"Odluku o putu ka NATO-u donijeti referendumom"

Pitanje članstva u NATO-u mnogo je važnije pitanje od aktuelne političke situacije u zemlji. Put ka Sjevernoatlantskom savezu trebalo bi zajedno da rješavaju Srbija i BiH, ali ključnu odluku treba da donesu građani, na referendumu, rečeno je u emisiji “Izazovi” BN televizije.

Republika Srpska 27.12.2019 | 22:22
"Odluku o putu ka NATO-u donijeti referendumom"

Odluka o pristupanju BiH u NATO savez –  to treba da bude demokratija jednod društva i države.

“O ovome ne treba da odlučuju političari, nego građani na referendumu. Mora da postoji većinska volja svih građana u BiH, znači referendum u Republici Srpskoj mora biti nezavisan od referenduma u FBiH”, smatra profesor Dragomir Jovičić sa Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci.

A koliko se BiH i njeni građani pitaju hoće li pristupiti Alijansi ?

“Članstvo u ANP-u ne znači i članstvo u NATO-u. Mi možemo da šaljemo ove ili one dokumente, tamo neko će da odredi da li je ANP ili nije”, ističe profesor Kemal Brkić, dekan Fakulteta političkih nauka na Evropskom univerzitetu “Kalos“ iz Tuzle.



Profesor Jovičić dodaje da imamo neorganizovanu državu, ističući da je to ključni problem BiH:

“Mi ako ne organizujemo državu, pitanje je: Hoće li nas NATO uopšte primiti”.

Da li je istina da zemlje prilikom ulaska u NATo gube nezavisnost?

“To uopšte nije tačno. Jedna od zabluda je da, kad uđemo u NATO - ratujemo za nekog. Jedina obaveza je član 5, gdje ste u obavezi da branite jedni druge”, jasan je Dragan Šormaz, šef Delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Profesor Jovičić navodi i to  da je pomenuti član upitan.

“Postavili su Makronu pitanje šta taj član znači, rekao je 'ne znam'. To znači da se Francuska ne bi uključila u odbranu neke države. To znači i da se kod članica NATO-a nešto dešava”, pojašnjava Jovičić.

Veliki problem jeste i neinformisanost građana BiH o NATO-u. Stručna javnost slikovito objašnajva da se NATO ne maže na hljeb - od toga se ne živi.

“Investitori, pored toga što gledaju da li je zemlja u koju ulažu sigurna, da li funkcioniše pravna država, gledaju i da li je ta zemlja stabilna. To je ta predvidljivost - ako ste članica Evropske unije, vi ste u bezbjednosnom kišobranu, a ako ste NATO onda se kod vas povećava stepen bezbjednosti”, napominje Šormaz. 

“Praksa pokazuje da se prvo postaje članica NATO-a, pa se ulazi u proces pridruživanju Evropskoj uniji”, navodi Brkić i dodaje da je Evropska unija trend.

S obzirom na to da su i Srbija i BiH okružene članicama NATO-a, postavlja se pitanje: Koliko će moći da ostanu neutralne? I pored različitih stavova, stučna javnost u emisiji “Izazovi” mišljenja da na tom putu ne treba žuriti.

BN TV 

Komentari / 44

Ostavite komentar
Name

Probudi se

27.12.2019 21:54

Ma ko vas pita. Dodik je to prenio na državni nivo. Niko od Srba nije toliko pomogao Bošnjacima kao Dodik. Dodik je najbolji

ODGOVORITE
Name

Skeptik

28.12.2019 04:56

To što su rekli sagovirnici nije tačno. Praksa je pokazala da NATO nije nikakav bezbednosni kišobran već upravo je obrnuto, NATO je potencijalni agresor i one zemlje koje nisu članice NATO moraju praviti bezbjednosni kišobran od NATOa. Drugo, kako objasniti napad NATOa na Jugoslaviju? Ili Libiju, Siriju, Irak, Avganistan..? Nema veze što neke akcije nisu zvanično NATO operacije, jer jesu nezvanično. Ustvari, postavlja se pitanje čemu uopšte služi NATO? Prvi i drugi svjetski rat su pokrenule sadašnje članice NATO. Vratimo li se kroz istoriju vidimo da su sadašnje članice NATO bili i Napoleonova vojska, krštaši, Rimljani, Japanci na istoku...Englezi su kolonizirali čitav svijet, Otomanska imperija je bila preteča NATO članice kao i Austrougarska. Ne mogu se sjetiti da je Kina nekoga napala...a označena je kao potencijalna opasnost za NATO.

