Оптужница против четири цариника за примање мита

Четири царинска службеника оптужена су за удруживање ради чињења кривичних дјела, те за примање мита или другог облика користи током обављана дјелатности на граничном прелазу Шамац.

Република Српска 26.12.2019 | 15:21
Оптужница против четири цариника за примање мита

Тужитељ Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, подигао је оптужницу против  Обрада Радовановића (43), рођеног у Славонском Броду, који је запослен као цариник у Царинском реферату Шамац, Захида Делића, званог Зајко (64), рођеног у Оџаку, запосленог као шеф смјене у Царинском реферату Шамац.

Оптужница је подигнута и против Вирсана Золотића (54), рођеног у Оџаку, који је запослен као цариник у Царинском реферату Шамац, те Мате Делић (50), рођеног у Оштрој Луци, Орашје, који је запослен као цариник у Царинском реферату Шамац.

"Оптужени се терете да су се, у фебруару 2019. године, користећи својства службених особа УИО БИХ, на пословима царине, организовали у групу особа, која је дјеловала са циљем прибављања противправне имовинске користи за себе и друге особе", наведено је у саопштењу Тужилаштва БиХ. 

Како се додаје у саопштењу, оптужене терете да су у својству царинских службеника, од контролисаних особа, захтијевали и примали новац, како би  пропустили извршити царински надзор над робом која улази у БиХ, те су на тај начин остваривали за себе незакониту имовинску корист, а наносили штету буџету и свим грађанима Босне и Херцеговине. 

У оптужници се наводи, да су оптужени, 11.02. ове године приликом уласка на царинско подручје БиХ, теретног моторног возила марке Мерцедес, захтијевали и примили новчани износ, како би допустили улазак возила, које је превозило бијелу технику и кућанске апарате, на територију БиХ, без извршеног царинског надзора и царињења робе, што су били обавезни учинити.

"Оптужени се терете да су као припадници организоване групе починили казнена дјела, и то као службене особе у институцијама БиХ захтијевали и примили новац за себе да у оквиру своје функције не изврше што би морали извршити, те на тај начин починили казнена дјела- удруживање ради чињења казнених дјела из чланка 249. и примање дара и других облика користи из чланка 217. Казненог закона БиХ", закључено је у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.

(Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јебајга

26.12.2019 16:32

Људи су имали залеђину, то је јавна тајна ко па при ћеш померити члана пресједништва него неко цареника, кад су цареници нешто разоткрили..... Дајте примјер...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

26.12.2019 16:38

Чуј цариници примали мито....... За неповјеровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пип

27.12.2019 13:33

Кад би се писало о корупцији и криминалу у УИО требало би јако,јако пуно времена.Ово за сто сw пви цариници оптузују то се десава на сваком границном прелазу и у унитрасњим царинским испоставама и то у пуно вецем броју свакодневно.То је висе постао организовани криминиал који апсолутно нико не покусава спрецити.Ови појединацни слуцајеви се десавају јер су мозда мало изасли из кракова криминалне хоботнице која досезе до самог врха.То се најбоље види како се поступа са оним који неце да буду дио корупцијско рекетаско система.У свему овоне треба посебно обратити пазњу у којим рег.центрима се воде поступции који је центар застицен а гдје је криминал,корупција највеци и гдје се јос проводи цист апартхејд.............

Name

Сда

26.12.2019 16:47

М ово је нека подвала сигурно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

26.12.2019 20:14

нЕвјероватно ,Мислим да то није истина,неби то направили ради угледа БиХ.примјер ,Тегелтија бр.1) и бр.2), Велике су то поштењчине.,мислим да такве ствари не би им падале на памет.

ОДГОВОРИТЕ