SNSD je interesno udruženje, čeka ih sudbina Demokratske stranke u Srbiji??

"Potpuno ista sudbina koja je zadesila Demokratku stranku u Srbiji kada su odustali od ideja za koje su se zalagali i kada su postali interesno udruženje. Isto ono što je došlo glave DNS-u. I potpuno ista matrica po kojoj funkcioniše SNSD danas”,

Republika Srpska 27.12.2019 | 09:37
SNSD je interesno udruženje, čeka ih sudbina Demokratske stranke u Srbiji??

Marko Pavić više nije na čelu DNS-a. To je kulminacija višemjesečnih prihvatanja kompromisa u politici sa SNSD-om. DNS je samo zadnja žrtva u nizu, a SNSD ovim pokazuje da svako ugožavanje poluga vlasti biva kažnjeno.

Demokratski narodni savez osnovan je 2000. godine a tri godine kasnije za prvog čovjeka izabran je Marko Pavić koji, "već 15 godina ima potpuno povjerenje članova DNS-a”, piše na zvaničnoj web stranici ove partije. Očigledno da nije tako. Marko Pavić je podnio ostavku. Na njegovo mjesto je privremeno, do unutrastranačkih izbora, izabran Nenad Nešić, a sudbina stranke, čiji je koncept opstanka na političkoj sceni ovoliko godina fenomen, i dalje je neizvjesna.

"Ljubija” kao prekretnica

Sigurno je samo da su nakon razbijanja opozicionih partija od strane SNSD-a, tačnije Milorada Dodika, sada došli na red i koalicioni partneri. A sve je počelo pokušajem prodaje rudnika "Ljubije”, nedaleko od Prijedora, višegodišnjem bastionu DNS-a i političkom trnu u oku Milorada Dodika. Tada prvi put dolazi do otvorenog sukoba u okviru koalicije. Iste godine održani su izbori, DNS je ostvario istorijski rezultat sa gotovo stotinu hiljada glasova - previše u očima nekoga ko želi da drži sve poluge vlasti, što je bio alarm za djelovanje.


"U SNSD-u je tada upaljen crveni alarm i krenulo se u brutalno obračunavanje sa DNS-om. Stvoren je DEMOS i time u značajnoj mjeri oslabljen DNS. Mnoge pozicije, što ministarske što razne direktorske umjesto po koalicionom sporazumu da pripadnu DNS-u, Dodik dodeljuje DEMOS-u. Sve je kulminiralo sa posljednjim dešavanjem oko formiranja Savjeta ministara BiH, kada umjesto kandidata koga je predložio DNS, Dodik postavlja čovjeka koji nije kandidat ove stranke”, kaže politikolog, Velizar Antić.

DNS-a više nema u onom kapacitetu kakav je bio. Iz njega je izašao jedan broj članova i prije godinu dana osnovao DEMOS, čiji je prvi čovjek danas predsjednik Narodne skupštine RS, Nedeljko Čubrilović, što je takođe bila politička trgovina. Sadašnji DNS takođe ima dvije struje, od kojih je jedna Marka Pavića čijeg kanidata za ministra u Savjetu ministara BiH, Dodik nije prihvatio - znajući da će to da dovede do razbijanja ionako poljuljanog DNS-a.

Usitnjavanje svake potencijalne opasnosti

Razbijanje političkih partija postao je model po kojem djeluje SNSD, kaže analitičar, Tanja Topić navodeći da se sada ne bira da li će to da bude opozicija ili neko od koalicionih partnera. Juče je to bio SDS, danas je DNS, sutra najvjerovatnije socijalisti, iako je za njih to teško očekivati s obzirom na kakva su do sada poniženja pristajali.

"Taj proces se intenzivirao nakon prošlih izbora i silovito nastavljen do sada kako bi se napravio snažan blok koji bi imao dvotrećinsku većinu u parlamentu i bio strogo kontrolisan. Dio SDS-a je razbijen, posebno uporište u Doboju, gdje je prvi čovjek SDS-a postao prvi čovjek SNSD-a. Na red su došli koalicioni partneri. DNS, na vrhuncu svoje moći razbijen je na paramparčad kada su ostvarili najbolji rezultat u istoriji a liderske pozicije zauzeli su kadrovi lojalni vladajućem SNSD-u”, kaže Topić, navodeći da tu nije kraj usitnjavanju svake potencijalne opasnosti za SNSD.

