"Одлуку о путу ка НАТО-у донијети референдумом"

Питање чланства у НАТО-у много је важније питање од актуелне политичке ситуације у земљи. Пут ка Сјеверноатлантском савезу требало би заједно да рјешавају Србија и БиХ, али кључну одлуку треба да донесу грађани, на референдуму, речено је у емисији “Изазови” БН телевизије.

Република Српска 27.12.2019 | 22:22
"Одлуку о путу ка НАТО-у донијети референдумом"

Одлука о приступању БиХ у НАТО савез –  то треба да буде демократија једнод друштва и државе.

“О овоме не треба да одлучују политичари, него грађани на референдуму. Мора да постоји већинска воља свих грађана у БиХ, значи референдум у Републици Српској мора бити независан од референдума у ФБиХ”, сматра професор Драгомир Јовичић са Факултета безбједносних наука у Бањалуци.

А колико се БиХ и њени грађани питају хоће ли приступити Алијанси ?

“Чланство у АНП-у не значи и чланство у НАТО-у. Ми можемо да шаљемо ове или оне документе, тамо неко ће да одреди да ли је АНП или није”, истиче професор Кемал Бркић, декан Факултета политичких наука на Европском универзитету “Калос“ из Тузле.



Професор Јовичић додаје да имамо неорганизовану државу, истичући да је то кључни проблем БиХ:

“Ми ако не организујемо државу, питање је: Хоће ли нас НАТО уопште примити”.

Да ли је истина да земље приликом уласка у НАТо губе независност?

“То уопште није тачно. Једна од заблуда је да, кад уђемо у НАТО - ратујемо за неког. Једина обавеза је члан 5, гдје сте у обавези да браните једни друге”, јасан је Драган Шормаз, шеф Делегације Скупштине Србије у Парламентарној скупштини НАТО-а.

Професор Јовичић наводи и то  да је поменути члан упитан.

“Поставили су Макрону питање шта тај члан значи, рекао је 'не знам'. То значи да се Француска не би укључила у одбрану неке државе. То значи и да се код чланица НАТО-а нешто дешава”, појашњава Јовичић.

Велики проблем јесте и неинформисаност грађана БиХ о НАТО-у. Стручна јавност сликовито објашнајва да се НАТО не маже на хљеб - од тога се не живи.

“Инвеститори, поред тога што гледају да ли је земља у коју улажу сигурна, да ли функционише правна држава, гледају и да ли је та земља стабилна. То је та предвидљивост - ако сте чланица Европске уније, ви сте у безбједносном кишобрану, а ако сте НАТО онда се код вас повећава степен безбједности”, напомиње Шормаз. 

“Пракса показује да се прво постаје чланица НАТО-а, па се улази у процес придруживању Европској унији”, наводи Бркић и додаје да је Европска унија тренд.

С обзиром на то да су и Србија и БиХ окружене чланицама НАТО-а, поставља се питање: Колико ће моћи да остану неутралне? И поред различитих ставова, стучна јавност у емисији “Изазови” мишљења да на том путу не треба журити.

БН ТВ 

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

Пробуди се

27.12.2019 21:54

Ма ко вас пита. Додик је то пренио на државни ниво. Нико од Срба није толико помогао Бошњацима као Додик. Додик је најбољи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

28.12.2019 04:56

То што су рекли саговирници није тачно. Пракса је показала да НАТО није никакав безбедносни кишобран већ управо је обрнуто, НАТО је потенцијални агресор и оне земље које нису чланице НАТО морају правити безбједносни кишобран од НАТОа. Друго, како објаснити напад НАТОа на Југославију? Или Либију, Сирију, Ирак, Авганистан..? Нема везе што неке акције нису званично НАТО операције, јер јесу незванично. Уствари, поставља се питање чему уопште служи НАТО? Први и други свјетски рат су покренуле садашње чланице НАТО. Вратимо ли се кроз историју видимо да су садашње чланице НАТО били и Наполеонова војска, кршташи, Римљани, Јапанци на истоку...Енглези су колонизирали читав свијет, Отоманска империја је била претеча НАТО чланице као и Аустроугарска. Не могу се сјетити да је Кина некога напала...а означена је као потенцијална опасност за НАТО.

