Optužnica protiv četiri carinika za primanje mita

Četiri carinska službenika optužena su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, te za primanje mita ili drugog oblika koristi tokom obavljana djelatnosti na graničnom prelazu Šamac.

Republika Srpska 26.12.2019 | 15:21
Optužnica protiv četiri carinika za primanje mita

Tužitelj Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv  Obrada Radovanovića (43), rođenog u Slavonskom Brodu, koji je zaposlen kao carinik u Carinskom referatu Šamac, Zahida Delića, zvanog Zajko (64), rođenog u Odžaku, zaposlenog kao šef smjene u Carinskom referatu Šamac.

Optužnica je podignuta i protiv Virsana Zolotića (54), rođenog u Odžaku, koji je zaposlen kao carinik u Carinskom referatu Šamac, te Mate Delić (50), rođenog u Oštroj Luci, Orašje, koji je zaposlen kao carinik u Carinskom referatu Šamac.

"Optuženi se terete da su se, u februaru 2019. godine, koristeći svojstva službenih osoba UIO BIH, na poslovima carine, organizovali u grupu osoba, koja je djelovala sa ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe i druge osobe", navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH. 

Kako se dodaje u saopštenju, optužene terete da su u svojstvu carinskih službenika, od kontrolisanih osoba, zahtijevali i primali novac, kako bi  propustili izvršiti carinski nadzor nad robom koja ulazi u BiH, te su na taj način ostvarivali za sebe nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu budžetu i svim građanima Bosne i Hercegovine. 

U optužnici se navodi, da su optuženi, 11.02. ove godine prilikom ulaska na carinsko područje BiH, teretnog motornog vozila marke Mercedes, zahtijevali i primili novčani iznos, kako bi dopustili ulazak vozila, koje je prevozilo bijelu tehniku i kućanske aparate, na teritoriju BiH, bez izvršenog carinskog nadzora i carinjenja robe, što su bili obavezni učiniti.

"Optuženi se terete da su kao pripadnici organizovane grupe počinili kaznena djela, i to kao službene osobe u institucijama BiH zahtijevali i primili novac za sebe da u okviru svoje funkcije ne izvrše što bi morali izvršiti, te na taj način počinili kaznena djela- udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. i primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. Kaznenog zakona BiH", zaključeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

(Nezavisne)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Jebajga

26.12.2019 16:32

Ljudi su imali zaleđinu, to je javna tajna ko pa pri ćeš pomeriti člana presjedništva nego neko carenika, kad su carenici nešto razotkrili..... Dajte primjer...

ODGOVORITE
Name

Lija

26.12.2019 16:38

Čuj carinici primali mito....... Za nepovjerovati.

ODGOVORITE
Name

Pip

27.12.2019 13:33

Kad bi se pisalo o korupciji i kriminalu u UIO trebalo bi jako,jako puno vremena.Ovo za sto sw pvi carinici optuzuju to se desava na svakom granicnom prelazu i u unitrasnjim carinskim ispostavama i to u puno vecem broju svakodnevno.To je vise postao organizovani kriminial koji apsolutno niko ne pokusava spreciti.Ovi pojedinacni slucajevi se desavaju jer su mozda malo izasli iz krakova kriminalne hobotnice koja doseze do samog vrha.To se najbolje vidi kako se postupa sa onim koji nece da budu dio korupcijsko reketasko sistema.U svemu ovone treba posebno obratiti paznju u kojim reg.centrima se vode postupcii koji je centar zasticen a gdje je kriminal,korupcija najveci i gdje se jos provodi cist aparthejd.............

Name

Sda

26.12.2019 16:47

M ovo je neka podvala sigurno...

ODGOVORITE
Name

Hm

26.12.2019 20:14

nEvjerovatno ,Mislim da to nije istina,nebi to napravili radi ugleda BiH.primjer ,Tegeltija br.1) i br.2), Velike su to poštenjčine.,mislim da takve stvari ne bi im padale na pamet.

ODGOVORITE