Osnovana Jermenska nacionalna zajednica u Srbiji

Jermenska nacionalna zajednica osnovana je u Srbiji početkom decembra ove godine, nakon što je prošlo nekoliko godina od početne ideje do realizacije.

Srbija 26.12.2019 | 15:04
Osnovana Jermenska nacionalna zajednica u Srbiji

Osnivač i predsednica ove zajednice je Biljana Šahrimanjan Obradović, koja kaže da su se na ovaj potez odlučili kako bi očuvali svoj indentitet, nacionalnu tradiciju, jezik, kulturu.

Takođe, na ovaj način očuvaćemo i vezu sa porodicama svojih roditelja. Jermeni u Srbiji će kroz Jermensku nacionalnu zajednicu aktivno doprinositi izgradnji multietničkog sklada, a u cilju uvažavanja svih različitosti – ističe predsednica Šahrimanjan Obradović.


Osnivanjem ove zajednice planirano je da se pojačaju kulturuloške veze između Jermenije i Srbije, ali i da nove generacije iz mešovitih brakova koje žive i odrastaju u Srbiji očuvaju svoj identitet.

– Veze između Jermena i Srba postoje vekovima. Jermeni su se pojavili na prostorima Srbije još u 12.veku i Sveti Sava je nakon posete Jermeniji, poveo sa sobom jermenske zidare koji su gradili srpske manastire i crkve.

Srbija je postala domovina i utočište za jermenski narod, koji je bežao od genocida, koje je Otomansko carstvo  izvršilo nad jermenima početkom 20.veka, mnogi Jermeni na Srbiju gledaju kao na svoju majku – ističe Biljana Šahrimanjan Obradović.

(RIC)

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Miljan P.

27.12.2019 09:21

Hvala vam što ste doslovno preneli tekst sa portala Regionalni informativni centar. https://www.regionalniinformativnicentar.com/osnovana-jermenska-nacionalna-zajednica-u-srbiji-jacanje-kulturoloskih-veza-dve-drzave/

ODGOVORITE
Name

Hahaha ja

03.01.2021 23:05

...sam u šoku! Jermene ne vole ni Rusi jer su bezobrazni i lijeni! Pa ako su bježali od Osmanlija (koje su izdali nakon toliko vjekova vjerne službe i gdje su imali sve privilegije) 1915, zašto tek sada se osniva ta zajednica???

ODGOVORITE