"Onaj ko ne može da kontroliše sebe, ne može ni moć koju ima nad policijom"

Onaj ko ne može da kontroliše sebe, ne može da kontroliše ni moć koju ima nad policijom.

Republika Srpska 27.12.2019 | 13:23
"Onaj ko ne može da kontroliše sebe, ne može ni moć koju ima nad policijom"

Kraj 2018. godine obilježio je obračun policije Republike Srpske sa sa građanima na Trgu Krajine u Banjaluci, koji su protestovali zbog nerazjašnjene smrti mladog studenta Davida Dragičevića. Iako su okupljanja građana bila mirna i nisu imala nikakve druge zahtjeve, osim zahtjeva za efikasnom istragom ubistva oko koga se se ispreplitale razne sumnjive okolnosti i saučesništva, uključujući policijska i politička, policije je protiv demonstranata upotrijebila silu i protestna okupljanja zabranila. 

Slika Davidove majke Suzane, koja sa bolom u srcu i suzama u očima, ide od policajca do policajca i pita «imaš li majku», antologija je majčinskog bola - slika koja će biti paradigma ljudske bezosjećajnosti i državnog nasilja. 

Prošlogodišnje scene nesrazmjerno upotrijebljene sile prema građanima Banjaluke obišle su svijet. Čak su se i državljani drugih država (Švedske) našli na meti policijske represije. Takvo policijsko nasilje prema građanima koji se bore za svoja ljudska prava nije se do tada moglo vidjeti na ovim prostorima. Nije ga bilo čak ni u slučajevima paljevina zgrade Predsjedništva u Sarajevu, ili zgrade Opštine u Tuzli. 

Policija je upotrebu sile objašnjavala ometanjem javnog reda i ignorisanjem policijskih naredbi. Imajući u vidu povod i zahtjeve građana, to nisu bili ni uvjerljivi, ni razumni argumenti. Za suspendovanje prava građana na mirne proteste nije postojao zakonski osnov, kao legitiman i srazmjeran cilj. Država je imala mnogo načina da riješi problem okupljanja uznemirenih građana. Razumna politika bi osudila zločin i zahtijevala od nadležnih institucija efikasnu istragu. Mogla je u tom cilju da preduzme različite mjere. Mogla je vlada da smijeni ministra policije (što bi se desilo u većini evropskih zemlja). Mogla je da se zatraži odgovornost tužilaca koji nisu kontrolisali istragu.

Mogao je glavni tužilac Republike Srpske da preuzme predmet i da istragu povjeri najsposobnijim tužiocima. Mogla su u istragu da se uključe i druga tužilaštva. Bilo je mnogo prostora za očuvanje povjerenja u institucije i vladavinu zakona. Vlast se, pored svega, odlučila za represiju, koja je nanijela ogromnu štetu ugledu Republike Srpske i Banjaluci kao otvorenom gradu mladosti i urbane ljepote. 

Prethodna policijska sporost u razjašnjenju nestanka Davida Dragičevića i brzina u objavljivanju uzroka njegove smrti, unijeli su toliko smutnje u slučaj da je u javnost otišla poruka da Banjaluka nije slobodan grad i da se u tom gradu može izgubiti život, a da krivac nikada ne bude pronađen.

Pokušaj da se za izgubljeni imidž Banjaluke kao slobodnog grada optuže građani koji traže pravdu, dodatno je raširio uvjerenje da je Banjaluka grad bezvlašća u kome policija ne štiti slobode građana nego ih guši demonstrirajući nekontrolisanu moć. Takve formulacije će se dugo provlačiti kroz izvještaje o građanskim i političkim slobodama u Republici Srpskoj.

Policijska represija protiv građana nastavljena je podnošenjem neuobičajeno velikog broja prekršajnih i krivičnih prijava protiv građana i članova neformalne grupe "Pravda za Davida", koja je nastupala kao organizator građanskog protesta. Višak policijske revnosti nije imao granice: Među osumnjičenima za prekršajne prestupe zbog narušavanja javnog reda i ugrožavanja sigurnosti našli su se i Davidovi roditelji! Kako normalan um može da reaguje protiv ovakve ljudske bezosjećajnosti, osim kletvom kakvom se Majkl Mur obrušio na američke kapitaliste u knjizi «Bele gluperde»? 

Nije samo policija na slučaju "Dragičević" izgubila ugled. Teško je posrnulo i  pravosuđe. Samo godinu dana od nerazjašnjenih ubistava Davida Dragičevića u Banjaluci i Dženana Memića u Sarajevu, povjerenje u pravosuđe spalo je sa 41 na samo 19 odsto. Niko više u ovoj zemlji ne vjeruje u pravdu i vladavinu prava. Izgubljen imidž Banjaluke nije ništa u odnosu na ovakav gubitak povjerenja građana u vladavinu prava. 