Name

Министар

28.12.2019 06:10

Патаце народ, као у Македонији. Воља народа је битна кад су за америку. Кад су против......

Name

Касније

28.12.2019 06:48

Па зар нисте рекли да је миле потписао И усао

Name

Пробудио сам се

28.12.2019 06:52

Ти Ипе Гоонер и слицни хоцете у НАТО да будете коњусари као сто сте били османлијама, аустроугарима и Адолфу. Схвати да на овом свијету постоје људи који имају свој образ за разлику од вас лојавих.

Name

Ре Пробудио сам се

28.12.2019 08:43

Можда си физички будан, али "у глави" још ниси. Шта су та двојица рекли погрешно?

Name

Ре

28.12.2019 09:03

А ста је то пренео? Па увек је надлежна дрзаве за вањску политику.

Name

Боле

28.12.2019 09:14

Суштински, мислим да слање Програма редорми ништа не мијења. И без њега би евентуално приступање НАТО ишло на начин да, по примању позива за чланство, чланови Предсједништва ( у коме српски члан има могућност вета) прихватају или не прихватају. Исто се шаље у ПС БиХ, гдје опет српски посланици имају могућност заустављања процеса. Референдум се обично одржава ( до сада је у свим новим чланицама одржаван), али би код нас био проблем да ли на нивоу БиХ (бошњачки став јер је БиХ држава) или на нивоу ентитета (српски став јер је БиХ састављена од ентитета). Срби то (приступање пакту) могу зауставити ветом у Предсједништву и одлуком НСРС. Ипак, процесима не управљају само домаћи играчи и све би могло да зависи од односа снага између Запада и Русије, док не би требало занемарити став и положај Турске у датом тренутку. Што се тиче наших (на свим странама) политичара, мислим да су сви до једног прагматични и да су, упркос великим ријечима, спремни на свакакве уступке зарад својих личних интереса. Надам се да ћемо ми, Срби, имати на власти барем некога на власти у том моменту, ко неће мислити на себе већ ће на прво мјесто ставити општенародни интерес. А реформе ће се наставити, засад, што може бити и добро, јер је ово сад све килаво.

Name

ре

30.12.2019 14:54

" значи референдум у Републици Српској мора бити независан од референдума у ФБиХ" ХАХХАХАХХААААА таква опција не постоји на планети неће постојати ни у БиХ, онај ко мисли да је такав референдум могућ нека иде на психијатријско посматрање.

Name

Ипе

27.12.2019 22:01

Референдум о НАТО савезу је једино могуц на нивоу Босне и Херцеговине,зато немојте се пуно бламирати јер знате да је то питање из надлезности дрзаве. ако Бурле одлуци да се иде у НАТО,и референдум и одлуке ПСБИХ и предсједниства це се заврсити за један дан, СНСД из РС истранке из ФБИХ опет це имати вецину за одлуку. Ако нецете у НАТО у РС-у погресне политицаре сте бирали да вас воде из РС-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.12.2019 09:47

Јадо које дтзаве.тзв беиха није и неце бити никад дрзава.

Name

Гоонер

28.12.2019 10:21

Мени је зао ових сто мисле да са лојави, поторица или турцин неког вриједјају. Цим им се не свидја нецији став они се одмах ухвате за слицне ријеци. Рептилски мозгови.

Name

Ре Гоонер

28.12.2019 10:59

Мени зао ових сто јос увијек не знају разликовати дрзаву од ентитета ???

