Влада одобрава додатна задужења болницама у РС

Након што је Влада Српске измјеном Уредбе о поступку издавања гаранција омогућила фондовима социјалне сигурности да се задужују и више пута, након болнице у Градишци и Фонда здравственог осигурања, задужења болница се настављају.

Република Српска 25.12.2019 | 19:20
Влада одобрава додатна задужења болницама у РС

Влада Републике Српске дала је пуну слободу здравственим установама да се задужују како и колико хоће, док ће Влада бити гаранција да ће она из буџета враћати уколико то установе не буду могле. Ту могућност искористила је и болница за психијатрију на Сокоцу и задужила се за 2,5 милиона марака на 12 година. Новац ће бити утрошен како би се затворио стари кредит, дугови према Пореској управи и према радницима.  

„Код свих су различите камате и грејс периоди а дуг за здравство не да више није милијарду и сто милиона већ унутар тих милијарду и сто милиона обавеза здравства је чисто преживљавање још 600 милиона је за различите градње набавке опреме подигнуто и све то усложњава ситуацију до крајњих граница а ни на видику нема реформе здравственог система“, сматра Слободан Станић, бивши министар здравља. 

Кредитора траже и у зворничкој болници којој је потребно 1,8 милиона марака како би затворили раније обавезе по питању кредита али и измирили дуговања радницима по основу превоза. И ова болница, као и све друге, као инструмент обезбјеђења нуде Владину гаранцију. Станић поручује да је апсурдно да се кредитом рјешавају већ постојећи дугови. 

„У нашим болницама се лијече све врсте овисности а ко ће излијечити овисност здравственог система РС о кредитима остаје енигма. Потребне су суштинске реформе од министарства здравља преко ФЗО и здравствених установа да се спусте до најмањег дома здравља одозго према доле и ми ћемо имати једну другу ситуацију“, истиче Станић. 

Владине гаранције први су искористили Фонд здравственог осигурања који се задужио за 60 милиона марака. Ту могућност искористила је и болница у Градишци која је узела је кредит од 5,2 милиона марака. Према подацима Пореске управе, здравствене установе у Српској, закључно са јуном ове године, дугују 650 милиона марака од чега 347,3 милиона марака по основу пореза и доприноса. Око 145 милиона од укупног дуга односи се на кредитне обавезе.

 

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Болница Фоца

25.12.2019 19:41

Мој директор Радмило Мариц је то јос прије урадио."Купио" цт_е од 1.500.000 којо коста само 540.000 км.Тако се то ради,због Браниславе поскидао све нацелнике одјељења да би она постала нацелник!!Све сто ваља су отјерали из болнице,само нека је она задовољна, зивио СНСД_е а нама ста остане....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директан

25.12.2019 20:47

Ста це, кад директори сви раде ста хоце, нити полазу рацуне, нити гледају биланс успхеха, вец свој дзеп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попај

25.12.2019 20:58

А зато је онда дигнуто у Нову банци 200 милиона КМ...!аха...то је та "мудра" политика Владе ....вођена "мудрим " Вишком....!па да ми самомгење имамо....још само да купе добар багер који ће нас из рупчаге извлачити.....Аргентина онолика признала банкрот,а наши генијалци.....ипак су то "умови које мајка једном рађа".....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влада

26.12.2019 07:51

Овакве,,,Владе И Премијера ,,,,нема нигдје па ни уТунгузији ово висе Здрав Мозак немозе примити у своју базу.Задузења у милијардама а све су зиво опљацкали,опрали,продали,свјесно унистили,затворили,довели на просјацки стап И заговарају благостање...о цеме прица премијер И он је тотлно игубио компас са својим пајдасима па се И он бахати у Скупстини сви су нервозни кад ,,узиво,,лазу у камере ста раде кад их народ не гледа Срамота.Па да ниједан граданин није напустио земљу И да сваки становник ради ко у сретно доба неби могли вратит постојеце кредите а он јос одобрава нова задузења.СТРАСНО,,,изгледа поцела предизборна кампања ,,,Узми Колико Ти Драго ,, Или Мисли Свакако нас јеДаво Однио а И јест у добра доба са њима оваквим.Он прица о просјецној платиНародне ккухиње пуне ко сипак,Борци гладни не могу да Зиве одГодисњег орацког,Радници гладни стоје пред затвореним И унистеним фирмама,Омладина без перспективе,Сколство И Дипломе на Кољенима пред Купљеним па цак И Пензионери задузени па се хране у Народним кухињама ,назалост,,назалост ..пребирају Контејнере уТрецој доби кад би требали да узивсју док са зебњом исцемују Пензије које су Премијеру изКредитног задузењ ато јеВаса изборна моц паДОКЛЕ...Изгледа до Краја који је на Видику ако не додете Сби Док ЈосТињаТрацакНАДЕ....Е ДОСТА ЈЕПремијеруВладе.ДостаЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

26.12.2019 11:43

Предходни коментар тацан од слова до слова исвака цаст а ја цу додати ито даПремијер Владе објасни а то је лако а ако незна нек му помогнеЗора Видовиц. Који су кораци трансвормацијеод. Мила ТРАКТОРИСТЕ доМИлА ВАЗДУХОПЛОВЦА. ,Одговорите Народу, ,,Вријеме САД.

ОДГОВОРИТЕ