Na izmaku ove godine ponovo je jedan policijski skandal poslao u svijet ružnu poruku o policiji Republike Srpske. Ministar policije, koji se često nalazi tamo gdje ne bi trebalo da bude, na zasjedanju Narodne skupštine udario je pesnicom jednog mladog narodnog poslanika, prethodno mu bacivši u lice hrpu papira. Kasnije je to pravdao nesuvislostima koje su još više razgolitile njegovu aroganciju i bezumlje. Pravdali su postupak ministra i narodni poslanici iz vladajuće parlamentarne većine, kao da je policijsko pesničenje narodnih poslanika normalna stvar. 

Nisu se predstavnici najviše državne vlasti drznuli da opomenu ministra ni kada je držao lekciju predsjedniku Narodne skupštine o lošem vođenju sjednice. Ministar je, nesmotreno ili sa jasnom namjerom, objelodanio ko je siva eminencija vlasti u Republici Srpskoj.
 
Mnogima će nekontrolisan ispad ministra policije poslužiti kao objašnjenje prošlogodišnjeg policijskog nasilja, po principu da onaj ko ne može da kontroliše sebe -  ne može da kontroliše ni moć koju ima nad policijom. I ovaj incident je ozbiljno narušio ugled policije, ali i ugled Narodne skupštine. Tužno je bilo gledati snishodljivost i udvorištvo narodnih poslanika prema jednom funkcioneru izvršne vlasti koji je svoje prisustvo pred najvišim zakonodavnom tijelom grubo zloupotrijebio i iskoristio da demonstrira policijsku moć. 

O ministrovom grijehu neće se raspravljati ni u parlamentu, ni na političkom nivou. Tamo odavno nije bilo nikakve rasprave o odgovornosti. Niko ne pamti slučaj da je neko odgovarao “pred sudom svoje partije”. Stvari će se, po svemu sudeći, mijenjati, ali tako što će krenuti naopako. Umjesto odgovornih, odgovaraće žrtve. Ta vrsta inverzije postaje opšte mjesto neodgovornog društva.

Odnos politike i policije nije nimalo jednostavna stvar. Iako je policija uvijek bila strogo partijska struktura, često se znala odmetnuti i nametnuti kao poseban politički entitet. Oceubistvo je univerzalna pojava. Imali smo prilike da vidimo kako se otkazuje poslušnost i prelazi na drugu stranu. Tako se pokazuje moć i ostaje važan faktor u raspodjeli moći. Imali smo priliku i da učimo kako su završavali važni partijski likovi kada ih je zapadala policijska dužnost (Ranković, Krcun, Stefanović). Ostali su doživotni vlastodržci oni koji su razumjeli kako i zašto šefove policije treba držati na  kratkoj uzdi. 

Vladati policijom je umijeće prvog reda. Ko to ne zna, neka uči, prenosi Buka.

Autor: Branko Perić, sudija Suda BiH

(Buka)

 

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

Batar Lj.

27.12.2019 12:47

Samo napred ministre! Uz tebe smo.

ODGOVORITE
Name

Kupljena diploma

27.12.2019 13:38

Jes i ti kupio diplomu i radno mjesto. Moj brate. Odosmo mi u bezdan. Samo se drzite vjecno necete. Bando bijedna lopovska.

Name

Dabogda

27.12.2019 14:13

Dabogada ti djecu ministar prevaspitavao.

Name

Mihajlo

27.12.2019 14:49

OSTAVKA. SMJENA.

Name

Milan

27.12.2019 15:05

Konju jedan.

Name

ĆEZARE

27.12.2019 15:10

Ako je tačno da slika govori više od hiljadu riječi onda ovom liku nije mjesto u Vladi RS.Po Lombrozovoj teoriji radi se o psihopati i mjesto mu je u psihijatrijskoj bolnici i to odmah da sutra ne bi bio u zatvoru jer je spreman učiniti i veće zlo.Sve ive u vlasti obavezno da pregleda konzilij neuropsihijatara jer ovaj nije usamljen slučaj.

Name

Milicionar

27.12.2019 15:42

Re. Za tebe sa kupljenom diplomom je ovo najbolji ministar jer kod bilo koga pismenog, ti bi još bio pozornik.... Uostalom nisi sam, većina u mup rs je baš takva

Name

RE: Batalj LJ

27.12.2019 15:54

Opet se ti oslobodijo iz ludacke kosulje pa pravo na net....

Name

Profesionalac

27.12.2019 17:13

A gdje ti je bio ministar '92 i koju je uniformu nosio !!!!!

Name

Zdravko colic

27.12.2019 17:19

Glavo luda!

Name

Luka

27.12.2019 12:55

Koja faca.

ODGOVORITE
Name

Precjednik

27.12.2019 14:32

'Sta mu fali, lijep ko glumac: uredan, podasisan i obrijan. Dede ga jos bolje sredi.'

Name

Рв

27.12.2019 12:56

Изванредно сте ово замотали у обланду, свака част.

ODGOVORITE
Name

sve u redu ali...

27.12.2019 13:01

Ova sekta u drzavnim sluzbama se godinama osjeca kao u privatnom posjedu a tu zakoni ne vaze..

