Klubovi pitaju: Koji su kriteriji za podjelu novca

Vlada Republike Srpske je poput “Djeda Mraza” pred novu godinu obradovala 36 klubova i jednog sportistu i dodijelila značajna sredstva iz budžetskih rezervi, kako bi popravila “lošu finansijsku situaciju”.

Republika Srpska 28.12.2019 | 12:40
Klubovi pitaju: Koji su kriteriji za podjelu novca

Međutim ova podjela izazvala je veliko nezadovoljstvo među klubovima koji nisu dobili novac i koji smatraju da su oštećeni jer su svojim rezultatima i uspjesima zaslužili da dobiju sredstva.

Posebno su ogorčeni rukometni klubovi, gdje je novac otišao samo za Borac Mtel (150.000) i ŽRK Borac (100.000) dok ostale ekipe nisu dobile ni marke. Za razliku od muških fudbalskih i košarkaških klubova gdje su sve ekipe dobile sredstva u rukometu to nije bio slučaj. U klubovima ističu da je situacija kod svih ekipa veoma teška i posebno ih boli činjenica da ne znaju kriterijume po kojima su ona dodijeljena.

Predsjednik Skupštine Rukometnog kluba Sloga Doboj Vojislav Rađa je i ranije istakao da je to najveći problem.

-Boli nas jer ne znamo po kojem kriterijumu su dijeljena sredstva. Naši klubovi, ne samo Sloga su u teškoj situaciji i mislim da bi svaka pomoć dobrodošla. Nije nama problem što je Borac dobio novac već što ostali klubovi nisu dobili ništa. Nismo mi protiv pomoći već samo da se jasno odredi koji klubovi zaslužuju podršku i na osnovu čega, a ne da to saznajemo iz medija. I mi sami bi uspješno završili godinu da nije bilo evropskog takmičenja i odlaska u Bjelorusiju. Ovako smo ostali dužni igračima i to će ostali timovi nastojati da iskoriste. Sigurno je da će naredna godina biti veoma teška – istakao je Rađa.

Sa njim se slaže i Vladan Šegrt iz trebinjskog Leotara.

-Situacija je teška i u našem klubu, a o ovom problem smo raspravljali i na Upravnom odboru Rukometnog saveza Republike Srpske. Smatramo da je raspodjela sredstava mogla da bude pravednija i da većina klubova “preživljava”, tako da je svaka marka koju klubovi dobiju velika i pomaže ekipama da izdrže sezone. Obećano je da će o tome biti razgovarano naredne godine i jasno je da bez pomoći entiteta nema sporta. Ne možemo preživjeti samo uz podršku grada – istakao je Šegrt.

Bez novca su ostali rukometni klubovi u muškoj i ženskoj konkurenciji (sa izuzetkom dva Borca), te odbojkaški šampion Mladost iz Brčkog, kao i učesnik regionalnog takmičenja i finalist Kupa Republike Srpske Banjaluka Volej.

U brčanskom klubu su nezadovoljni, ali ističu da će se o svemu zvanično oglasiti nakon sastanka Upravnog odbora. Smeta im činjenica da se ne vodi računa o njihovim rezultatima a višestruki su šampioni Bosne i Hercegovine, osvajači Kupa BiH i Republike Srpske, kao i učesnici regionalnog takmičenja.

Takođe u Banjaluka voleju ističu da ih je sve ovo itekako pogodilo.

-Mi iz UOK Banjaluka Volley bi samo voljeli da znamo koji su to kriterijumi kojima je vršena raspodjela sredstava. Jedini smo klub iz Republike Srpske koji igra regionalno i evropsko takmičenje i smatramo da nam je trebalo pomoći, jer smo organizaciono i kvalitetom i rezultatski ispred gotovo svih klubova koji su nagrađeni. Jednim te istim klubovima se stalno daju finansijske injekcije iz koje kakvih rezervi, a mi ostali možemo samo da stojimo i gledamo sve to.

Možda je problem što nemamo blokiran račun, što cijela Uprava radi volonterski, što poštenim radom hoćemo da napravimo vrhunski sportski klub u našem Gradu, ili prosto, što nismo politički angažovani, pa nemamo nikog da nas podržava. Ako je u tome problem onda se izvinjavamo, a raspodjelu smatramo pristrasnom, neosnovanom i diskutabilnom.

Jedino što smatramo dobrim je što je bar jedan odbojkaški klub dobio pomoć. Iako je Bimal Jedinstvo naš veliki rival, ipak govorimo o klubu koji je osvojio preko 40 trofeja u zadnjih desetak godina i treba im dati podršku, ali vodeći računa i o tome da postoji još klubova koji jako dobro rade- istakao je član Upravnog odbora Vojislav Opačić.

Veliko nezadovoljstvo je i među ženskim košarkaškim klubovima, posebno zbog činjenice da je novac dobio Mladi Krajišnik (100.000), kojem je račun blokiran i koji je prije četiri kola bio zbog dugovanja izbačen iz takmičenja u ligi BIH, pa je vraćen. Dva kluba iz Banjaluke su dobila 200.000, a ostali učesnici ništa.

-Nadamo se da će u narednom periodu Vlada Republike Srpske pomoći i ostalim klubovima jer bi to jedino bilo ispravno – istakao je trener ŽKK Leotar 03 Milorad Nadeždin.

Bez bilo kakve pomoći su ostali i atletičari , džudo i karate klubovi, kao i brojni pojedinci koji su u proteklom periodu ostvarili odlične rezultate.

Odgovor Ministarstva u ponedjeljak

Redakcija Euroblica poslala je Ministarstvu porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske pitanja o kriterijumima kojima je vršena raspodjela sredstva, kao i na koje račune su uplaćeni jer su pojedinim klubovima blokirani. U Ministarstvu su najavili da će odgovore na ova pitanja dostaviti u ponedjeljak.

(Srpskainfo)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Banja Luka Borac

28.12.2019 13:40

Procitah da je VK BANJA LUKA dobila 20000km..pa oni nemaju ligu bih ni rs...igraju ko fol jednu utakmicu jel sampion il kup BiH....a igraju kobejagi kao gosti 2 ligu vaterpolo srbije gdje su zadnji il prezadnji..i sad mi recite jel to od interesa za repub.srpsku...sramota...nigdje veze...a stalno kukaju kako nemaju para a naplacuju clanarinu u klubu 50km...imaju 100i vise djece...al eto nek je 100 ×50km=5000km..plate termine bazenu 1000km..ostale termine imaju djabaleska...4000milje maraka strpaju sebi u dzep...puta 12 mjeseci pa puta 10 godina kolko postoji Gob...ljudi treneri postali milioneri..eto interesa republike srpske...nigdje veze...eto kako se vlasnici klubova bogate a nigdje nema prijave...ziro racuna ..sve nekw nota racune daju...kriminal...pozdrav Vulturesi...

ODGOVORITE
Name

Za Dobon

28.12.2019 14:42

Pitaj Omera Petrovica i popa za kriterijum.

ODGOVORITE