СНСД је интересно удружење, чека их судбина Демократске странке у Србији??

"Потпуно иста судбина која је задесила Демократку странку у Србији када су одустали од идеја за које су се залагали и када су постали интересно удружење. Исто оно што је дошло главе ДНС-у. И потпуно иста матрица по којој функционише СНСД данас”,

Република Српска 27.12.2019 | 09:37
СНСД је интересно удружење, чека их судбина Демократске странке у Србији??

Марко Павић више није на челу ДНС-а. То је кулминација вишемјесечних прихватања компромиса у политици са СНСД-ом. ДНС је само задња жртва у низу, а СНСД овим показује да свако угожавање полуга власти бива кажњено.

Демократски народни савез основан је 2000. године а три године касније за првог човјека изабран је Марко Павић који, "већ 15 година има потпуно повјерење чланова ДНС-а”, пише на званичној wеб страници ове партије. Очигледно да није тако. Марко Павић је поднио оставку. На његово мјесто је привремено, до унутрастраначких избора, изабран Ненад Нешић, а судбина странке, чији је концепт опстанка на политичкој сцени оволико година феномен, и даље је неизвјесна.

"Љубија” као прекретница

Сигурно је само да су након разбијања опозиционих партија од стране СНСД-а, тачније Милорада Додика, сада дошли на ред и коалициони партнери. А све је почело покушајем продаје рудника "Љубије”, недалеко од Приједора, вишегодишњем бастиону ДНС-а и политичком трну у оку Милорада Додика. Тада први пут долази до отвореног сукоба у оквиру коалиције. Исте године одржани су избори, ДНС је остварио историјски резултат са готово стотину хиљада гласова - превише у очима некога ко жели да држи све полуге власти, што је био аларм за дјеловање.


"У СНСД-у је тада упаљен црвени аларм и кренуло се у брутално обрачунавање са ДНС-ом. Створен је ДЕМОС и тиме у значајној мјери ослабљен ДНС. Многе позиције, што министарске што разне директорске умјесто по коалиционом споразуму да припадну ДНС-у, Додик додељује ДЕМОС-у. Све је кулминирало са посљедњим дешавањем око формирања Савјета министара БиХ, када умјесто кандидата кога је предложио ДНС, Додик поставља човјека који није кандидат ове странке”, каже политиколог, Велизар Антић.

ДНС-а више нема у оном капацитету какав је био. Из њега је изашао један број чланова и прије годину дана основао ДЕМОС, чији је први човјек данас предсједник Народне скупштине РС, Недељко Чубриловић, што је такође била политичка трговина. Садашњи ДНС такође има двије струје, од којих је једна Марка Павића чијег канидата за министра у Савјету министара БиХ, Додик није прихватио - знајући да ће то да доведе до разбијања ионако пољуљаног ДНС-а.

Уситњавање сваке потенцијалне опасности

Разбијање политичких партија постао је модел по којем дјелује СНСД, каже аналитичар, Тања Топић наводећи да се сада не бира да ли ће то да буде опозиција или неко од коалиционих партнера. Јуче је то био СДС, данас је ДНС, сутра највјероватније социјалисти, иако је за њих то тешко очекивати с обзиром на каква су до сада понижења пристајали.

"Тај процес се интензивирао након прошлих избора и силовито настављен до сада како би се направио снажан блок који би имао двотрећинску већину у парламенту и био строго контролисан. Дио СДС-а је разбијен, посебно упориште у Добоју, гдје је први човјек СДС-а постао први човјек СНСД-а. На ред су дошли коалициони партнери. ДНС, на врхунцу своје моћи разбијен је на парампарчад када су остварили најбољи резултат у историји а лидерске позиције заузели су кадрови лојални владајућем СНСД-у”, каже Топић, наводећи да ту није крај уситњавању сваке потенцијалне опасности за СНСД.