Name

Ministar

28.12.2019 06:10

Patace narod, kao u Makedoniji. Volja naroda je bitna kad su za ameriku. Kad su protiv......

Name

Kasnije

28.12.2019 06:48

Pa zar niste rekli da je mile potpisao I usao

Name

Probudio sam se

28.12.2019 06:52

Ti Ipe Gooner i slicni hocete u NATO da budete konjusari kao sto ste bili osmanlijama, austrougarima i Adolfu. Shvati da na ovom svijetu postoje ljudi koji imaju svoj obraz za razliku od vas lojavih.

Name

Re Probudio sam se

28.12.2019 08:43

Možda si fizički budan, ali "u glavi" još nisi. Šta su ta dvojica rekli pogrešno?

Name

Re

28.12.2019 09:03

A sta je to preneo? Pa uvek je nadležna drzave za vanjsku politiku.

Name

Боле

28.12.2019 09:14

Суштински, мислим да слање Програма редорми ништа не мијења. И без њега би евентуално приступање НАТО ишло на начин да, по примању позива за чланство, чланови Предсједништва ( у коме српски члан има могућност вета) прихватају или не прихватају. Исто се шаље у ПС БиХ, гдје опет српски посланици имају могућност заустављања процеса. Референдум се обично одржава ( до сада је у свим новим чланицама одржаван), али би код нас био проблем да ли на нивоу БиХ (бошњачки став јер је БиХ држава) или на нивоу ентитета (српски став јер је БиХ састављена од ентитета). Срби то (приступање пакту) могу зауставити ветом у Предсједништву и одлуком НСРС. Ипак, процесима не управљају само домаћи играчи и све би могло да зависи од односа снага између Запада и Русије, док не би требало занемарити став и положај Турске у датом тренутку. Што се тиче наших (на свим странама) политичара, мислим да су сви до једног прагматични и да су, упркос великим ријечима, спремни на свакакве уступке зарад својих личних интереса. Надам се да ћемо ми, Срби, имати на власти барем некога на власти у том моменту, ко неће мислити на себе већ ће на прво мјесто ставити општенародни интерес. А реформе ће се наставити, засад, што може бити и добро, јер је ово сад све килаво.

Name

re

30.12.2019 14:54

" znači referendum u Republici Srpskoj mora biti nezavisan od referenduma u FBiH" HAHHAHAHHAAAAA takva opcija ne postoji na planeti neće postojati ni u BiH, onaj ko misli da je takav referendum moguć neka ide na psihijatrijsko posmatranje.

Name

Ipe

27.12.2019 22:01

Referendum o NATO savezu je jedino moguc na nivou Bosne i Hercegovine,zato nemojte se puno blamirati jer znate da je to pitanje iz nadleznosti drzave. ako Burle odluci da se ide u NATO,i referendum i odluke PSBIH i predsjednistva ce se zavrsiti za jedan dan, SNSD iz RS istranke iz FBIH opet ce imati vecinu za odluku. Ako necete u NATO u RS-u pogresne politicare ste birali da vas vode iz RS-a

ODGOVORITE
Name

Re

28.12.2019 09:47

Jado koje dtzave.tzv beiha nije i nece biti nikad drzava.

Name

Gooner

28.12.2019 10:21

Meni je zao ovih sto misle da sa lojavi, potorica ili turcin nekog vrijedjaju. Cim im se ne svidja neciji stav oni se odmah uhvate za slicne rijeci. Reptilski mozgovi.

Name

Re Gooner

28.12.2019 10:59

Meni zao ovih sto jos uvijek ne znaju razlikovati drzavu od entiteta ???

Name

Gooner

27.12.2019 22:04

Znaci teske gluposti. Referendum ako bude bice na drzavnom nivou ili nikako.

ODGOVORITE
Name

D

28.12.2019 07:17

Svi vi tvrde onako kako bi vi željeli, šta će biti neznaju ni oni što bi trebali znati a da vi znate, opušteno, neka to rešavaju oni koji su za to plaćeni, a ne vi koji od dosade izražavate samo svoje želje, to vazi i za one koji drugacije misle, da me nebi pogresno svatili

Name

Istočno Sarajevo

27.12.2019 22:27

Jovičiću.Shvati da nema referenduma.Tako je u Programu reformi.O NATO putu se odlučuje u Parlamentu BiH.

