Основана Јерменска национална заједница у Србији

Јерменска национална заједница основана је у Србији почетком децембра ове године, након што је прошло неколико година од почетне идеје до реализације.

Србија 26.12.2019 | 15:04
Основана Јерменска национална заједница у Србији

Оснивач и председница ове заједнице је Биљана Шахримањан Обрадовић, која каже да су се на овај потез одлучили како би очували свој индентитет, националну традицију, језик, културу.

Такође, на овај начин очуваћемо и везу са породицама својих родитеља. Јермени у Србији ће кроз Јерменску националну заједницу активно доприносити изградњи мултиетничког склада, а у циљу уважавања свих различитости – истиче председница Шахримањан Обрадовић.


Оснивањем ове заједнице планирано је да се појачају културулошке везе између Јерменије и Србије, али и да нове генерације из мешовитих бракова које живе и одрастају у Србији очувају свој идентитет.

– Везе између Јермена и Срба постоје вековима. Јермени су се појавили на просторима Србије још у 12.веку и Свети Сава је након посете Јерменији, повео са собом јерменске зидаре који су градили српске манастире и цркве.

Србија је постала домовина и уточиште за јерменски народ, који је бежао од геноцида, које је Отоманско царство  извршило над јерменима почетком 20.века, многи Јермени на Србију гледају као на своју мајку – истиче Биљана Шахримањан Обрадовић.

(РИЦ)

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Миљан П.

27.12.2019 09:21

Хвала вам што сте дословно пренели текст са портала Регионални информативни центар. хттпс://www.регионалниинформативницентар.цом/основана-јерменска-национална-заједница-у-србији-јацање-културолоских-веза-две-дрзаве/

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха ја

03.01.2021 23:05

...сам у шоку! Јермене не воле ни Руси јер су безобразни и лијени! Па ако су бјежали од Османлија (које су издали након толико вјекова вјерне службе и гдје су имали све привилегије) 1915, зашто тек сада се оснива та заједница???

ОДГОВОРИТЕ