Клубови питају: Који су критерији за подјелу новца

Влада Републике Српске је попут “Дједа Мраза” пред нову годину обрадовала 36 клубова и једног спортисту и додијелила значајна средства из буџетских резерви, како би поправила “лошу финансијску ситуацију”.

Република Српска 28.12.2019 | 12:40
Клубови питају: Који су критерији за подјелу новца

Међутим ова подјела изазвала је велико незадовољство међу клубовима који нису добили новац и који сматрају да су оштећени јер су својим резултатима и успјесима заслужили да добију средства.

Посебно су огорчени рукометни клубови, гдје је новац отишао само за Борац Мтел (150.000) и ЖРК Борац (100.000) док остале екипе нису добиле ни марке. За разлику од мушких фудбалских и кошаркашких клубова гдје су све екипе добиле средства у рукомету то није био случај. У клубовима истичу да је ситуација код свих екипа веома тешка и посебно их боли чињеница да не знају критеријуме по којима су она додијељена.

Предсједник Скупштине Рукометног клуба Слога Добој Војислав Рађа је и раније истакао да је то највећи проблем.

-Боли нас јер не знамо по којем критеријуму су дијељена средства. Наши клубови, не само Слога су у тешкој ситуацији и мислим да би свака помоћ добродошла. Није нама проблем што је Борац добио новац већ што остали клубови нису добили ништа. Нисмо ми против помоћи већ само да се јасно одреди који клубови заслужују подршку и на основу чега, а не да то сазнајемо из медија. И ми сами би успјешно завршили годину да није било европског такмичења и одласка у Бјелорусију. Овако смо остали дужни играчима и то ће остали тимови настојати да искористе. Сигурно је да ће наредна година бити веома тешка – истакао је Рађа.

Са њим се слаже и Владан Шегрт из требињског Леотара.

-Ситуација је тешка и у нашем клубу, а о овом проблем смо расправљали и на Управном одбору Рукометног савеза Републике Српске. Сматрамо да је расподјела средстава могла да буде праведнија и да већина клубова “преживљава”, тако да је свака марка коју клубови добију велика и помаже екипама да издрже сезоне. Обећано је да ће о томе бити разговарано наредне године и јасно је да без помоћи ентитета нема спорта. Не можемо преживјети само уз подршку града – истакао је Шегрт.

Без новца су остали рукометни клубови у мушкој и женској конкуренцији (са изузетком два Борца), те одбојкашки шампион Младост из Брчког, као и учесник регионалног такмичења и финалист Купа Републике Српске Бањалука Волеј.

У брчанском клубу су незадовољни, али истичу да ће се о свему званично огласити након састанка Управног одбора. Смета им чињеница да се не води рачуна о њиховим резултатима а вишеструки су шампиони Босне и Херцеговине, освајачи Купа БиХ и Републике Српске, као и учесници регионалног такмичења.

Такође у Бањалука волеју истичу да их је све ово итекако погодило.

-Ми из УОК Бањалука Воллеy би само вољели да знамо који су то критеријуми којима је вршена расподјела средстава. Једини смо клуб из Републике Српске који игра регионално и европско такмичење и сматрамо да нам је требало помоћи, јер смо организационо и квалитетом и резултатски испред готово свих клубова који су награђени. Једним те истим клубовима се стално дају финансијске ињекције из које каквих резерви, а ми остали можемо само да стојимо и гледамо све то.

Можда је проблем што немамо блокиран рачун, што цијела Управа ради волонтерски, што поштеним радом хоћемо да направимо врхунски спортски клуб у нашем Граду, или просто, што нисмо политички ангажовани, па немамо никог да нас подржава. Ако је у томе проблем онда се извињавамо, а расподјелу сматрамо пристрасном, неоснованом и дискутабилном.

Једино што сматрамо добрим је што је бар један одбојкашки клуб добио помоћ. Иако је Бимал Јединство наш велики ривал, ипак говоримо о клубу који је освојио преко 40 трофеја у задњих десетак година и треба им дати подршку, али водећи рачуна и о томе да постоји још клубова који јако добро раде- истакао је члан Управног одбора Војислав Опачић.

Велико незадовољство је и међу женским кошаркашким клубовима, посебно због чињенице да је новац добио Млади Крајишник (100.000), којем је рачун блокиран и који је прије четири кола био због дуговања избачен из такмичења у лиги БИХ, па је враћен. Два клуба из Бањалуке су добила 200.000, а остали учесници ништа.

-Надамо се да ће у наредном периоду Влада Републике Српске помоћи и осталим клубовима јер би то једино било исправно – истакао је тренер ЖКК Леотар 03 Милорад Надеждин.

Без било какве помоћи су остали и атлетичари , џудо и карате клубови, као и бројни појединци који су у протеклом периоду остварили одличне резултате.

Одговор Министарства у понедјељак

Редакција Еуроблица послала је Министарству породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске питања о критеријумима којима је вршена расподјела средства, као и на које рачуне су уплаћени јер су појединим клубовима блокирани. У Министарству су најавили да ће одговоре на ова питања доставити у понедјељак.

(Српскаинфо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Бања Лука Борац

28.12.2019 12:40

Процитах да је ВК БАЊА ЛУКА добила 20000км..па они немају лигу бих ни рс...играју ко фол једну утакмицу јел сампион ил куп БиХ....а играју кобејаги као гости 2 лигу ватерполо србије гдје су задњи ил презадњи..и сад ми реците јел то од интереса за репуб.српску...срамота...нигдје везе...а стално кукају како немају пара а наплацују цланарину у клубу 50км...имају 100и висе дјеце...ал ето нек је 100 ×50км=5000км..плате термине базену 1000км..остале термине имају дјабалеска...4000миље марака стрпају себи у дзеп...пута 12 мјесеци па пута 10 година колко постоји Гоб...људи тренери постали милионери..ето интереса републике српске...нигдје везе...ето како се власници клубова богате а нигдје нема пријаве...зиро рацуна ..све некw нота рацуне дају...криминал...поздрав Вултуреси...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Добон

28.12.2019 13:42

Питај Омера Петровица и попа за критеријум.

ОДГОВОРИТЕ