ODGOVORITE
Name

Jovan

27.12.2019 22:32

Ih moj Jovičiću! Pa članice NATO nisu teritorijalne jedinice nego države. Zato bi entitetski referendumi o ulasku u NATO imali isti značaj - nikakav - kao referendum Bajine Opštine Laktaši. Svjestan toga, on komotno zagovara refendume, s jedne strane da pakosti protivnicima iz FBiH a sa druge, da zmajava vlastiti narod. Da je to tako dokazuje odluka državnog Predsjedništva o ANP a ne odluka entiteta. Nisam siguram šta je razlog tvom neutemeljenom stavu.

ODGOVORITE
Name

Realno

27.12.2019 23:49

Da, narod je trebao glasati. Svakako je vecina gradjana za NATO da se glasa putem referenduma, jer svi iz Federacije su za put ka Nato a i pojedine iz RS. Tako da je je vecina za! Ali sta tu treba Srbija rijesavati, nije mi jasno. Ipak je BiH sa oba entiteta suverena priznata drzava i niko nema pravo od drugih drzava da se umjesa u odluku gradjana BiH.

ODGOVORITE
Name

Re

28.12.2019 06:20

Takav tvoj stav u vezi GRAĐANA je i doveo do rata u BiH. Većina građana u Jugoslaviji je bila za opstanak Jugoslavije ali tad nije važio princip građana.

Name

Perodeformero

28.12.2019 07:29

Nije tacno, svi su jedva cekali da ta nakaradna Jugoslavija jednom zauvijek nestane

Name

Re reslno

28.12.2019 10:02

Realno da vi ste glupi.cuj nezavisna.pa balo imas strane sudije, imas ohr, imas nametnutu zastavu i ostalo, imas Republiku Srpsku koja ima svoju vkadu policiju.pa balo imas 3 presjednika.jel tebi ti nezavisna.sidji sa brda.

Name

Re

28.12.2019 10:07

Pa i vi ste 90 odrzali referendum mimo Srba.tako da i mi sad necemo sa vsma

Name

re

30.12.2019 15:05

Put BiH prema NATO-u je nezaustavljiv.

Name

borac

28.12.2019 05:59

Kakav feferendum?Imali smo izbore vecina se odlucila za Dodika i Dodik zastupa tu vecinu dakle i potpis ulaska u NATO je prakticno odobren e sad ako neko nije od njega to ocekivao njegov peh

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

28.12.2019 09:38

E jeste ti ovo sad bolje. Od zla oca i gore matere. Najgori isplivaše.

Name

Sikter more

28.12.2019 06:07

Idemo u nato onoga momenta kada nas oni budu htjeli primiti. Kao nato čezne za nama a mi se kao nešto nećkamo. Kome smo mi to još bitni u bilo kom pogledu

ODGOVORITE
Name

Re

28.12.2019 10:52

Tacno tako, svaka cast! Propasce NATO bez BiH, RS i nase vojske... Pogotovo sto NATO vec koristi teritoriju drzave i to oba entiteta i mi tu ne mozemo nista... Bas NISTA!

Name

Re

28.12.2019 06:26

Mijenjam sve ove politicare i ove poglavica sto komentarisu zasto tece rijeka Sava ispod Savskog mosta za jednog bravara. Jedino je bravar znao da sjedi na dvije stolice a da ne padne ..Znao je dobro da balansira a nikad nije “dao guzice “ nikome kao ovi danas pa cak i u vrijeme Staljina kad je rekao “Njet”. Ovi danas ko cuke . Podani i prodani

ODGOVORITE
Name

Ja

28.12.2019 07:08

Tesko srbima sa ovakvim "strucnjacima"...bolje ih je nemati,nego imati.

ODGOVORITE
Name

Re Skeptik

28.12.2019 07:57

Dijelim tvoje mišljenje u potpunosti ali samo da dodam, NATO je Amerika a sve članice imaju "pravo" da ćute i ne miješajua se ako nisu uključene u vojne operacije uvođenja "demokratije" u državama koje si nabrojao. Jednostavnije rečeno "saglasane" su sve članice sa potezima i nedjelima koje Amerika čini širom Svijeta.

ODGOVORITE
Name

He

28.12.2019 08:37

Kasno Marko na Kosovo stiže...

ODGOVORITE
Name

Haos

28.12.2019 09:07

Mi u NATO nećemo.B i H je složena a ne građanska država da tek tako udje u NATO.Znaci odmah referendum o nezavisnosti,U slučaju bilo čega protiv RS ugrožava se i Dejton.