Политика као најстарији занат

Након избора 2014. године СНСД је "превукао” два посланика, у сада већ историјској афери "два папка” како би објезбједио већину у параменту. СДС је тада направио грешку и остао у Народној скупштини, умјесто да су се повукли. Од тада креће куповина посланика, формирање странака које служе само да одвуку гласове опозиције. Овдје не треба заборавити излазак Ненада Стевандића из СДС-а, чиме је практично почео пад ове странке, након чега је формирана "Уједињена српска”, која је ништа друго него истурено одјељење СНСД-а.

С друге стране, не треба заборавити да је све то политика и да је недовољно поређење са најстаријим занатом на свијету. Легитимно је право СНСД-а да ради то што ради али је питање на који начин странке одговарају на њихове потезе, каже новинар Еуроблица, Слободан Попадић.

"Мислим да је у случају ДНС-а Милорад Додик само маестрално искористио пукотине, незадовољство и подјеле које су већ дуго тињале у овој странци. Да је Предсједништво ДНС заиста било јединствено, Зоран Тегелтија би морао да прихвати Драшка Аћимовића за министра у Савјету министара. Да Марко Павић у врх странке није примио људе који му нису одани, не би био принуђен да подноси оставку у корист некога од њих. Павић је посљедњу прилику пропустио крајем прошле године, када СНСД није прихватио његовог кандидата за предсједника НСРС. Тада је требало да изађе из коалиције и остане лидер. Овако је остао без вођства, а ДНС је постао још ближи СНСД-у”, каже Попадић.

Матрица за рок трајања

Да је ДНС заиста имао искрених 100 хиљада гласача који подржавају ову партију, Милорад Додик нити било ко други не би могао са њима да брише под као што је то радио у претходних годину дана. Велики број тих чланова, каже Антић ту је из чистог интереса а преко ноћи ће се окренути ономе ко понуди више.

"Додик је јако добар трговац и зна када треба продавати, а када куповати. Преведено на терен политике, Додик држи све полуге моћи у својим рукама и јако добро зна да препозна интерес учесника у политичкој борби. И у тој борби у којој се руководите интересима, тешко да му има равног у РС. Међутим, та политика доноси тренутну корист, али све има своју границу и рок трајања”, каже Антић, увјерен да ће иста судбина задесити и СНСД. "Потпуно иста судбина која је задесила Демократку странку у Србији када су одустали од идеја за које су се залагали и када су постали интересно удружење. Исто оно што је дошло главе ДНС-у. И потпуно иста матрица по којој функционише СНСД данас”, закључује Антић.

(ДW)

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Др.Дабић

27.12.2019 08:57

Никад се неће распасти СНСД. Запамтите ви који то очекујете. Никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.12.2019 10:00

И ДС је мислила да се никад неће распасти, као и коалициони партнери њени. Али није само СНСД мафијашка организације него и остали на власти а неки из из опозиције. А на на окупи из одржава власт и располагање свим ресурсима овог друштва.

Name

Игор

27.12.2019 10:02

Неце док не заврси посао . То је растурање и слабљење РС , улазак у НАТО и заврсетак пљацке . У томе Додик има подрску запада , свих криминалних структура , свих интересних група окупљених око старих удбаса . Запад му је дао одријесене руке да заједно са својом хунтом силује Србе у РС .

Name

реално

27.12.2019 10:04

Што више летиш ниже падаш! Снсд ће се једног дана као и све странке у РС , БиХ и региону распасти на неколико мањих партија!То су чињенице.Сутра да Снсд постане опозиција, природно би се разбили на 3-4 стране, јер су тако и наслати , као савез неколико странака!

Name

ДР КУРТОВИЦ

27.12.2019 10:05

СНСД ЦЕ ЗАВРСИТИ ИСТО КАО И ПОЛИТИКА МИЛОСЕВИЦА У СРБИЈИ КРАЈЕМ 90их година..

