"Онај ко не може да контролише себе, не може ни моћ коју има над полицијом"

Онај ко не може да контролише себе, не може да контролише ни моћ коју има над полицијом.

Република Српска 27.12.2019 | 13:23
"Онај ко не може да контролише себе, не може ни моћ коју има над полицијом"

Крај 2018. године обиљежио је обрачун полиције Републике Српске са са грађанима на Тргу Крајине у Бањалуци, који су протестовали због неразјашњене смрти младог студента Давида Драгичевића. Иако су окупљања грађана била мирна и нису имала никакве друге захтјеве, осим захтјева за ефикасном истрагом убиства око кога се се испреплитале разне сумњиве околности и саучесништва, укључујући полицијска и политичка, полиције је против демонстраната употријебила силу и протестна окупљања забранила. 

Слика Давидове мајке Сузане, која са болом у срцу и сузама у очима, иде од полицајца до полицајца и пита «имаш ли мајку», антологија је мајчинског бола - слика која ће бити парадигма људске безосјећајности и државног насиља. 

Прошлогодишње сцене несразмјерно употријебљене силе према грађанима Бањалуке обишле су свијет. Чак су се и држављани других држава (Шведске) нашли на мети полицијске репресије. Такво полицијско насиље према грађанима који се боре за своја људска права није се до тада могло видјети на овим просторима. Није га било чак ни у случајевима паљевина зграде Предсједништва у Сарајеву, или зграде Општине у Тузли. 

Полиција је употребу силе објашњавала ометањем јавног реда и игнорисањем полицијских наредби. Имајући у виду повод и захтјеве грађана, то нису били ни увјерљиви, ни разумни аргументи. За суспендовање права грађана на мирне протесте није постојао законски основ, као легитиман и сразмјеран циљ. Држава је имала много начина да ријеши проблем окупљања узнемирених грађана. Разумна политика би осудила злочин и захтијевала од надлежних институција ефикасну истрагу. Могла је у том циљу да предузме различите мјере. Могла је влада да смијени министра полиције (што би се десило у већини европских земља). Могла је да се затражи одговорност тужилаца који нису контролисали истрагу.

Могао је главни тужилац Републике Српске да преузме предмет и да истрагу повјери најспособнијим тужиоцима. Могла су у истрагу да се укључе и друга тужилаштва. Било је много простора за очување повјерења у институције и владавину закона. Власт се, поред свега, одлучила за репресију, која је нанијела огромну штету угледу Републике Српске и Бањалуци као отвореном граду младости и урбане љепоте. 

Претходна полицијска спорост у разјашњењу нестанка Давида Драгичевића и брзина у објављивању узрока његове смрти, унијели су толико смутње у случај да је у јавност отишла порука да Бањалука није слободан град и да се у том граду може изгубити живот, а да кривац никада не буде пронађен.

Покушај да се за изгубљени имиџ Бањалуке као слободног града оптуже грађани који траже правду, додатно је раширио увјерење да је Бањалука град безвлашћа у коме полиција не штити слободе грађана него их гуши демонстрирајући неконтролисану моћ. Такве формулације ће се дуго провлачити кроз извјештаје о грађанским и политичким слободама у Републици Српској.

Полицијска репресија против грађана настављена је подношењем неуобичајено великог броја прекршајних и кривичних пријава против грађана и чланова неформалне групе "Правда за Давида", која је наступала као организатор грађанског протеста. Вишак полицијске ревности није имао границе: Међу осумњиченима за прекршајне преступе због нарушавања јавног реда и угрожавања сигурности нашли су се и Давидови родитељи! Како нормалан ум може да реагује против овакве људске безосјећајности, осим клетвом каквом се Мајкл Мур обрушио на америчке капиталисте у књизи «Беле глуперде»? 

Није само полиција на случају "Драгичевић" изгубила углед. Тешко је посрнуло и  правосуђе. Само годину дана од неразјашњених убистава Давида Драгичевића у Бањалуци и Џенана Мемића у Сарајеву, повјерење у правосуђе спало је са 41 на само 19 одсто. Нико више у овој земљи не вјерује у правду и владавину права. Изгубљен имиџ Бањалуке није ништа у односу на овакав губитак повјерења грађана у владавину права. 