Name

Гоонер

27.12.2019 22:04

Знаци теске глупости. Референдум ако буде бице на дрзавном нивоу или никако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

28.12.2019 07:17

Сви ви тврде онако како би ви жељели, шта ће бити незнају ни они што би требали знати а да ви знате, опуштено, нека то решавају они који су за то плаћени, а не ви који од досаде изражавате само своје жеље, то вази и за оне који другације мисле, да ме неби погресно сватили

Name

Источно Сарајево

27.12.2019 22:27

Јовичићу.Схвати да нема референдума.Тако је у Програму реформи.О НАТО путу се одлучује у Парламенту БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

27.12.2019 22:32

Их мој Јовичићу! Па чланице НАТО нису територијалне јединице него државе. Зато би ентитетски референдуми о уласку у НАТО имали исти значај - никакав - као референдум Бајине Општине Лакташи. Свјестан тога, он комотно заговара рефендуме, с једне стране да пакости противницима из ФБиХ а са друге, да змајава властити народ. Да је то тако доказује одлука државног Предсједништва о АНП а не одлука ентитета. Нисам сигурам шта је разлог твом неутемељеном ставу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

27.12.2019 23:49

Да, народ је требао гласати. Свакако је вецина градјана за НАТО да се гласа путем референдума, јер сви из Федерације су за пут ка Нато а и поједине из РС. Тако да је је вецина за! Али ста ту треба Србија ријесавати, није ми јасно. Ипак је БиХ са оба ентитета суверена призната дрзава и нико нема право од других дрзава да се умјеса у одлуку градјана БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.12.2019 06:20

Такав твој став у вези ГРАЂАНА је и довео до рата у БиХ. Већина грађана у Југославији је била за опстанак Југославије али тад није важио принцип грађана.

Name

Перодеформеро

28.12.2019 07:29

Није тацно, сви су једва цекали да та накарадна Југославија једном заувијек нестане

Name

Ре реслно

28.12.2019 10:02

Реално да ви сте глупи.цуј независна.па бало имас стране судије, имас охр, имас наметнуту заставу и остало, имас Републику Српску која има своју вкаду полицију.па бало имас 3 пресједника.јел теби ти независна.сидји са брда.

Name

Ре

28.12.2019 10:07

Па и ви сте 90 одрзали референдум мимо Срба.тако да и ми сад нецемо са всма

Name

ре

30.12.2019 15:05

Пут БиХ према НАТО-у је незаустављив.

Name

борац

28.12.2019 05:59

Какав феферендум?Имали смо изборе вецина се одлуцила за Додика и Додик заступа ту вецину дакле и потпис уласка у НАТО је практицно одобрен е сад ако неко није од њега то оцекивао његов пех

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

28.12.2019 09:38

Е јесте ти ово сад боље. Од зла оца и горе матере. Најгори испливаше.

Name

Сиктер море

28.12.2019 06:07

Идемо у нато онога момента када нас они буду хтјели примити. Као нато чезне за нама а ми се као нешто нећкамо. Коме смо ми то још битни у било ком погледу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.12.2019 10:52

Тацно тако, свака цаст! Пропасце НАТО без БиХ, РС и насе војске... Поготово сто НАТО вец користи територију дрзаве и то оба ентитета и ми ту не моземо ниста... Бас НИСТА!

Name

Ре

28.12.2019 06:26

Мијењам све ове политицаре и ове поглавица сто коментарису засто теце ријека Сава испод Савског моста за једног бравара. Једино је бравар знао да сједи на двије столице а да не падне ..Знао је добро да балансира а никад није “дао гузице “ никоме као ови данас па цак и у вријеме Стаљина кад је рекао “Њет”. Ови данас ко цуке . Подани и продани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

28.12.2019 07:08

Теско србима са оваквим "струцњацима"...боље их је немати,него имати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Скептик

28.12.2019 07:57

Дијелим твоје мишљење у потпуности али само да додам, НАТО је Америка а све чланице имају "право" да ћуте и не мијешајуа се ако нису укључене у војне операције увођења "демократије" у државама које си набројао. Једноставније речено "сагласане" су све чланице са потезима и недјелима које Америка чини широм Свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе

28.12.2019 08:37

Касно Марко на Косово стиже...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаос

28.12.2019 09:07

Ми у НАТО нећемо.Б и Х је сложена а не грађанска држава да тек тако удје у НАТО.Знаци одмах референдум о независности,У случају било чега против РС угрожава се и Дејтон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниx

28.12.2019 11:06

Па како мислис бранити ту независност посље референдума?? Кад си војно неутралан..хеларицама и рајснеглама??Е бозе каквих туткума има на овом дуњалуку.Војна неутралност коста пуно висе од цланства у Нато алианси, 2 % БДП-а. Нисмо ми Свицери и Норвезани. Бранит цемо се лопатама и вилама.