Name

е мој родјо

27.12.2019 10:07

Неце се распасти ? Па они владају искљуциво силом, и разним облицима корупције, давањем послова, давањем тендера, уцјенама инспекцијама привредницима који нису уз њих, пријетњама пензионерима и радницима прије избора итд. Све сто је на силу буде и продје, Турци, Аустроугари, Свабе...

Name

Глупани

27.12.2019 10:10

Распало се римско царство а да се не распадне једна сеоска странка једне јадницке дрзаве. Е да је бар дрзава...

Name

др дабицу

27.12.2019 10:34

Срецко Сојиц би рекао:"ма 'ооце да мозе". И те како це се распасти, за кратко време. Из простог разлога сто рдја једе саму себе. Нормалан свет, цак и многи цланови ове групације це да одахну, кад виде ту секту како гори на ломаци историје.Ста це бити са одговорним, мислим да це они много пре заврсити своју каријеру.

Name

Коле

27.12.2019 10:43

Свим срцем за Додика и његову политику, има нас више него што ви мислите.

Name

ре

27.12.2019 11:09

Хахахаха...казес никад...

Name

Ре Коле

27.12.2019 12:14

Гангстер. Само то.

Name

ре

29.12.2019 08:44

Наравно да неце,иако ја не гласам за њих.Погледајте ко то тврди,В.Антиц,онај који се био затуткалио за трг за вријеме ПзД.Јес насао ДW цркву у којој це се молити Богу.

Name

11903

29.12.2019 12:13

Распало се некада најмоцније царство на свијету Рим, па Византија, па Отоманско царство, па у насе вријеме СССР, тако да не брини распаст це се и твој снсд и то много прије него сто многи ми оцекујемо. Само је проблем сто ти и теби слицни кад уоци тог дана хтједнете да се лупите по целу, кад гле, а цела нема. Да не би био погресно схвацен ово знаци кад осјетите да се због заблуда покајете бит це исувисе касно.

Name

Мрква

27.12.2019 09:06

СНСД је НИКАД ЈАЧИ !!!! Пера нам одбити не мозете !!! Предсједник Милорад Додик спасава Србе и Српску а мисеви цијуцу!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.12.2019 09:57

Предсједник Милорад Додик УНИШТАВА Србе

Name

Младен

27.12.2019 10:00

Од цега нас спасава? Ко нас то напада? Каква је заблуда ударила у главу?

Name

ре

27.12.2019 10:03

прескачеш терапију

Name

Др.Дабић

27.12.2019 10:13

У праву си никад јачи СНСД. Само гријешиш да нас Додик спашава.

Name

Мркви

27.12.2019 10:42

Лепо је кад онако, на око одрастао цовек верује да постоји Бозиц Бата. Јест оно, да је мало детињасто ал' ста цес сад. Мора цовек мало да сањари, ваља се.Хе хе хе

Name

Ре

27.12.2019 11:08

А Република Српска никад сиромаснија, сто економски, сто популационо.

Name

Скептик

27.12.2019 09:06

То се неће догодити јер је СНСД класична секта која се може распасти само са јаким утицајем споља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.12.2019 11:42

Све се распадне прије или касније. Ништа није вјечно. Жалосно је само што неки то не схватају.

Name

Рв

27.12.2019 09:15

Си открио топлу воду. У мом селу се каже липши магаре до зелене траве. Касно је касније