На измаку ове године поново је један полицијски скандал послао у свијет ружну поруку о полицији Републике Српске. Министар полиције, који се често налази тамо гдје не би требало да буде, на засједању Народне скупштине ударио је песницом једног младог народног посланика, претходно му бацивши у лице хрпу папира. Касније је то правдао несувислостима које су још више разголитиле његову ароганцију и безумље. Правдали су поступак министра и народни посланици из владајуће парламентарне већине, као да је полицијско песничење народних посланика нормална ствар. 

Нису се представници највише државне власти дрзнули да опомену министра ни када је држао лекцију предсједнику Народне скупштине о лошем вођењу сједнице. Министар је, несмотрено или са јасном намјером, објелоданио ко је сива еминенција власти у Републици Српској.
 
Многима ће неконтролисан испад министра полиције послужити као објашњење прошлогодишњег полицијског насиља, по принципу да онај ко не може да контролише себе -  не може да контролише ни моћ коју има над полицијом. И овај инцидент је озбиљно нарушио углед полиције, али и углед Народне скупштине. Тужно је било гледати снисходљивост и удвориштво народних посланика према једном функционеру извршне власти који је своје присуство пред највишим законодавном тијелом грубо злоупотријебио и искористио да демонстрира полицијску моћ. 

О министровом гријеху неће се расправљати ни у парламенту, ни на политичком нивоу. Тамо одавно није било никакве расправе о одговорности. Нико не памти случај да је неко одговарао “пред судом своје партије”. Ствари ће се, по свему судећи, мијењати, али тако што ће кренути наопако. Умјесто одговорних, одговараће жртве. Та врста инверзије постаје опште мјесто неодговорног друштва.

Однос политике и полиције није нимало једноставна ствар. Иако је полиција увијек била строго партијска структура, често се знала одметнути и наметнути као посебан политички ентитет. Оцеубиство је универзална појава. Имали смо прилике да видимо како се отказује послушност и прелази на другу страну. Тако се показује моћ и остаје важан фактор у расподјели моћи. Имали смо прилику и да учимо како су завршавали важни партијски ликови када их је западала полицијска дужност (Ранковић, Крцун, Стефановић). Остали су доживотни властодржци они који су разумјели како и зашто шефове полиције треба држати на  краткој узди. 

Владати полицијом је умијеће првог реда. Ко то не зна, нека учи, преноси Бука.

Аутор: Бранко Перић, судија Суда БиХ

(Бука)

 

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Батар Љ.

27.12.2019 12:47

Само напред министре! Уз тебе смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купљена диплома

27.12.2019 13:38

Јес и ти купио диплому и радно мјесто. Мој брате. Одосмо ми у бездан. Само се дрзите вјецно нецете. Бандо биједна лоповска.

Name

Дабогда

27.12.2019 14:13

Дабогада ти дјецу министар преваспитавао.

Name

Михајло

27.12.2019 14:49

ОСТАВКА. СМЈЕНА.

Name

Милан

27.12.2019 15:05

Коњу један.

Name

ЋЕЗАРЕ

27.12.2019 15:10

Ако је тачно да слика говори више од хиљаду ријечи онда овом лику није мјесто у Влади РС.По Ломброзовој теорији ради се о психопати и мјесто му је у психијатријској болници и то одмах да сутра не би био у затвору јер је спреман учинити и веће зло.Све иве у власти обавезно да прегледа конзилиј неуропсихијатара јер овај није усамљен случај.

Name

Милиционар

27.12.2019 15:42

Ре. За тебе са купљеном дипломом је ово најбољи министар јер код било кога писменог, ти би још био позорник.... Уосталом ниси сам, већина у муп рс је баш таква

Name

РЕ: Батаљ Љ

27.12.2019 15:54

Опет се ти ослободијо из лудацке косуље па право на нет....

Name

Професионалац

27.12.2019 17:13

А гдје ти је био министар '92 и коју је униформу носио !!!!!

Name

Здравко цолиц

27.12.2019 17:19

Главо луда!

Name

Лука

27.12.2019 12:55

Која фаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прецједник

27.12.2019 14:32

'Ста му фали, лијеп ко глумац: уредан, подасисан и обријан. Деде га јос боље среди.'