Politika kao najstariji zanat

Nakon izbora 2014. godine SNSD je "prevukao” dva poslanika, u sada već istorijskoj aferi "dva papka” kako bi objezbjedio većinu u paramentu. SDS je tada napravio grešku i ostao u Narodnoj skupštini, umjesto da su se povukli. Od tada kreće kupovina poslanika, formiranje stranaka koje služe samo da odvuku glasove opozicije. Ovdje ne treba zaboraviti izlazak Nenada Stevandića iz SDS-a, čime je praktično počeo pad ove stranke, nakon čega je formirana "Ujedinjena srpska”, koja je ništa drugo nego istureno odjeljenje SNSD-a.

S druge strane, ne treba zaboraviti da je sve to politika i da je nedovoljno poređenje sa najstarijim zanatom na svijetu. Legitimno je pravo SNSD-a da radi to što radi ali je pitanje na koji način stranke odgovaraju na njihove poteze, kaže novinar Euroblica, Slobodan Popadić.

"Mislim da je u slučaju DNS-a Milorad Dodik samo maestralno iskoristio pukotine, nezadovoljstvo i podjele koje su već dugo tinjale u ovoj stranci. Da je Predsjedništvo DNS zaista bilo jedinstveno, Zoran Tegeltija bi morao da prihvati Draška Aćimovića za ministra u Savjetu ministara. Da Marko Pavić u vrh stranke nije primio ljude koji mu nisu odani, ne bi bio prinuđen da podnosi ostavku u korist nekoga od njih. Pavić je posljednju priliku propustio krajem prošle godine, kada SNSD nije prihvatio njegovog kandidata za predsjednika NSRS. Tada je trebalo da izađe iz koalicije i ostane lider. Ovako je ostao bez vođstva, a DNS je postao još bliži SNSD-u”, kaže Popadić.

Matrica za rok trajanja

Da je DNS zaista imao iskrenih 100 hiljada glasača koji podržavaju ovu partiju, Milorad Dodik niti bilo ko drugi ne bi mogao sa njima da briše pod kao što je to radio u prethodnih godinu dana. Veliki broj tih članova, kaže Antić tu je iz čistog interesa a preko noći će se okrenuti onome ko ponudi više.

"Dodik je jako dobar trgovac i zna kada treba prodavati, a kada kupovati. Prevedeno na teren politike, Dodik drži sve poluge moći u svojim rukama i jako dobro zna da prepozna interes učesnika u političkoj borbi. I u toj borbi u kojoj se rukovodite interesima, teško da mu ima ravnog u RS. Međutim, ta politika donosi trenutnu korist, ali sve ima svoju granicu i rok trajanja”, kaže Antić, uvjeren da će ista sudbina zadesiti i SNSD. "Potpuno ista sudbina koja je zadesila Demokratku stranku u Srbiji kada su odustali od ideja za koje su se zalagali i kada su postali interesno udruženje. Isto ono što je došlo glave DNS-u. I potpuno ista matrica po kojoj funkcioniše SNSD danas”, zaključuje Antić.

(DW)

Komentari / 46

Ostavite komentar
Name

Др.Дабић

27.12.2019 09:57

Никад се неће распасти СНСД. Запамтите ви који то очекујете. Никад.

ODGOVORITE
Name

re

27.12.2019 11:00

I DS je mislila da se nikad neće raspasti, kao i koalicioni partneri njeni. Ali nije samo SNSD mafijaška organizacije nego i ostali na vlasti a neki iz iz opozicije. A na na okupi iz održava vlast i raspolaganje svim resursima ovog društva.

Name

Igor

27.12.2019 11:02

Nece dok ne zavrsi posao . To je rasturanje i slabljenje RS , ulazak u NATO i zavrsetak pljacke . U tome Dodik ima podrsku zapada , svih kriminalnih struktura , svih interesnih grupa okupljenih oko starih udbasa . Zapad mu je dao odrijesene ruke da zajedno sa svojom huntom siluje Srbe u RS .

Name

realno

27.12.2019 11:04

Što više letiš niže padaš! Snsd će se jednog dana kao i sve stranke u RS , BiH i regionu raspasti na nekoliko manjih partija!To su činjenice.Sutra da Snsd postane opozicija, prirodno bi se razbili na 3-4 strane, jer su tako i naslati , kao savez nekoliko stranaka!

Name

DR KURTOVIC

27.12.2019 11:05

SNSD CE ZAVRSITI ISTO KAO I POLITIKA MILOSEVICA U SRBIJI KRAJEM 90ih godina..