ODGOVORITE
Name

Prljavi Hari

27.12.2019 13:18

Harijev nivo je komunalni inspektor za fekalije.

ODGOVORITE
Name

Pero Kukic

27.12.2019 13:27

Sve rečeno i sve jasno.Poslanik je veći i važniji od jednog ministra ma ko on bio.Ovdje je žalosno da Cubrilovic nije smio a mogao je ( i morao) izbaciti ministra iz Parlamenta,kazniti i poslanika takodje i pokazati moć Skupštine. Nije smio od vlasnika svega i svačega.

ODGOVORITE
Name

Anna

27.12.2019 14:59

Ima zgodni zdravstvenih probema,zaglavi u bolnicu, da li zbog bolesti ili kontramitinga?

Name

Gavrilo

27.12.2019 13:28

Zao mi i stidim se gdje zivim, te ko su ministri, a ko ptedsjednik RS.

ODGOVORITE
Name

Milostivi

27.12.2019 13:55

Vidis mu face kriminalisticke svetski kriminalac.

ODGOVORITE
Name

RE

27.12.2019 14:23

Faca ovog covjeka govori vise od hiljadu rijeci. Ima li bar jedan medicinski strucnjak, psihijatar, da se oglasi,moze i tajno da da misljenje o ovom covjeku. Samo psihijatriska analiza lica, bi rekla sve o mentalnom stanju ovog covjeka. Ovo bi ljudi trebalo shvatiti ozbiljno, dok ne bude kasno.

Name

Au

27.12.2019 14:33

Gadi mi seee!!! Cubrilovic nije smio ga izbaciti od sefa !!i tako privatna prcija opstaje do daljnjeg!!e sad djecooooo u pamet!!cuvaj se Drasko Jelena Vukane!!ova hobotnica privatizovala institucije urusila sistem a pokrali sve sto su stigli resurse banke preduzeca tenderevitd itd !i vi ste. Nejacki za mafiju!!samo uz pomic medjunarodne osloboditi pravosudje i njih pred zakon po hitnom postupkuv!!a Medjunarodna valjda treba pomoci opljackanom narodu i drzavi!!znaju oni imaju sve kao na dlanu !!sav kriminal zloupotrebe korumpiranost ama sve ima navpapiru kod medjunarodne imenom i prezimenom i funkcijom!! Sta ceka Evropa sa sankcijama a Amerika nikad skinuti nece jos ce njih biti na crnim listama! Ovo su bastioni lopovluka pokriveni partijama!!! I pokradenim izborima ucjenama zarobljenim institucijama prijetnjama !!!!

Name

Re

27.12.2019 16:05

Pogledom sijece lubenice.

Name

Boki

27.12.2019 14:32

Dole bahati, primitivni i mentalno nedorasli ministar.

ODGOVORITE
Name

Komsija

27.12.2019 15:18

Kad se vidi ovo onda nie cudno sto se svaki noci tuce i ubija jer Balkan je Blkan,

ODGOVORITE
Name

Pavlovic

27.12.2019 15:24

Kao ovaj nesto opasan. Obicna gnjida.

ODGOVORITE
Name

Decko

27.12.2019 17:00

"Mile,... Milorade... Mislila sam da si ti Glavni Baja! Ali nisi... Lukac je Glavni Baja!"

ODGOVORITE
Name

Dzaba slavna proslost

27.12.2019 17:40

Ma tip je eksponent i pas cuvar jednog lopovskog rezima,uz veliku licnu korist,i to je sasvim dovoljno.

ODGOVORITE
Name

Suzana Kukac

27.12.2019 17:44

O brate mili jesi i lijep. Ko upisan.

ODGOVORITE
Name

Bori

27.12.2019 19:31

I to je naš ministar policije. Bože Bože.

ODGOVORITE
Name

rodjo

27.12.2019 22:32

Policiski inspektor iz Niksica,gospodin Scepanovic nije htio da naredi policiji da napadne narod. To je prava gromada od covjeka koi razmislja svojom glavom.

ODGOVORITE
Name

Boro

27.12.2019 23:43

Kakva je ovo bolesna faca.

ODGOVORITE
Name

Mile

28.12.2019 02:08

Ovaj je u stanju da puca po narodu.

ODGOVORITE
Name

Milan

28.12.2019 02:50

Glaso jesam za SNSD ali sada kada sve ovo vidim neznam ni sam šta da kažem.

ODGOVORITE
Name

XL

28.12.2019 06:08

ŠTO SI SE SMRKO DABOGDA**KO!

ODGOVORITE
Name

DOSIE X

29.12.2019 13:35

Pemijer ne smjenjuje ministra. Postupak ministra je nulta tacka tolerancije u skupstini. Od sad svako svakog moze nekažnjeno da bije ko se kece skupstinom, prozvani ima pravo nabiti govornicu na glavu onom ko ga prozove i sl. Sve te promjene ce se ugraditi u najavljene izmjene poslovnika...

ODGOVORITE