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

27.12.2019 09:17

Додик је накупац који обилази сајмове и купује папке. И то је , како се наводи у тексту , легитимно. Оно што је забињавајуће је одговор опозиције на Додикову трговину. Опозиција упорно жели вратити папке у своје стадо а неке превући као што су то покушавали са Павићем и Ђокићем. Чак су и синоћ на митингу причали бајке о томе како МИ требамо ослободити оне који су МОРАЛИ отићи на контра-митинг. Због чега да их МИ ослобађамо? Нека се ослободе сами! Ко су они? Да ли су повлаштени па их , након што их ослободимо , треба оставити на свим радним мјестима? Па управо су они ти који су директни извршиоци терора над грађанима. Управо они сређују својим истомишљеницима све што треба и то само на основу једног телефонског позива а све нас "ослободиоце" малтретирају јер знају да нисмо "контра-митингаши". Да поновим , нека се ослобађају сами. Прво нека дају отказе а онда нека признају у каквим су све лоповлуцима учествовали и какво су насиље проводили као припадници режима. А Павић? Па да је опозиција паметна требала би сада скупити све доказе које имају против њега за учествовање у мутним радњама и , народски речено , запрдити му по једну кривичну пријаву за сваки незаконити поступак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

27.12.2019 10:28

Одличан коментар. Ови што их треба "ослободити", што се "пате" на тим државним пословима, што су "уцијењени" су већином полтронски шљам, неспособан, необразован, нестручан са којим се не ваља братимити... Јадан је онај иза кога стоје.

Name

Михајло

27.12.2019 09:17

Дат це дтаги Бог, да ова банда стигне на заслузено мјесто, тј на xузи боравак у затвору Фоца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

27.12.2019 11:08

Никад а мозда ни тад.Додик никад јаци.

Name

Јаффа

27.12.2019 09:27

Кад се отимало од поштеног обичног народа ћутали сте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

27.12.2019 09:43

Даће бог ,распашће се врло брзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попај

27.12.2019 09:44

Какво понижење , какав је наивко испао Павић, неко ко је као " својом појавом" ,дјеловао зрео и озбиљан,....привукао гомилу папака,оних који су хтјели на ствари гледати мало другачије, неких којима није приоритетна власт,али јесте да се њихово мишљење чује,уважи,размотри.....ако је у опште и била искрена оваква намјера!!!!...! Изгледа да није! ..!изгледа да је овај стари перверзија идентичан као и он,намазан,себичан и мисли искључиво на себе! Јер да није тако и оне које је окупио, показали су да његовим одласком су исти били и јесу као и обимних два, лопови и преваранти! Да није тако,били би им битни њихови гласачи бар !!!!!....Њих занима власт и пљачка! Ова,гамади треба да нестане...није чудо што се овакве ствари нама дешавају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ганстери

27.12.2019 09:51

То је гангстерско удрузење. Лопови свих боја уједините се. Перо Маљутка њима брани власт. Клептоман ко и Милорад Додик. Узас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.12.2019 09:56

Додик је слаб или никакав политицар али зато је силедзија са криминалним МУП-ом одрзава се на власти а непослусни су излозени репресијама и пријетњом и то це трајати док не букне народ сто није за оцекивати стари немају вољу ни снагу а млади су одлуцили да напусте ово гнијездо Мозда најбоље ресење јер ово је приватна земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логицно

27.12.2019 10:27

Све има свој поцетак и крај... али Додик то зна и вец прави друге странке које це бити алтернатива СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими53

27.12.2019 10:29

Маните глупости ,па њему треба јос двије три године власти да заврси конацно пљацку овог народа ,до тад це преко разних Проинтера пребацити стотине милиона на разне рацуне по бијелом свијету ,и........крај. Њега сигурно нецемо стици ухапсити ,али ови његови булдози бит це похапсени.Ако се то не деси онда смо дзабе крецили ,и нисмо ниста бољи од њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИЛИ

27.12.2019 10:39

Ови тзв. Ветерани, живе у Србији, а подржавају додика, кад им је тако добар зашто не дођу да живе у РС или нека га воде у Србију да им поправи стандард и нека их види у НАТО. Плаћеници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

27.12.2019 11:00

Сваки нормалан човјек зна да их ускоро чека исти сценарио као ДС у Србији, али је жалосно што у Србији из ДС мало или никако не одговарају за злодјела која су направили. Надам се да ће снсд одговарати за издају, покрадено и упропастену привреду Републике Српске. Ако долазеца власт не казни претходну, значи да крећу путем претходне, а то је онда она народна, врана, врани очи не вади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