Name

e moj rodjo

27.12.2019 11:07

Nece se raspasti ? Pa oni vladaju iskljucivo silom, i raznim oblicima korupcije, davanjem poslova, davanjem tendera, ucjenama inspekcijama privrednicima koji nisu uz njih, prijetnjama penzionerima i radnicima prije izbora itd. Sve sto je na silu bude i prodje, Turci, Austrougari, Svabe...

Name

Glupani

27.12.2019 11:10

Raspalo se rimsko carstvo a da se ne raspadne jedna seoska stranka jedne jadnicke drzave. E da je bar drzava...

Name

dr dabicu

27.12.2019 11:34

Srecko Sojic bi rekao:"ma 'ooce da moze". I te kako ce se raspasti, za kratko vreme. Iz prostog razloga sto rdja jede samu sebe. Normalan svet, cak i mnogi clanovi ove grupacije ce da odahnu, kad vide tu sektu kako gori na lomaci istorije.Sta ce biti sa odgovornim, mislim da ce oni mnogo pre zavrsiti svoju karijeru.

Name

Kole

27.12.2019 11:43

Svim srcem za Dodika i njegovu politiku, ima nas više nego što vi mislite.

Name

re

27.12.2019 12:09

Hahahaha...kazes nikad...

Name

Re Kole

27.12.2019 13:14

Gangster. Samo to.

Name

re

29.12.2019 09:44

Naravno da nece,iako ja ne glasam za njih.Pogledajte ko to tvrdi,V.Antic,onaj koji se bio zatutkalio za trg za vrijeme PzD.Jes nasao DW crkvu u kojoj ce se moliti Bogu.

Name

11903

29.12.2019 13:13

Raspalo se nekada najmocnije carstvo na svijetu Rim, pa Vizantija, pa Otomansko carstvo, pa u nase vrijeme SSSR, tako da ne brini raspast ce se i tvoj snsd i to mnogo prije nego sto mnogi mi ocekujemo. Samo je problem sto ti i tebi slicni kad uoci tog dana htjednete da se lupite po celu, kad gle, a cela nema. Da ne bi bio pogresno shvacen ovo znaci kad osjetite da se zbog zabluda pokajete bit ce isuvise kasno.

Name

Mrkva

27.12.2019 10:06

SNSD je NIKAD JAČI !!!! Pera nam odbiti ne mozete !!! Predsjednik Milorad Dodik spasava Srbe i Srpsku a misevi cijucu!!

ODGOVORITE
Name

Re

27.12.2019 10:57

Predsjednik Milorad Dodik UNIŠTAVA Srbe

Name

Mladen

27.12.2019 11:00

Od cega nas spasava? Ko nas to napada? Kakva je zabluda udarila u glavu?

Name

re

27.12.2019 11:03

preskačeš terapiju

Name

Др.Дабић

27.12.2019 11:13

У праву си никад јачи СНСД. Само гријешиш да нас Додик спашава.

Name

Mrkvi

27.12.2019 11:42

Lepo je kad onako, na oko odrastao covek veruje da postoji Bozic Bata. Jest ono, da je malo detinjasto al' sta ces sad. Mora covek malo da sanjari, valja se.He he he

Name

Re

27.12.2019 12:08

A Republika Srpska nikad siromasnija, sto ekonomski, sto populaciono.

Name

Skeptik

27.12.2019 10:06

To se neće dogoditi jer je SNSD klasična sekta koja se može raspasti samo sa jakim uticajem spolja.

ODGOVORITE
Name

re

27.12.2019 12:42

Sve se raspadne prije ili kasnije. Ništa nije vječno. Žalosno je samo što neki to ne shvataju.

Name

Рв

27.12.2019 10:15

Си открио топлу воду. У мом селу се каже липши магаре до зелене траве. Касно је касније

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

27.12.2019 10:17

Додик је накупац који обилази сајмове и купује папке. И то је , како се наводи у тексту , легитимно. Оно што је забињавајуће је одговор опозиције на Додикову трговину. Опозиција упорно жели вратити папке у своје стадо а неке превући као што су то покушавали са Павићем и Ђокићем. Чак су и синоћ на митингу причали бајке о томе како МИ требамо ослободити оне који су МОРАЛИ отићи на контра-митинг. Због чега да их МИ ослобађамо? Нека се ослободе сами! Ко су они? Да ли су повлаштени па их , након што их ослободимо , треба оставити на свим радним мјестима? Па управо су они ти који су директни извршиоци терора над грађанима. Управо они сређују својим истомишљеницима све што треба и то само на основу једног телефонског позива а све нас "ослободиоце" малтретирају јер знају да нисмо "контра-митингаши". Да поновим , нека се ослобађају сами. Прво нека дају отказе а онда нека признају у каквим су све лоповлуцима учествовали и какво су насиље проводили као припадници режима. А Павић? Па да је опозиција паметна требала би сада скупити све доказе које имају против њега за учествовање у мутним радњама и , народски речено , запрдити му по једну кривичну пријаву за сваки незаконити поступак.