ODGOVORITE
Name

Nix

28.12.2019 11:06

Pa kako mislis braniti tu nezavisnost poslje referenduma?? Kad si vojno neutralan..helaricama i rajsneglama??E boze kakvih tutkuma ima na ovom dunjaluku.Vojna neutralnost kosta puno vise od clanstva u Nato aliansi, 2 % BDP-a. Nismo mi Sviceri i Norvezani. Branit cemo se lopatama i vilama.

Name

laktasi

28.12.2019 09:36

Bez NATO nema ulaska u EU, a bez toga nema investicija i pravne države i ostajemo dugo u rangu afričkih država ili ispod jer u Ruandi proizvode već i mobitele.

ODGOVORITE
Name

građanin

28.12.2019 10:09

istovremeno referendumom se izjasniti za neki savez sa Rusijom.

ODGOVORITE
Name

Re

28.12.2019 10:54

Cuj ideje... NEKI SAVEZ sa Rusijom ??? Jel to Rusija nudi neki savez? E, ima nas svakakvih ????

Name

realnost

28.12.2019 10:16

Dajte ljudi ne zamajavajte narod više .treba stati.Ako bude referendum bit če na nivou države BIH jer je to državno pitanjePogledajte VB i izlazak iz EUGlasanje na nivou VB .Škotska neče da izađe S I rska neče da izađe al večina odlučuje na nivou države a Škotska i S I rska su u sastavu VB.

ODGOVORITE
Name

Re

28.12.2019 11:37

Prvo care drzave nema.nemoj valjati gluposti.ti nazivas ovaj propali projekat drzavom.pa sto niste odrzali referendum 90 na nivou Jugoslavije vec ste mimo volje Srba.vidis Reoublika Srpska ima svoju teritoriju i svoje vladajuce organe i ima pravo na svojoj teritoriji održati referendum.

Name

@re re

28.12.2019 12:34

Prvo ne obračaj mi se tako jer na znaš ni ko sam ni šta sam.Ja sam samo jedan građanin koji ima mozak koji nije ispran da mislim da živim u državi koja nema pasoš ni međunarodno priznanjeTo što bi ja volio nikoga ne interesujeVolio ja ne volio al država BIH postoji.Kad mi Baja da "moj pasoš" OK.Živim da preživim i ne glasam za ove koji mi stalno pričaju da smo država .a kad krenem po pasoš.kažu idi u Sarajevo I ne kaki.

Name

Re Re

28.12.2019 12:38

Jugoslavija je dragi moj imala federalno uredjenje... BiH je bila Republika u toj Federaciji i imala pravo na referendum, kao i ostale republike u Jugoslaviji... To sto se to nekome nije dopadalo, to je druga stvar. Tacno, RS moze organizovati referendum, moze i Federacija... Koliko su te referendumske price i pitanja u nadleznosti jednog ili drugog entiteta je opet trece pitanje.... Sve u svemu, pricate gluposti, referendume ste i odrzavali i odluke vjesali macku o rep, tako mozete i dalje, ako vam to bas toliko znaci i nemate na sta drugo trositi pare... A kad vam je NATO toliki neprijatelj, sto onda saradjujete s neprijateljem? Ne vidim ja bas neku veliku razliku izmedju saradnje i clanstva... Bar kad je u pitanju to neko veliko neprijateljstvo... Mene ucili da je saradnja s neprijateljem IZDAJA, a ne znam sta su vas ucili...

Name

Re Re

28.12.2019 12:46

Obzirom da imas pristup internetu, pogledaj rezultate popisa na nivou Jugoslavije iz 1991. godine, pa ces (ako znas sabirati) shvatiti da je i tad vecina stanovnika bila za raspad Jugoslavije... Slovenci, Hrvati, Bosnjaci, Albanci... To su cinjenice! Ne kazem da mi se to dopada, ali je tako...

Name

Brzi

28.12.2019 12:49

Jedina razlika je sto Republika BiH u sastavu SFRJ nije bila entitet....

Name

Za rere

28.12.2019 14:01

Imas i ti internet pa pogledaj koliko je muslimana bilo za jugoslaviju, a protiv islamske bosne.valjda si pismen pa čitaj.

Name

Za rerere

28.12.2019 14:10

Vidis i ja znam da je to sve silom nametnuto a ne voljom i znam da nece trajat vjecito.zato imam pasos Srbije da ne idem i zlocinacko sarajevo odaklem je krenulo naj vece zlo.izadji vani pa vidi sta su pravne drzave.