27.12.2019 11:01

САМО МЕ ИНТЕРЕСУЈЕ КАКО СЕ ОСЈЕЋА ГОС. ЈОВИЧИЋ КОИ ЈЕ ТАКО НА ЛОПОВСКИ НАЧИН ИСКОРИСТИО ЉУДЕ КОИ СУ МУ ПОМОГАЛИ КАДА ЈЕ ОСНИВАО СТРАНКУ А ПОСЛИЈЕ РЕКАО ХЛАДНО ДА ИХ НЕ ПОЗНАЈЕ, ЈА МУ НЕ ЖЕЛИМ НИШТА АЛИ ИМА НЕКО ШТО НАПЛАЋУЈЕ СВЕ!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико никановиц

27.12.2019 11:19

Није проблем додикова политицка моц него неспособност осталих политицких играца. И ту не треба никога изоставити, ако политицари толико година не успијевају доказати у увјерити народ у лосу додикову политику онда је то проблен неспособности а не јацине друге стране. Неспорно је да је Додик профитирао и профитира као нико до сада, он тјера своју мантру. Теско је објасњиво исто тако, да упркос подрски како одредјених политицких (и не политицких као нпр. нво) структура тако и дијела медија, се није успјело у покретању јавног мњења и његовим промјенама. Најбољи примјер је ПзД и просли избори. Они који су протесте у поцетку подрзавали, активно или пасивно, они су послије разоцарани одредјеним поступцима организације и њихова подрска је константно опадала. ПзД је сада ту гдје јесте, практицно је и нема. Због тога се сваки опозициони политац мора запитати, гдје смо погријесили и ста моземо уцинити на јацању плуралитета и истицања заједниства умјесто само критизирања постојецег стања. Позивати на заједниство а не одазвади се понуди за заједнисцко дјеловање народу није јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

27.12.2019 11:20

СНСД је мафијашко удружење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ким

27.12.2019 11:55

Додик на сваки митинг одговара контрамитингом иако зна да је питање тренутка када ће та стратегија да произведе насиље, да окрене сиротињу против сиротиње. А мора тако, јер зна да овај поредак не смије бити доведен у питање, а сваки и најмањи пораз ће га довести у питање и покренути домино ефекат деконструкције лажи. Зато се на комарца дижу тенкови и ствара тензија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зора

27.12.2019 12:17

Јуче је извршена потпуна мобилизација у ГАС БЛ Зборно мјесто парк Младен Стојановић у 18х Сврха: подршка Драгану Лукачу

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

27.12.2019 12:36

У Дрвару стевандицби спирицбнакупили робова својихви довезли !брукаавневидјенаДрвар јутрос град у цудјењу ста багравради од народа!!мирали сувили остадосе без посла !циста уцјенабкао и у Добоју!народе заробљени у партијама лоповским изборите се за себе !!јер роб у 21:вијеку нема цијенееее!!!има послаби мимо партије!!цасних и постених пословавпо уредјеним дрзавама

Name

Ни два посланика

27.12.2019 12:27

Лоповцине и преваранте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вгд

27.12.2019 12:34

Нека спашава додик сам себе,он је у највећој опасности.Мене он неће спашавати никад.Моја задња,квит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

27.12.2019 13:54

Ма мафија, какво интересно удружење, исти рецепт ко и онај што сад цркву прогони а некад био "млад и перспективан"....

ОДГОВОРИТЕ
Name

пиши бриши

29.12.2019 18:29

Људи се учлањују у "странке" због свог личног интереса. Заједнички, колективни интерес не постоји! Док има интереса, биће и странке. Кад нестане интереса идемо у следећу странку која нешто нуди?

ОДГОВОРИТЕ