ODGOVORITE
Name

Bojan

27.12.2019 11:28

Odličan komentar. Ovi što ih treba "osloboditi", što se "pate" na tim državnim poslovima, što su "ucijenjeni" su većinom poltronski šljam, nesposoban, neobrazovan, nestručan sa kojim se ne valja bratimiti... Jadan je onaj iza koga stoje.

Name

Mihajlo

27.12.2019 10:17

Dat ce dtagi Bog, da ova banda stigne na zasluzeno mjesto, tj na xuzi boravak u zatvoru Foca.

ODGOVORITE
Name

Aco

27.12.2019 12:08

Nikad a mozda ni tad.Dodik nikad jaci.

Name

Jaffa

27.12.2019 10:27

Kad se otimalo od poštenog običnog naroda ćutali ste!

ODGOVORITE
Name

dott

27.12.2019 10:43

Daće bog ,raspašće se vrlo brzo.

ODGOVORITE
Name

Popaj

27.12.2019 10:44

Kakvo poniženje , kakav je naivko ispao Pavić, neko ko je kao " svojom pojavom" ,djelovao zreo i ozbiljan,....privukao gomilu papaka,onih koji su htjeli na stvari gledati malo drugačije, nekih kojima nije prioritetna vlast,ali jeste da se njihovo mišljenje čuje,uvaži,razmotri.....ako je u opšte i bila iskrena ovakva namjera!!!!...! Izgleda da nije! ..!izgleda da je ovaj stari perverzija identičan kao i on,namazan,sebičan i misli isključivo na sebe! Jer da nije tako i one koje je okupio, pokazali su da njegovim odlaskom su isti bili i jesu kao i obimnih dva, lopovi i prevaranti! Da nije tako,bili bi im bitni njihovi glasači bar !!!!!....Njih zanima vlast i pljačka! Ova,gamadi treba da nestane...nije čudo što se ovakve stvari nama dešavaju!

ODGOVORITE
Name

Gansteri

27.12.2019 10:51

To je gangstersko udruzenje. Lopovi svih boja ujedinite se. Pero Maljutka njima brani vlast. Kleptoman ko i Milorad Dodik. Uzas.

ODGOVORITE
Name

borac

27.12.2019 10:56

Dodik je slab ili nikakav politicar ali zato je siledzija sa kriminalnim MUP-om odrzava se na vlasti a neposlusni su izlozeni represijama i prijetnjom i to ce trajati dok ne bukne narod sto nije za ocekivati stari nemaju volju ni snagu a mladi su odlucili da napuste ovo gnijezdo Mozda najbolje resenje jer ovo je privatna zemlja.

ODGOVORITE
Name

Logicno

27.12.2019 11:27

Sve ima svoj pocetak i kraj... ali Dodik to zna i vec pravi druge stranke koje ce biti alternativa SNSD

ODGOVORITE
Name

mimi53

27.12.2019 11:29

Manite gluposti ,pa njemu treba jos dvije tri godine vlasti da zavrsi konacno pljacku ovog naroda ,do tad ce preko raznih Prointera prebaciti stotine miliona na razne racune po bijelom svijetu ,i........kraj. Njega sigurno necemo stici uhapsiti ,ali ovi njegovi buldozi bit ce pohapseni.Ako se to ne desi onda smo dzabe krecili ,i nismo nista bolji od njih.

ODGOVORITE
Name

VILI

27.12.2019 11:39

Ovi tzv. Veterani, žive u Srbiji, a podržavaju dodika, kad im je tako dobar zašto ne dođu da žive u RS ili neka ga vode u Srbiju da im popravi standard i neka ih vidi u NATO. Plaćenici.