Name

лактаси

28.12.2019 09:36

Без НАТО нема уласка у ЕУ, а без тога нема инвестиција и правне државе и остајемо дуго у рангу афричких држава или испод јер у Руанди производе већ и мобителе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

28.12.2019 10:09

истовремено референдумом се изјаснити за неки савез са Русијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.12.2019 10:54

Цуј идеје... НЕКИ САВЕЗ са Русијом ??? Јел то Русија нуди неки савез? Е, има нас свакаквих ????

Name

реалност

28.12.2019 10:16

Дајте људи не замајавајте народ више .треба стати.Ако буде референдум бит че на нивоу државе БИХ јер је то државно питањеПогледајте ВБ и излазак из ЕУГласање на нивоу ВБ .Шкотска нече да изађе С И рска нече да изађе ал вечина одлучује на нивоу државе а Шкотска и С И рска су у саставу ВБ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.12.2019 11:37

Прво царе дрзаве нема.немој ваљати глупости.ти називас овај пропали пројекат дрзавом.па сто нисте одрзали референдум 90 на нивоу Југославије вец сте мимо воље Срба.видис Реоублика Српска има своју територију и своје владајуце органе и има право на својој територији одржати референдум.

Name

@ре ре

28.12.2019 12:34

Прво не обрачај ми се тако јер на знаш ни ко сам ни шта сам.Ја сам само један грађанин који има мозак који није испран да мислим да живим у држави која нема пасош ни међународно признањеТо што би ја волио никога не интересујеВолио ја не волио ал држава БИХ постоји.Кад ми Баја да "мој пасош" ОК.Живим да преживим и не гласам за ове који ми стално причају да смо држава .а кад кренем по пасош.кажу иди у Сарајево И не каки.

Name

Ре Ре

28.12.2019 12:38

Југославија је драги мој имала федерално уредјење... БиХ је била Република у тој Федерацији и имала право на референдум, као и остале републике у Југославији... То сто се то некоме није допадало, то је друга ствар. Тацно, РС мозе организовати референдум, мозе и Федерација... Колико су те референдумске прице и питања у надлезности једног или другог ентитета је опет треце питање.... Све у свему, прицате глупости, референдуме сте и одрзавали и одлуке вјесали мацку о реп, тако мозете и даље, ако вам то бас толико знаци и немате на ста друго тросити паре... А кад вам је НАТО толики непријатељ, сто онда сарадјујете с непријатељем? Не видим ја бас неку велику разлику измедју сарадње и цланства... Бар кад је у питању то неко велико непријатељство... Мене уцили да је сарадња с непријатељем ИЗДАЈА, а не знам ста су вас уцили...

Name

Ре Ре

28.12.2019 12:46

Обзиром да имас приступ интернету, погледај резултате пописа на нивоу Југославије из 1991. године, па цес (ако знас сабирати) схватити да је и тад вецина становника била за распад Југославије... Словенци, Хрвати, Босњаци, Албанци... То су цињенице! Не казем да ми се то допада, али је тако...

Name

Брзи

28.12.2019 12:49

Једина разлика је сто Република БиХ у саставу СФРЈ није била ентитет....

Name

За рере

28.12.2019 14:01

Имас и ти интернет па погледај колико је муслимана било за југославију, а против исламске босне.ваљда си писмен па читај.

Name

За ререре

28.12.2019 14:10

Видис и ја знам да је то све силом наметнуто а не вољом и знам да неце трајат вјецито.зато имам пасос Србије да не идем и злоцинацко сарајево одаклем је кренуло нај веце зло.изадји вани па види ста су правне дрзаве.