Vlast RS uzima narodne novce za svoje potrebe

Komentarišući kupovinu vladinog aviona od 19 miliona maraka, PDP-ov poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić kaže da vlast uzima narodni novac za privatne svrhe.

Republika Srpska 28.12.2019 | 19:21
Vlast RS uzima narodne novce za svoje potrebe

Cesna CJ4. To je novi avion, koji je Vlada Republike Srpske kupila za 19 miliona maraka. Nova Cesna stigla je na aerodrom Mahovljani. Letjelica je kupljena, iako nije bio raspisan javni tender za nabavku u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Kupovina Cesne nije bila ni u Planu javnih nabavki Vlade RS za 2019. godinu.

Na koji je način kupljen novi avion, za sada nema odgovora iz Vlade RS. Danas je nedostupan bio i direktor Vazduhoplovnog servisa RS Sreten Ilić. Premijer RS Radovan Višković je nedavno najavio da će se prilikom kupovine aviona ići po princimu '' mjenjamo staro za novo''

"Na osnovu procijene koju su uradili iz Cessne nismo bili zadovoljni sa procijenjenom vrijednosti za naš avion i donijeli smo odluku da kompletan iznos za nabavku aviona finansiramo iz budžeta Republike Srpske, i po dolasku tog novog aviona, ovaj avion koji sada imamo prodaćemo na licitaciji jer smatramo da ćemo time znatno više dobiti sredstava nego da smo išli u zamjenu i doplatu za novi avion", pojasnio je Višković.

Da bi se kupio novi avion, Vlada je krajem oktobra napravila i rebalans budžeta. Povećan je iznos sredstava Vazduhoplovnom servisu RS. Radi se o 21, 5 miliona maraka. Trošenje javnog novca trebalo bi da bude transparentno. Međutim, u ovom slučaju nema detalja.

"Mora se zahtijevati od Vlade Republike Srpske da objavi sve dokumente i informacije, odnosno da obrazloži kojim procedurama je išla kupovina ovog aviona. Evidentno je da se u ovom slučaju išlo na izuzetke od Zakona o javnim nabavkama, ali se mora pojasniti građanima koji su finansirali kupovinu ovog aviona zbog čega je to tako", ističe Milena Mastalo iz Transparensi internešnel BIH.

Kada se sagleda ekonomska situacija, radi se o nepotrebnom trošku kaže ekonomista Zoran Pavlović.

''Čudim se da nije urađena studija isplativosti. Bilo bi normalno da se pristupi alternativnim mogućnostima prevozima. Iznajmite avion da doleti avion iz Beograda odveze vas gdje treba i vrati vas nazada imate na raspolaganju koliko traje vas službeni put i praktično nismo u obavezi da izdvajamo jednu trećinu poljoprivrednog budžeta za sledeću godinu.

Očiglendo je to Vlada uradila mimo nekih redovnih precedura, jer da je bilo redovnih procdura možda bi bili i neki drugi ponuđači'' – kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Sličnog mišljenja je i PDP-ova Jelena Trivić.

''Nije urađena procjena da li je potrebno ili ne ili se može na drugačiji način to uraditi. To pokazuje da oni narodni novac uzimaju za privatne srhe i da će se oni s tim vozati kako hoće''- kaže poslanik PDP u NS RS Jelena Trivić.

Nova Cesna spada u kategoriju lakih aviona koji može da preveze do 10 putnika na dužim letovima. Kabina sadrži šest potpuno samostalnih sjedišta, kao i medijske priključke. Tokom prethodnih godina često se dovodilo u pitanje u koje svrhe se korsti Vladin avion.

Tokom 2017 godine avion Vlade RS-a često je putovao na crnogorsko primorje, u Ljubljanu, Beč, Salzburg, ali i na grčka ostrva i Rusiju iako nije bilo zvaničnih posjeta.