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

27.12.2019 12:00

Svaki normalan čovjek zna da ih uskoro čeka isti scenario kao DS u Srbiji, ali je žalosno što u Srbiji iz DS malo ili nikako ne odgovaraju za zlodjela koja su napravili. Nadam se da će snsd odgovarati za izdaju, pokradeno i upropastenu privredu Republike Srpske. Ako dolazeca vlast ne kazni prethodnu, znači da kreću putem prethodne, a to je onda ona narodna, vrana, vrani oči ne vadi.

ODGOVORITE
Name

XL

27.12.2019 12:01

SAMO ME INTERESUJE KAKO SE OSJEĆA GOS. JOVIČIĆ KOI JE TAKO NA LOPOVSKI NAČIN ISKORISTIO LJUDE KOI SU MU POMOGALI KADA JE OSNIVAO STRANKU A POSLIJE REKAO HLADNO DA IH NE POZNAJE, JA MU NE ŽELIM NIŠTA ALI IMA NEKO ŠTO NAPLAĆUJE SVE!!!!!!

ODGOVORITE
Name

niko nikanovic

27.12.2019 12:19

Nije problem dodikova politicka moc nego nesposobnost ostalih politickih igraca. I tu ne treba nikoga izostaviti, ako politicari toliko godina ne uspijevaju dokazati u uvjeriti narod u losu dodikovu politiku onda je to problen nesposobnosti a ne jacine druge strane. Nesporno je da je Dodik profitirao i profitira kao niko do sada, on tjera svoju mantru. Tesko je objasnjivo isto tako, da uprkos podrski kako odredjenih politickih (i ne politickih kao npr. nvo) struktura tako i dijela medija, se nije uspjelo u pokretanju javnog mnjenja i njegovim promjenama. Najbolji primjer je PzD i prosli izbori. Oni koji su proteste u pocetku podrzavali, aktivno ili pasivno, oni su poslije razocarani odredjenim postupcima organizacije i njihova podrska je konstantno opadala. PzD je sada tu gdje jeste, prakticno je i nema. Zbog toga se svaki opozicioni politac mora zapitati, gdje smo pogrijesili i sta mozemo uciniti na jacanju pluraliteta i isticanja zajednistva umjesto samo kritiziranja postojeceg stanja. Pozivati na zajednistvo a ne odazvadi se ponudi za zajedniscko djelovanje narodu nije jasno.

ODGOVORITE
Name

Nije nego

27.12.2019 12:20

SNSD je mafijaško udruženje.

ODGOVORITE
Name

Kim

27.12.2019 12:55

Dodik na svaki miting odgovara kontramitingom iako zna da je pitanje trenutka kada će ta strategija da proizvede nasilje, da okrene sirotinju protiv sirotinje. A mora tako, jer zna da ovaj poredak ne smije biti doveden u pitanje, a svaki i najmanji poraz će ga dovesti u pitanje i pokrenuti domino efekat dekonstrukcije laži. Zato se na komarca dižu tenkovi i stvara tenzija.

ODGOVORITE
Name

Zora

27.12.2019 13:17

Juče je izvršena potpuna mobilizacija u GAS BL Zborno mjesto park Mladen Stojanović u 18h Svrha: podrška Draganu Lukaču

ODGOVORITE
Name

I

27.12.2019 13:36

U Drvaru stevandicbi spiricbnakupili robova svojihvi dovezli !brukaavnevidjenaDrvar jutros grad u cudjenju sta bagravradi od naroda!!mirali suvili ostadose bez posla !cista ucjenabkao i u Doboju!narode zarobljeni u partijama lopovskim izborite se za sebe !!jer rob u 21:vijeku nema cijeneeee!!!ima poslabi mimo partije!!casnih i postenih poslovavpo uredjenim drzavama

Name

Ni dva poslanika

27.12.2019 13:27

Lopovcine i prevarante.

ODGOVORITE
Name

Вгд

27.12.2019 13:34

Нека спашава додик сам себе,он је у највећој опасности.Мене он неће спашавати никад.Моја задња,квит.

ODGOVORITE
Name

Marko

27.12.2019 14:54

Ma mafija, kakvo interesno udruženje, isti recept ko i onaj što sad crkvu progoni a nekad bio "mlad i perspektivan"....

ODGOVORITE
Name

piši briši

29.12.2019 19:29

Ljudi se učlanjuju u "stranke" zbog svog ličnog interesa. Zajednički, kolektivni interes ne postoji! Dok ima interesa, biće i stranke. Kad nestane interesa idemo u sledeću stranku koja nešto nudi?

ODGOVORITE