сврху.

ОДГОВОРИТЕ
Name

са стране

29.12.2019 12:26

Мислим да није потребно све јавно објављивати, морају бити контролни механизми у скупстини који це то контролисати. Самим објављивањем се не добија пуно, као и појасњењем разлога за употребу авиона јер је то у једној изјави врло теско објаснити. Прије тога треба предлозити законске одредбе користења јавних ресурса или нека друга правила. Садасња пракса је катастрофална али и приједлози који се овдје износе нису адекватни да би се ситуација побољсала

Name

циро

28.12.2019 22:46

м ста вас брига ста влада троси па то је влада има парво

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

29.12.2019 02:55

Нормално да имају право. Па неће ваљда летјети на метли.

Name

Бахати лопов

29.12.2019 02:33

Узели су и узимаце даље као до сада. И опет гласајте за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

29.12.2019 10:40

Нема преседнок Србије нови авион,вец користи авион стар,јос из Титовог времена која влада има право да овако користи народне паре ,уовако сиромасној земљи.

Name

Јоја

29.12.2019 07:25

А ције це новце узимати ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суцбина,е да хоце.

29.12.2019 07:56

Ако, ако ,ниција нине до зоре ..судбина се воли поиграти. Не би ме цудило да када буде пун насе квази елите напрасно изгуби висину и овај народ прогледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

29.12.2019 09:04

Додик је купио оне који су били на његовом скупу. Жалосно да човјек дозволи себи да се прода као обична роба на пијаци. Ови тзв. ветерани срам их било, они борци, а продали се дезертеру и ратном профитеру, они су само могли у рату бити додикови помагачи шверцу уз тал одређен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

29.12.2019 10:36

Ови сто су уз Додика они би били и на страни Анте Павелица и Адолфа Хитлера.Козара це бити јос крвавија.

Name

Попај

29.12.2019 10:32

" - Француски филозоф Луц Феррy изразио је жаљење: “Оно што ме растужује, јер сам у души демократ, устрајност је којом народ у доба кризе непогрешиво бира ако не најгоре, онда у најмању руку оне који му највјештије и у највећој мјери прикривају истину "

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старац Фочо

29.12.2019 12:14

Па овце су одувијек биле за шишање, то што ова власт гули кожу значи да смо постали глупе босанске овце .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

29.12.2019 15:36

Кад толико зали народни новац нека казе Јелена Тривиц засто прима двије плате, једну у Скупстини а другу на Факултету. Нека се одрекне једне ако толико воли народ.

ОДГОВОРИТЕ