Name

Рв

27.12.2019 12:56

Изванредно сте ово замотали у обланду, свака част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

све у реду али...

27.12.2019 13:01

Ова секта у дрзавним слузбама се годинама осјеца као у приватном посједу а ту закони не вазе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прљави Хари

27.12.2019 13:18

Харијев ниво је комунални инспектор за фекалије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо Кукиц

27.12.2019 13:27

Све речено и све јасно.Посланик је већи и важнији од једног министра ма ко он био.Овдје је жалосно да Цубриловиц није смио а могао је ( и морао) избацити министра из Парламента,казнити и посланика такодје и показати моћ Скупштине. Није смио од власника свега и свачега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анна

27.12.2019 14:59

Има згодни здравствених пробема,заглави у болницу, да ли због болести или контрамитинга?

Name

Гаврило

27.12.2019 13:28

Зао ми и стидим се гдје зивим, те ко су министри, а ко птедсједник РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милостиви

27.12.2019 13:55

Видис му фаце криминалистицке светски криминалац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

27.12.2019 14:23

Фаца овог цовјека говори висе од хиљаду ријеци. Има ли бар један медицински струцњак, психијатар, да се огласи,мозе и тајно да да мисљење о овом цовјеку. Само психијатриска анализа лица, би рекла све о менталном стању овог цовјека. Ово би људи требало схватити озбиљно, док не буде касно.

Name

Ау

27.12.2019 14:33

Гади ми сеее!!! Цубриловиц није смио га избацити од сефа !!и тако приватна прција опстаје до даљњег!!е сад дјецооооо у памет!!цувај се Драско Јелена Вукане!!ова хоботница приватизовала институције урусила систем а покрали све сто су стигли ресурсе банке предузеца тендеревитд итд !и ви сте. Нејацки за мафију!!само уз помиц медјународне ослободити правосудје и њих пред закон по хитном поступкув!!а Медјународна ваљда треба помоци опљацканом народу и дрзави!!знају они имају све као на длану !!сав криминал злоупотребе корумпираност ама све има навпапиру код медјународне именом и презименом и функцијом!! Ста цека Европа са санкцијама а Америка никад скинути неце јос це њих бити на црним листама! Ово су бастиони лоповлука покривени партијама!!! И покраденим изборима уцјенама заробљеним институцијама пријетњама !!!!

Name

Ре

27.12.2019 16:05

Погледом сијеце лубенице.

Name

Боки

27.12.2019 14:32

Доле бахати, примитивни и ментално недорасли министар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсија

27.12.2019 15:18

Кад се види ово онда ние цудно сто се сваки ноци туце и убија јер Балкан је Блкан,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Павловиц

27.12.2019 15:24

Као овај несто опасан. Обицна гњида.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

27.12.2019 17:00

"Миле,... Милораде... Мислила сам да си ти Главни Баја! Али ниси... Лукац је Главни Баја!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзаба славна прослост

27.12.2019 17:40

Ма тип је експонент и пас цувар једног лоповског резима,уз велику лицну корист,и то је сасвим довољно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сузана Кукац

27.12.2019 17:44

О брате мили јеси и лијеп. Ко уписан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бори

27.12.2019 19:31

И то је наш министар полиције. Боже Боже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

27.12.2019 22:32

Полициски инспектор из Никсица,господин Сцепановиц није хтио да нареди полицији да нападне народ. То је права громада од цовјека кои размисља својом главом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

27.12.2019 23:43

Каква је ово болесна фаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

28.12.2019 02:08

Овај је у стању да пуца по народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

28.12.2019 02:50

Гласо јесам за СНСД али сада када све ово видим незнам ни сам шта да кажем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

28.12.2019 06:08

ШТО СИ СЕ СМРКО ДАБОГДА**КО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОСИЕ X

29.12.2019 13:35

Пемијер не смјењује министра. Поступак министра је нулта тацка толеранције у скупстини. Од сад свако сваког мозе некажњено да бије ко се кеце скупстином, прозвани има право набити говорницу на главу оном ко га прозове и сл. Све те промјене це се уградити у најављене измјене пословника...

ОДГОВОРИТЕ