 

BN TV

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

28.12.2019 20:17

Morali su da kupe avion kako bi smanjili guzve na autoputevima nase Republike Srpske a i ta cijena autoputa je skupa tako da ce koristeci avio da ustede .

ODGOVORITE
Name

Leti na posao

28.12.2019 23:26

Dodik ce da leti na posao. Svi predsjednici vlada u Zapadnoj Evropi na posao idu uglavnom biciklom. Ovo je balkansko seldzucko senlucenje. Kad ide kao da ide Donald Trump. Auta. Obezbjedjenja. Opsta frka. Stvarno bolestan. Umislio on da je pametan i da vrijedi nesto. Oni trose novac po ceifu, a ne po procedurama.

Name

Ministar

28.12.2019 21:20

Potpisujem sve napisano u tekstu. Bilo bi dobro da se insistira da ovaj avion svaki let mora javno da objavi na sajtu tog servisa, sa podacima ko je koristio avion, po cijem odobrenju i za koju svrhu.

ODGOVORITE
Name

sa strane

29.12.2019 12:26

Mislim da nije potrebno sve javno objavljivati, moraju biti kontrolni mehanizmi u skupstini koji ce to kontrolisati. Samim objavljivanjem se ne dobija puno, kao i pojasnjenjem razloga za upotrebu aviona jer je to u jednoj izjavi vrlo tesko objasniti. Prije toga treba predloziti zakonske odredbe koristenja javnih resursa ili neka druga pravila. Sadasnja praksa je katastrofalna ali i prijedlozi koji se ovdje iznose nisu adekvatni da bi se situacija poboljsala

Name

ciro

28.12.2019 22:46

m sta vas briga sta vlada trosi pa to je vlada ima parvo

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

29.12.2019 02:55

Normalno da imaju pravo. Pa neće valjda letjeti na metli.

Name

Bahati lopov

29.12.2019 02:33

Uzeli su i uzimace dalje kao do sada. I opet glasajte za njih.

ODGOVORITE
Name

Goran

29.12.2019 10:40

Nema presednok Srbije novi avion,vec koristi avion star,jos iz Titovog vremena koja vlada ima pravo da ovako koristi narodne pare ,uovako siromasnoj zemlji.

Name

Joja

29.12.2019 07:25

A cije ce novce uzimati ....

ODGOVORITE
Name

Sucbina,e da hoce.

29.12.2019 07:56

Ako, ako ,nicija nine do zore ..sudbina se voli poigrati. Ne bi me cudilo da kada bude pun nase kvazi elite naprasno izgubi visinu i ovaj narod progleda.

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

29.12.2019 09:04

Dodik je kupio one koji su bili na njegovom skupu. Žalosno da čovjek dozvoli sebi da se proda kao obična roba na pijaci. Ovi tzv. veterani sram ih bilo, oni borci, a prodali se dezerteru i ratnom profiteru, oni su samo mogli u ratu biti dodikovi pomagači švercu uz tal određen.

ODGOVORITE
Name

Nenad

29.12.2019 10:36

Ovi sto su uz Dodika oni bi bili i na strani Ante Pavelica i Adolfa Hitlera.Kozara ce biti jos krvavija.

Name

Popaj

29.12.2019 10:32

" - Francuski filozof Luc Ferry izrazio je žaljenje: “Ono što me rastužuje, jer sam u duši demokrat, ustrajnost je kojom narod u doba krize nepogrešivo bira ako ne najgore, onda u najmanju ruku one koji mu najvještije i u najvećoj mjeri prikrivaju istinu "

ODGOVORITE
Name

Starac Fočo

29.12.2019 12:14

Pa ovce su oduvijek bile za šišanje, to što ova vlast guli kožu znači da smo postali glupe bosanske ovce .

ODGOVORITE
Name

Milan

29.12.2019 15:36

Kad toliko zali narodni novac neka kaze Jelena Trivic zasto prima dvije plate, jednu u Skupstini a drugu na Fakultetu. Neka se odrekne jedne ako toliko voli narod.

ODGOVORITE